Fırçadan tuvale “İstanbul”

Birbirinden kıymetli üç sanatkârın karma “İstanbul” resim sergisi bugün açılıyor

Giriş Tarihi 27 Aralık 2014, 00:00 Güncelleme 27 Aralık 2014, 17:25
Fırçadan tuvale “İstanbul”

İÇİNDEKİLER

Bugünlerde Kadıköy'de ayrı bir rüzgâr esiyor. İstanbul, nazlı bir güzel gibi Bahariye Caddesi Ali Suavi Sokaktaki Sandwich LAB Sanat Galerisi'ne yolu düşenlere rengârenk hallerini gösteriyor, tuvaller âleminden gülümsüyor. Birbirinden kıymetli üç sanatkârın karma resim sergisi 27 Aralık Cumartesi günü saat 18.30'da açılıyor.

Karma resim sergisinde yer alan sanatçılardan ilki Cemal Toy. O, kendisini şöyle tanımlıyor:"Yok olmakta olan kültürlerin izlerini süren bir sanatçıyım… İstanbul`daki cami, kilise, havra, tarihi mekânlar beni çok etkiliyor. Resimlerimde onlar yer alıyor. Bazen soyut öğeler içerisinde genelde tarihi vurgular öne çıkıyor. Bunu çok seviyorum. Farklılıklardaki güzelliği yakalamak gerekiyor…"

30 YILDIR SANAT ESERİ ÜRETİYOR
Fahri Sarrafoğlu'nun haberine göre birbirinden kıymetli üç sanatkârın karma resim sergisi İstanbul'u sanatta bir daha keşfetmeyi sağlıyor. Bir İstanbul aşığı Ressam Cemal Toy, Küçük Ayasofya'daki atölyesi çeyrek asırı aşkın zamandır, sanat eseri üretiyor. Nice resim sevdalısı bu atölyede İstanbul'a; renklere ve tuvale sevdalanıp, ressam olur. Eserlerinde İstanbul'u, Türk yerleşim tipinin sıcaklığını yaşatan Cemal Toy, 1991 Yılında Devlet Güzel Sanatlar Galerisi'nde açtığı ilk sergisinden beri açtığı 10 kişisel sergide, Geleneksel Sanatlarımızla birlikte, modern sanatın ruhunu eserlerine yansıtır. Bunun yanında 10 Karma sergiye katılan Cemal Toy, un eserleri Türkiye' deki Fransız Liseleri'nden, Almanya'ya, Fransa'ya uzanan bir yelpazede sergilenir.

DÜNYAYA GÖNDERİLEN DOSTLUK MESAJI
Ressam Cemal Toy, yıllardır Küçük Ayasofya'nın avlusundan dünyaya dostluk mesajı gönderiyor. Cemal Toy, elinde fırça, tuvale bir şeyler çizer; etrafında meraklı bakışlarla onu izleyen turistlerden hiç etkilenmeden çizmesine devam eder. Bazen bir Mevlevi çizer, bazen bir cami, bazen bir başka İstanbul silueti. Ama o hep çizer. Yıllardır Küçük Ayasofya'yı bırakmadan, her Cumartesi-Pazar gelir, adeta bir ibadet vecdi ile çizmeye devam eder. Toy, yaptığı açıklamada İstanbul'u çok sevdiğini belirterek şunları söyledi: "Eserlerimde daha çok İstanbul temasını isliyorum. Üç büyük medeniyete beşiklik eden bu şehrin geçmişten günümüze olan kültürel mirasını eserlerimde yaşatmaya çalışıyorum. Bunu yaparken de geleneksel sanatlarımızla modern resmin bir sentezini uygulamaktayım. Sizin de İstanbul'u sevdiğinizi, İstanbul hayranı olduğunuzu biliyorum bugün Fahri Sarrafoğlu deyince nasıl İstanbul'un gezilecek yerleri, İstanbul'un manevi güzellikleri akla geliyorsa bende eserlerimde bugün bunları yansıtmaya çalışıyorum."



ÜÇ USTA BİR ARADA
Sergide yağlı boya resimleriyle boy gösteren bir başka Ressam Mustafa Başarır. Başarır, yıllarca Cemal TOY atölyesinde resme emek verir. Tuvale dokundukça kendini inşa eder. Kah martı olur, kah deniz; kah adalara düşer gönlü, kah boğazın engin duruluğuna… Daha önce 4 kişisel sergi açan Mustafa Başarır'ın resimleri de ilgilisine çok şey anlatıyor.

Daha önce 7 kişisel sergi açan ve 1 karma sergiye katılan Bayram Muz, Suyu boyaya, boyayı İstanbul'a katıp istanbul'u renk renk eskizlere işleyen usta bir sanatçı. Bayram Muz, sergide sulu boya resimleriyle boy gösteriyor. Bir vapurun dumanı, kız kulesinin denizle dansı, boğazın maviliği, gökyüzünün bakır rengine teslim oluşu, küçük sokaklarda ve geniş meydanlarda gizli İstanbul'un canlılığı Bayram Muz'un resimlerini süslüyor.

Kadıköy Bahariye Caddesi, Ali Suavi Sokak 6 numaradaki Sandwich LAB Sanat Galerisi'ndeki sergi her yaştan ziyaretçiye ve sanatsevere açık… 25 Ocak 2014'e kadar açık olan sergi, Cemal TOY, Bayram MUZ ve Mustafa BAŞARIR'ın bir araya geldiği ilk sergi olma özelliğini taşıyor.

Kaynak: sondevir.com