Sakız çiğnemek reflüyü tetikler
Ülkemizde her 100 kişiden 20’si reflüye yakalanıyor. Ses kısıklığı ve ağrılı yutkunma rahatsızlığa işaret ediyor. Sakız çiğnemek riski arttırıyor. Doğru beslenme ise hastalığa kalkan oluyor...
Reflü, her 100 yetişkinden 20'sini etkiliyor. Özellikle salçalı, baharatlı yemekler, çikolata, kahve, alkol ve asitli içecekler gibi besinlerden sonra reflü şikayetleri artıyor. Mideden boğaza doğru olan yanma, ağızda acı ve ekşi bir tat oluşuyorsa bu şikayetler reflüye işaret ediyor. Hayat kalitesini yükselten ve şikayetleri azaltan basit önlemler hastalığa kalkan oluyor. Yatak başının yükseltilmesi, dar elbiselerden kaçınılması, kilo kontrolü, yemekten hemen sonra uzanılmaması ve uyku ile yemek arasında en az 3 saat olması reflü riskini azaltıyor. GAZ YAPIYOR
Özellikle sakız çiğnemek, reflüye davetiye çıkarıyor. Sakız çiğnerken yutulan fazla hava, midede gaz oluşturuyor. Bu da reflüye davetiye çıkarıyor.
REFLÜ tedavisinde beslenme düzeni ve alınan gıdalar önemli rol oynuyor. Uzmanlar reflüye iyi gelen 8 harika besini şöyle sıralıyor: Yulaf, balık, kereviz, lahana, muz, brokoli, haşlanmış patates, şeftali. NELER YAPMALI?
REFLÜYÜ yok eden 10 öneri şöyle özetleniyor:





