Emel Sayın, Evren ilişkisi dedikodu!

16 yılını basın danışmanı olarak Çankaya Köşkü'nde geçiren, Ali Baransel anlattı: Evren'in MİT'çi, TKP'li damatları, Emel Sayın'la dedikoduları, divanın sahne yasağı! İşte 12 Eylül'ün trajikomik öyküsü.

Giriş Tarihi 17 Ağustos 2010, 00:00 Güncelleme 17 Ağustos 2010, 15:23
Emel Sayın, Evren ilişkisi dedikodu!

İÇİNDEKİLER

O, Türkiye'nin en üst düzey bürokratlarından biri. Anı kitabında yazdığı gibi, bu ülkenin bıçak sırtındaki yıllarında Çankaya Köşkü'nde, iki Cumhurbaşkanıyla birlikte 16 yıl geçirmiş. RTÜK'ün ilk kurucu başkanı olmuş… Koç Holding de üst düzey yöneticilik ve TGRT Genel Müdürlüğü… Ali Baransel, bugün 70 yaşında ve Beşiktaş Kulübü için Yıldırım Demirören'in karşısına çıkacak olan Murat Aksu'nun kadrosunda kolları sıvamış. Bütün bu albenili geçmiş sizi ürkütmesin. Ali Ağabey öyle tatlı bir insandır ki… Kenan Evren'in danışmanıyken, Çiçek Bar'ın ya da Ece'nin kapısından girerdi. Oturduğumuz masanın neşe kaynağı olurdu.

Beşiktaş'ın ocak ayında yapılacak kongresinde Yıldırım Demirören'e karşı adaylığını koyan Murat Aksu, listesindeki ilk isim olarak sizi açıkladı. Eğer kazanırsanız kulüpte neler değişecek?
Biz hem kurumsallaşma, hem sağlam bir mali yapı anlamında bir değişim projesi ile geliyoruz. Çağdaş ve demokratik bir yapı oluşsun istiyoruz. Beşiktaş'ın itibarından, kişiliğinden yararlanan bir takım tiplerden kulübü kurtarmak amacımız.

Yaşamınız boyunca yaptığınız işlere bakınca öylesine ciddi bir portre çıkıyor ki ortaya. Oysa sizi yakından tanıyanlar çok eğlenceli ve sanatçılarla içli dışlı bir insan olduğunuzu biliyor...
Sanatçılarla dostluğum çok eskidir. 1976 yılında Fahri Korutürk döneminde ilk defa onlara Cumhurbaşkanlığı Köşkü'nün kapıları açtım. Her kesimden 2 bine yakın sanatçı davet ettim köşke. Bazılarının adresini bulamıyorduk. Davetiyelerini polis karakollarına gönderiyorduk. Adam kapıyı açıyor, karşısında polis… Elindeki zarfa bakıyor. Üzerinde cumhurbaşkanlığı anteti. Zarfı açıp davetiyeyi görene kadar kalp krizi geçirecek… Korutürk'ün Hulusi Kentmen'le tanışıklığı orduya dayanır. Kentmen eski deniz astsubayı. Korutürk filo komutanıyken yanında görev yapmış. Yıllar sonra biri Cumhurbaşkanı diğeri sinema sanatçısı. Hulusi Abi o davette Korutürk'ün karşısında hazırol durumuna geçip, yüksek sesle tekmil verdi. Görülmeye değerdi.

Evren dönemine gelirsek… Bir gün Günaydın'da "Darbe mi yapmak daha kolaydır, turşu mu yapmak?" diye bir soru ortaya atılıyor. Cevabı şöyle: "Darbe yapmak daha kolaydır. Çünkü hıyar turşusu yapmak için aynı boy taze hıyarları seçeceksin, sirkeli suyun içinde uygun süre bekleteceksin. Ama darbe yapmak için üç hıyarı yan yana getirmek yeterlidir." Bundan sonrasını anlatır mısınız?
Konsey üyelerinden Nurettin Ersin Paşa yazıyı okuyunca kızmış, telefon etti. "Bu rezaleti Evren Paşa'ya iletin gerekeni yapsın" dedi. Evren'e yazıyı okudum. "Üzerinize alınmaya gerek yok, burada üç hıyar yazıyor, siz konsey üyeleri, beş kişisiniz…" dedim. Güldü, dava açmadı...

Yanılmıyorsam Bülent Ersoy'un sahne yasağını da Kenan Evren koydurtmuştu.
Paşa'nın Ersoy konusunda bir rahatsızlığı vardı. Ama, asıl yasağı koyduran dönemin İstanbul Valisi Nevzat Ayaz'dır…

Evren'in nasıl bir rahatsızlığı vardı Ersoy'dan?
Bir sohbet sırasında "Kadın olmuş, gençlere kötü örnek olacak" filan demiş. Nevzat Ayaz ona sempatik görünmek için sahne yasağını koymuş.

Harbi yağcılık yani… Yıllarca sahneye çıkamadı Bülent Ersoy… Evren'in dönemindeki idamlar, işkenceler malum… Siz gerçi karar merci değildiniz ama, vicdan azabı duyuyor musunuz o günleri hatırlayınca?
12 Eylül'le birlikte köşkte yepyeni bir kadro oluştu. Ben ilk 2 yıl, yani Evren'in sivil olarak Cumhurbaşkanı seçildiği döneme kadar aktif olarak görevde değildim. Bir etkim yoktu. Evren Paşa'yla ilişkim onun halk oylamasıyla Cumhurbaşkanı seçildiğinden sonra başladı.

Yine de o dönemde 650 bin kişi gözaltına alındı, 50 kişi asıldı. 30 bin kişi sakıncalı olduğu için işten atıldı.. 14 bin kişi yurttaşlıktan çıkarıldı… Peki bir insan olarak siz bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
İnsanlıkla bağdaşmayacak çağdışı bir uygulamaydı… Keşke olmasaydı diyorum…

'Bıçak Sırtında Çankaya Yılları' adlı kitabınızda çok ilginç bir anı var… 12 Eylül'de TRT'de "Uçun kuşlar uçun" şarkısının yasaklanması… Dönemin TRT Genel Müdürü Musa Öğün Paşa anlatmış size…
Evet, yıllar sonra anlattı. O günlerde Faik Türün Paşa İstanbul Sıkı Yönetim komutanıydı.

'İşkenceci paşa' diye geçti tarihe…
Bir şeyler anlatıyoruz, beni zorlama. Faik Türün, bir ihbar üzerine bir hücre evini bastırıyor. Ama içerdekiler birkaç dakika önce kaçmış… Daha çayları bile sıcak. Türün, baskını yapan komutana müthiş sinirleniyor, adamcağız da kendisini savunmak için "Girdiğimiz anda radyoda 'Uçun kuşlar, uçun İzmir'e doğru türküsü çalıyordu. Radyodan bunlara mesaj veriyorlardı" diyor. Faik Türün de hemen TRT'nin başındaki Musa Öğün'ü arıyor…

O Musa Öğün, rahmetli Halit Refiğ'in 'Yorgun Savaşçı'sını yaktırmakla övünen Paşa...
Maalesef doğru… Faik Türün ona "Sen ne biçim genel müdürsün paşam. Radyondan adamlara mesaj veriyorsun 'Uçun kuşlar uçun' diye… Sen uyuyorsun" diyor. Musa Öğün de türkünün TRT de bir daha çalınması yasaklıyor…

Kenan Evren'in damatları da ilginçtir. Büyük kızı Şenay'ın eşi Ekran Gürvit üst düzey MİT görevlisi, küçük kızının eşi Maksut Göksu ise o dönem TKP üyesi olarak aranan bir kaçak. İddialara göre Erkan Gürvit, önce bu evliliğe karşı çıkmış.
Erkan ve Şenay Gürvit, MİT'te önemli görevler yaptı. Damat Maksut da o zaman aranıyormuş.

Olay ört bas mı edilmiş yani…
Hayır… Erkan Gürvit avukat. Bu konuyla bizzat ilgilenmiş. "Suç derecesi önemli değil" diye mahkemede takipsizlik alınmış… Maksut salıverilmiş. Yani yasal prosedür işlemiş…

Bir de Emel Sayın ile Kenan Evren'in beraber olduğu dedikodusu vardır… Nereden çıktı?
Kalender Orduevi'nde Evren Paşa, yurt dışından gelen konuklarına davetler verirdi. Emel Sayın, Ferdi Özbeğen gibi sanatçılar da sahneye çıkardı. Emel Hanım o sempatik haliyle Kenan Paşa'ya samimiyet gösteriyor… Buradan bir bağlantı kurup dedikodu çıkarmışlar.

Evren'in hoşuna gitti mi bu dedikodu?
Olur mu? Bir gün dedi ki "Bu ne şerefsizlik. Hoş kadın ama benim yanıma gelebilmek için 30 bin denetimden geçmesi lazım…"

Sorun sadece buysa halledilebilirdi…
Orada sen olsaydın belki hallederdin… Yine bir gün bir konserde Emel gelmiş, çok memnun olmuş Evren Paşa: "Benim adıma bir mektup yaz, teşekkür et" dedi. Ben de mektubu yazdım, ona imzalattım. O gece düşündüm… Dedikodular ayyuka çıkmış. Bu hanım, bir sanatçı. Bir yerde gösterir, yayınlatır filan… Göndermedim mektubu… Sabah geldim, "Mektubu gönderdin mi?" diye sordu. "Yok efendim, zaten bir sürü dedikodu var, birinin eline geçer yanlış anlaşılır, yırttım attım" dedim. Ama mektup hala bende…

Evren'e atfedilen "Kürt yoktur, karda yürüyenlerin kart kurt çıkardığı seslerdir" lafı…
Geçenlerde sordum, "Ben aptal mıyım, böyle bir laf eder miyim" dedi.
MiT'in dış operasyonları


MİT'İN DIŞ OPERASYONLARI

TEŞKİLAT-I MAHSUSA'DAN MİT'E

GAZETECİLERDEN MİT MÜŞTEŞARLIĞI İÇİN BAŞBAKAN'A İSİM

ZARFIN YORUMU

ZİRVEDE 'DERİN' DAYANIŞMA