Locanın şifresi!

Masonlar, sohbet ederken kendi sözlük terimlerini kullanır. Sohbetlerde eşleri için 'Hemşire', içkiye 'Barut', Locaya 'Karargah' çıraklığa alınmış kişiye ise 'Hamtaş' der...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 16 Kasım 2013 Güncelleme 16 Kasım 2013, 01:11
Locanın şifresi!

İÇİNDEKİLER

Her yaptıklarının gizli kalması için özen gösteren Masonların en önemli özelliklerinden biri de kuşkusuz şifreli sözlükleri... Kendi aralarında sürekli farklı konuşmayı tercih ettikleri için özel faaliyetlerinde kullandıkları kelimeler, Mason olmayanlar için hiçbir anlam ifade etmez. TAKVİM'e konuşan bir Mason, eşlerinin gizli sözcüğü olan 'hemşire'yi kullandıklarını söyledi. İçkinin kendi aralarındaki terimi ise 'barut'...
İşte Mason sözlüğünden bazı kelimeler:
Kuvvetli Barut: Şarap
Zayıf Barut: Su.
Sarı Barut: Bira ya da şıra.
Celse: Mason localarındaki kurallarına uygun bir oturum tarzı.
Dul kesesi: Oturum sonlarında üyeler arasında dolaştırılan yardım torbası.
Envar: Loca yönetimiyle görevli beş kişi: Üstadı Muhterem, Birinci İkinci Nazırlar, Hatip ve Katip.
Hamtaş: Çıraklığa alınmış Mason.
Harici: Mason olmayan, yabancı.
Hemşire: Masonların eşlerinin adı.
Hüze: Aslı İngilizce "Huzza"dır ve 'Yaşasın' demektir.
İs'at: Her çalışma yılı başı, seçimlerden sonra görevlilerin özel bir törenle andı içip yerlerine oturup göreve başlamaları.

MASONLAR İÇİN 'NAFAKA'NIN ÖNEMİ
İttihat zinciri: Masonların sağ eli, sola, sol eli sağa birleştirerek oluşturdukları halka.
Kalfa: Masonluktaki ikinci derece. Refik.
Karargah: Loca, mabed, mahfel.
Kazma: Çatal.
Kordon: Masonun derece ve görevine göre boynuna ve omuzuna çaprazlama takılan geniş kurdele. Derecesine göre renkleri değişir.
Konvan: Her yıl başka bir ülkede yapılan Mason büyükleri toplantısı.
Kum: Tuz.
Kürek: Kaşık.
Nafaka: Bir üst dereceye geçme.

HAYIRSEVERLİK VURGUSU
Masonların en önemli özelliklerinden biri de, yardımseverliklerini öne çıkarmaktır. Birçok konuda gizliliğe önem veren Localar, yardımseverlik konusunda herkese ulaşmak için adımlar atar. Eğer bir mason, röportaj verecekse mutlaka bazı yardımları ön plana çıkarmak zorundadır. Her mason, bunu çok iyi bilir ve çok zeki bir şekilde uygular. Politikayla hiç ilgilenmedikleri de röportajların olmazsa olmazlarından biridir. Hatta ses getiren ir röportajdaki hayırseverlik açıklamaları, locada da son derece büyük ilgi görür.

LOCALARIN GİZLİ PLANI
Günümüzde giderek daha fazla insan, Avrupa'da oluşan modern kültürün yaşam tarzlarını, devleti, ekonomiyi ve bilimi radikal bir biçimde sorgulamaktadır. İşte Masonlar burada devreye giriyor. Dünyanın birçok ülkesindeki Mason locaları, özellikle Mason olan öğretim üyeleri veya profesörleri, bu sorgulamanın en önemli noktasına yerleştiriyor. Bu hamle, locaların gücünü daha da arttırıyor.

ROCKEFELLER VE MASONLUK
1859'da John Davison Rockefeller, yakın arkadaşı Clarck ile Ne York'taki mason locasına kabul edildi. İşte o tarihten sadece birkaç hafta sonra, Clark ve Rockefeller adıyla bir şirket kuruldu. Bu şirket, kısa sürede dünyanın en güçlü şirketleri arasına girdi. John Davison Rockefeller, 1863 yılında ilk petrol rafinerisini kurmak istedi. Önüne çıkan engelleri yıkan ise New York'taki loca oldu.

BiR 'HEMSiRE' ANLATIYOR
Üstad derecesindeki bir Masonun eşi, TAKVİM'e konuştu: Adını gizli tuttuğumuz 'Hemşire', son derece ilginç ilginç detaylar söyledi:
Masonluğu ilk defa nerede duydunuz?
Yıllar önce okuduğum ezoterik kitaplar arasında! Aslında tapınak şövalyeleri üzerine olan bir yazıda.
Eşinizin Mason oluşu bir rastlantı mıydı?
Öncelikli olarak tanıştığımızda henüz Mason değildi.
Peki bu diyalogda size ilginç gelen nokta ne oldu?
Mason olma sürecinde geçirdiği aşamalar yapılan araştırmalar oldukça detaylı gelmişti, aynı zamanda birbirine bu denli bağlı olan bir topluluk olması beni etkilemişti.
Masonlukta 'hemşire' nedir?
Hemşire kelime anlamıyla kız kardeş anlamına geliyor, Masonlar birbirlerine "kardeş'' derler, bu bağlamda bir kardeşin eşi de diğer kardeşlerinin kız kardeşi kadar yakın gördüğü birisidir,dolayısıyla masonluğun ortaya çıkmasından bu yana hemşirelik kavramı da yaşamaktadır.

MASONLUĞU TARTIŞMAK!
Peki sizi rahatsız eden tarafları var mı?
Elbette. Derin bir yapı olmasına rağmen bunun inkar edilmesi. Çok güçlü olmasına rağmen bunun kabul edilmemesi gibi.
Eşinizle Masonluğu tartıştınız mı?
Asla bu konuda tartışmaya girmem, giremem.
Masonluk avantaj mı?
Kesinlikle bir avantaj. Bunu eşimin hayatındaki gelişmelere bakarak anlayabiliyorum.


YARIN: ÜNLÜ MASONLAR