Tembellikle diyet olmaz

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 06 Haziran 2013 Güncelleme 06 Haziran 2013, 00:00
Tembellikle diyet olmaz

İÇİNDEKİLER

* Zayıflamak istiyorum. Bir kilo versem diye bakınıyorum. Yalnız pek hareket etmeye vakit bulamıyorum. Sadece diyet yapsam yetmez mi?
Olmaz. Hayır. Doğru değil. Mutlaka hareketi artırmalısın. Yaktığın kadar zayıflarsın. İşleyen demir ışıldar, hareket eden beden zayıflar. Sadece kilo vermek değil, tüm organların doğru ve düzenli çalışması için hareket etmeliyiz. Tembellik yok. Hareket başlasın. Yaz geldi. Toprakla buluş.

* Kabızlığım var. Erik iyi gelir dediler. Komposto yapayım mı?
O kadar uğraşma. Tazesini bul ye. Bir kerede 10 adet kadar yiyebilirsin. Tabii miden müsaitse. Komposto yapacağım diye bir sürü şeker veya şekerli sıvı da bedene girecek. Gerek yok. Ayrıca erikte bol bol C vitamini var. Erikte ayrıca; göz ve cilt sağlığında büyük görevleri olan A vitamini, kanın akışkanlığında görevli K vitamini, osmotik basınç ve su dengesini sağlayan sodyum, potasyum minerali, stres karşıtı mineral olan magnezyum da yeterince bulunur. Kalsiyum ve demir de cabası. Bol lifli bir gıda olan erik kabızlığa da gayet iyi gelir.

* Annemde guatr hastalığı var. Ama bende yok. Tahlil yaptırayım mı?
Anlaşılan annenin troid bezi büyük. Seninki normal. Ama çalışmasını tahlil yapmadan anlamayız. Şikayet yokken bile FT4, TSH testi yaptırabilirsin. Bununla beraber adet düzensizliğin varsa, sebepsiz kilo alıyorsan, sürekli yorgunsan, saçların çok dökülüyorsa, cilt lekelerin arttıysa, soğuğa dayanamıyorsan, bekleme hemen doktora git. Tahlil yaptır. Gereğinde ultrason çektir.

*
42 yaşındayım. Bayanım. Cinsel organımda siğiller var. Nereden geldi, anlamadım. Geçer mi?
Siğillerin değerlendirilmesi gerekir. Kadın Hastalıkları uzmanına git. Genellikle HPV dediğimiz Human Papilloma Virüs denilen bir mikrop buna neden olur. HPV bir kişiden diğerine cinsel ilişki ile (vajinal, anal veya ağızdan) geçer. Bu mikrop bulaştıktan 1.5 ay veya 6 ay sonrasında siğiller ortaya çıkabilir. Mikrop herkeste de siğile neden olmayabilir. Siğilin kendisi tedavilerle ortadan kaldırılabilir. Ancak HPV aynı uçuk hastalığında olduğu gibi bedende kalmaya devam eder. Bu nedenle hastalık ara ara tekrarlayabilir.

* Arkadaşım Hepatit B olmuş. Ben de olur muyum?
Önce tahlillerine baktır. Karaciğer testleri, hepatit testleri gerekir. Bunları da tabii ki doktor isteyeceğinden Aile Hekimine veya İç Hastalıkları uzmanına git. Hepatit kolay bulaşabilir. Kusma, deride ve göz aklarında sararma, idrar renginde koyulaşma, karın ağrısı, karaciğer bölgesinde hassasiyet gibi şikayetler olabilir. Eğer sende Hepatit B tespit edilirse, birlikte yaşadığın kişilerin testlerini de yaptır.