İşte FETÖ'nün katil paşası

15 Temmuz darbe kalkışmasında Genelkurmay binasında vatandaşları öldüren FETÖ'cüler tek tek bulunuyor. O katillerden biri FETÖ'cü Tuğamiral Sinan Sürer. 17 Şubat'ta Ankara Merasim Sokak'ta yapılan bombalı saldırıdan kılpayı kurtulan hain Sürer'in, kalkışma sırasına yeni görüntüleri ortaya çıktı.

Giriş Tarihi 07 Aralık 2016, 00:00 Güncelleme 07 Aralık 2016, 09:28
İşte FETÖ’nün katil paşası

İÇİNDEKİLER

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili soruşturmaları yürütürken, kalkışma sırasında şehit düşen demokrasi kahramanlarına dair detaylı bir rapor hazırladı. Savcılık elde edilen bilgiler doğrultusunda hazırladığı raporda, demokrasi kahramanların ölüm gerekçesi, nerede şehit düştükleri ve otopsi bilgilerine yer verdi. Kalkışma sırasında vurularak öldürülen FETÖ'cü askerler için 'darbeci' ifadesinin kullanıldığı dosyada, vatandaşları şehit eden katillerin kimlikleri de tek tek ortaya çıkarılıyor. Listeye göre o katillerden biri, Genelkurmay Başkanlığı'nda görevli FETÖ'cü subaylardan Tuğamiral Sinan Sürer.

KURŞUN ONUN SİLAHINDAN ÇIKTI
Darbe gecesi özel otomobilini zırhlı araçların geçişini engellemek için Genelkurmay yakınlarında yola park eden ve Karargah'a giderek FETÖ'cülere engel olmak isteyen vatandaşlara içeriden ateş açılmıştı. O kurşunlardan bir kısmının FETÖ'cü Tuğamiral Sinan Sürer'in silahından çıktığı belirlendi. Savcılık, kalkışma gecesine kadar Genelkurmay 1. İstihbarat Analiz Değerlendirme Başkanı olarak görev yapan Tuğamiral Sürer'i görüntülerden tespit etti. Vatandaşların darbecilere karşı Genelkurmay'a akın ettiği sırada Karargah binasında elinde silahla görülen Sürer sivillere ateş ediyor. Darbeciler burada şehit ettikleri vatandaşları ise sürükleyerek dışarı çıkarıyor. Karargah'ta FETÖ'cüler tarafından vurulanlardan şehit Yusuf Çelik'in bedeninden çıkan kurşunu da Sürer'in ateşlediği öğrenildi. Cuntacıların silahından çıkan diğer mermilerin kriminal incelemesi ise devam ediyor.

MERASİM MÜŞTEKİSİ ATAMA LİSTESİNDE VAR
Darbe sonrası atama listesinde görevine devam edecek isimler arasında gösterilen FETÖ'cü Sürer'in, 15 Temmuz'dan aylar önce Ankara'daki bombalı saldırıdan kılpayı kurtulduğu ortaya çıktı. PKK terör örgütü 17 Şubat'ta Merasim Sokak'ta askeri servis araçlarını hedef alan bir bombalı saldırı gerçekleştirmişti. Tuğamiral Sürer, 29 kişinin yaşamını yitirdiği saldırıdan son anda sağ kurtuldu. Patlamanın yaşandığı noktanın hemen yakınında bulunan askeri lojmanlarda oturan Sürer'in ismi, sözkonusu saldırıya ilişkin geçtiğimiz hafta hazırlanan iddianamede 'müşteki' olarak geçiyor. 15 Temmuz soruşturması kapsamında tutuklu bulunan ve TSK'dan ihraç edilen Sürer ile ilgili iddianamede, şu ifadeler yer alıyor: "Müşteki Sinan Sürer, olay sırasında askeri lojmanda C Blok No:2 sayılı dairede ikamet etmektedir. Patlamanın etkisiyle mutfak duvarı, balkon PVC kapı ve penceresi, salon PVC kapı ve penceresi, oda pencere camı, daire giriş kapısı, banyo kapı camı ve tuvalet penceresi ve park halindeki aracı hasar görmüştür. Müşteki 19 Şubat ve 10 Mart 2016 tarihli ifadelerinde olay sırasında evde bulunmadığını ve şikayetçi olduğunu belirtmiştir."

EN FAZLA ŞEHİT ORADA
Demokrasi kahramanlarının nerelerde şehit oldukları da belirlendi. Sivil şehit sayısının en çok olduğu noktanın, kalkışmanın merkezlerinden biri olan Genelkurmay Başkanlığı olduğu, bunu Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin takip ettiği anlaşıldı. Buna göre, Genelkurmay'da 33, Cumhurbaşkanı Külliyesi'nde 28, Emniyet Müdürlüğü'nde 9 kişinin şehit olduğu ifade edilirken, Jandarma Genel Komutanlığı, Akıncı Üssü, TBMM, TOBB, AK Parti Genel Merkezi yakını gibi noktalarda da şehitlerin bulunduğu vurgulandı. İsminin karşısında 'darbeci' ifadesi bulunan kişilerin ise Genelkurmay Başkanlığı, Akıncı Üssü, Jandarma Genel Komutanlığı'nda öldürüldüğü kaydedildi.

113 KİŞİLİK LİSTE
Demokrasi kahramanlarının nasıl şehit olduklarına dair soruşturma yürüten Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, vatandaşların önemli bir kısmının uçak ve helikopterlerden atılan bombalar, bir kısmının da cuntacıların silahından çıkan kurşunlarla şehit edildiğini rapor etti. O gece Ankara'da hayatını kaybedenlerin isimlerini belirleyen savcılık, 113 isimlik bir liste oluşturdu. Bunlardan 89'unun 'şehit', 11'inin 'darbeci' olduğu belirtilen listede, aralarında askerlerin de bulunduğu 13 kişi durumu ise araştırılıyor. Sözkonusu kişilerin cuntacılarla birlikte hareket edip etmediğini netleştirmeye çalışan savcılık, bunun tespit edilmesi halinde ise bu kişileri kayıtlara 'darbeci' olarak geçirecek.