Hep birlikte Yeni Türkiye

Büyük gün geldi Yeni Türkiye'nin temelleri atıldı. AK Parti, Başbakan'ın Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından 13 yıllık tarihinde ilk kez olağanüstü kongreye gitti. Erdoğan Köşk'e çıkarken, Ahmet Davutoğlu geçerli oyların tümünü alarak partinin yeni lideri oldu. Verilen mesaj ise "AK Parti tek adam partisi değildir" oldu

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 28 Ağustos 2014 Güncelleme 28 Ağustos 2014, 01:56
Hep birlikte Yeni Türkiye

İÇİNDEKİLER

Başkent Ankara dün tarihi bir güne sahne oldu. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı seçilmesiyle yeni bir dönem başladı. 2001'de kurulan AK Parti, tarihinde bir ilk yaşadı. AK Parti'nin 1. Olağanüstü Büyük Kongresi, Ankara Arena Spor Salonu'nda gerçekleşti. Türkiye'nin dört bir yanından yaklaşık 40 bin kişi, Erdoğan'ı Köşk'e uğurlamak ve yeni Genel Başkan'a "Hoşgeldin" demek için Ankara'ya akın etti. Salon dolup taştı. Kongreye önce Ahmet Davutoğlu, eşi Sare Davutoğlu ile birlikte geldi. Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan ise daha sonra Arena'- daki yerini aldı. Tarihi kongre "Hep birlikte yeni Türkiye" konsepti üzerine kuruldu. "Ahmet Hoca" olarak anılan Davutoğlu, 1245 delegenin imzasını taşıyan dilekçe ile tek genel başkan adayı gösterildi.

İKİNCİ GENEL BAŞKAN

Dilekçedeki ilk imzayı Erdoğan attı. Bu parti içinde kriz çıkmasını bekleyenlere cevap oldu. Erdoğan ve Davutoğlu'nun konuşmalarının ardından seçime geçildi. Oylama saat 17.15'e kadar sürdü. Sandıkta ilk oyu kullanan isim Erdoğan oldu, onu Davutoğlu izledi. Oy sayım işlemlerinin ardından Divan Başkanı Haluk İpek, 1490 delegeden 1388'inin kongrede oy kullandığını, 1382 oyu alan Davutoğlu'nun genel başkan seçildiğini açıkladı. 6 oy ise geçersiz sayıldı. AK Parti'nin 2. genel başkanı olan Davutoğlu, Abdullah Gül ve Erdoğan'dan sonra Başbakanlık koltuğuna oturan üçüncü isim olacak.

Bugün Türkiye'nin seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı olarak Köşk'e çıkacak olan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin başında çıktığı son kongrede tarihin, davasına ihanet edenlerin yok olup gittiği örneklerle dolu olduğunu vurguladı. Erdoğan, "Okyanus ötesinden gelen telefonlarla istifa edenleri, darbecilerin tehditlerine boyun eğenleri, darbecilerin getirdikleri haberlere inananları kimse hatırlamıyor" ifadelerini kullandı. Erdoğan, "AK Parti bir tek adam partisi değildir" derken, yeni Genel Başkan Ahmet Davutoğlu'nun da asla bir emanetçi olmadığını dile getirdi. Erdoğan, Davutoğlu'nun AK Parti Genel Başkanlığı'na seçilmesini "Bugün, Türkiye'nin özüne döndüğü gündür. Türkiye'nin istikbalinin, her zamankinden daha açık, daha aydınlık olduğu gündür. Yeni Türkiye'nin doğum günüdür. Yeni Türkiye, siyasetin vesayetten kurtularak özerkleştiği bir Türkiye'dir" sözleriyle anlattı.

REİS: DARGINLIĞI BIRAKALIM

Türkiye'nin 12'nci Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, partisine veda ettiği AK Parti 1. Olağanüstü Kongresi'nde "Yeni Türkiye Manifestosu" konuşması yaptı. "Bugün Türkiye'nin özüne kavuştuğu, Yeni Türkiye'nin doğum günüdür" diyen Erdoğan, "Türkiye'de topluma rağmenciliğin sonu gelmiştir. Yeni Türkiye, çoğulcu bir Türkiye'dir. Milletin vesayete, velayete ihtiyacı yoktur" dedi. Erdoğan, konuşmasında şu çağrılarda bulundu:

HERKESE EL UZATIYORUM

Başbakan olarak son günümde, AK Parti'nin Genel Başkanı olarak son dakikalarımda, buradan, bizi sevsin ya da sevmesin 77 milyonun her bir ferdine bir kez daha musafaha (tokalaşmak) için elimi uzatıyorum. Partim adına, hükümetim adına, lideri olduğum hareket adına elimi tekrar uzatıyorum. Biz, sizi çok iyi anlıyoruz. Yaşadığınız tarihsel süreci biliyoruz. Sizin yaşam tarzlarınızı, değerlerinizi anlıyoruz. Sizin de bizi anlamanızı istiyoruz. Bizim nasıl badirelerden geçerek bugünlere geldiğimizi anlamanızı istiyoruz. Nasıl tahkir edildiğimizi, dışlandığımızı, nasıl zulümlere maruz kaldığımızı görmenizi, bilmenizi, anlamanızı istiyoruz.

SİZ DE BİZE GÖNLÜNÜZÜ AÇIN

Biz sizlere her zaman gönlümüzü açtık; sizin de bizlere gönlünüzü açmanızı bekliyoruz. Biz, bizim yaşadıklarımızı hiç kimse yaşamasın istedik; sizin de bu hassasiyetimize hak vermenizi istiyoruz. Bugün, Yeni bir Türkiye kurulurken, Türkiye, 23 Nisan 1920'deki özüyle ve ruhuyla yeniden kucaklaşırken, eski küslükleri, dargınlıkları, gerilimleri, kamplaşma ve kutuplaşmaları bir kenara bırakalım diyoruz.

BUGÜN DEMOKRASİ BAYRAMI

Yeni bir sayfa açmak istiyoruz. Bugünü, demokrasinin, 91 yıllık Cumhuriyet tarihimizin bir bayram günü olarak görüp, 77 milyon kucaklaşmak, barışmak, istiyoruz. Her türlü gerilim, kamplaşma ve kutuplaşma, Türkiye'ye zarardan başka hiçbir şey vermedi. Üsluplarımız, yöntemlerimiz, siyaset tarzımız farklı olabilir. Ama hepimiz bu vatanın evlatlarıyız. Devletimiz bir, vatanımız bir, bayrağımız bir, milletimiz bir. Sandık, bu milletin takdirini kullandığı yerdir. AK Parti hükümetleri 77 milyonun hükümetleridir.

HOCA: VEDA DEĞİL VEFA

AK Parti'nin 1. Olağanüstü Kongresi'nde Genel Başkan seçilen Ahmet Davutoğlu, Tayyip Erdoğan'ın 12. Cumhurbaşkanı olarak Köşk'e uğurlandığı kongreyi "veda değil vefa kongresi" olarak nitelendirdi. Yeni dönemde yapacaklarını "Darbe girişimlerine karşı duruş, kültürel birlik ve çözüm sürecine devam, siyasi özgürlüklerde restorasyon, bürokratik restorasyon, paralel ile mücadele, ahlak restorasyonu, kültürel restorasyon, ekonomik restorasyon ve Türkiye'nin uluslar arası alandaki yeri" diye 9 maddelik manifesto ile açıklayan Davutoğlu, konuşmasında şu mesajları verdi: Hiçbir güç, hiçbir fitne bu saflara fitne sokamaya gücü yetmeyecektir. Son 12 yıl içinde büyük bir inşa yaptık. 600 yıl önce o zamanlar 100 yaşında olan devletimizin otoritesi parçalanmıştı. AK Parti hareketi yeni bir medeniyet ihyası için ayağa kalktı.

HAK YİYENİN ELİNİ KIRARIM

30 Mart'ta mitinglere çıkarken bir baba 10 yaşındaki çocuğunu yanıma getirdi, 'Çabuk büyü bize adam lazım' dedim. O küçük çocuk, 'Ben aradığınız adamım' dedi. O kardeşimizi 2053'te hayal ettim. Herkes adam gibi adamlar peşinde yürümek istiyor. Bizim iktidar olduğumuz Türkiye'de kimse ötekileştirilmeyecek. Eşit vatandaşlık kanunu benimsenecektir. Tüm özgürlükler AK Parti sorumluluğu altındadır. Bu millet ne zaman başı dara sıkışsa sandığı bekledi. Hiç ümitlenmesinler. Sandığın emanetine sahip çıkacağız. AK Parti'nin en büyük devrimi milli irade devrimidir. Yeni anayasa milletin önünü açacaktır. Sadakatimiz davamızadır. Bundan sonra musalla taşına kadar sürecek olan adresin adıdır AK Parti. Başbakan olarak tüyü bitmemiş yetimin hakkına uzanacak eli kardeşimiz olsa kırarız.

USTA-ÇIRAK GÖNDERMESİ

AK Parti'nin yeni Genel Başkanı Davutoğlu, kongrede Erdoğan'a Hat ustası Mustafa Cemil Efe'ye ait Necip Fazıl'ın "Utansın" şiirinin dizelerinin yer aldığı eserini armağan etti. Dizelerdeki "Usta, çırak" göndermesi ise dikkat çekti.

BİR AVUÇ HAŞHAŞİ

Tayyip Erdoğan ve Ahmet Davutoğlu konuşmalarında paralel yapıyla mücadeleye önemli yer ayırdı. Erdoğan "Hukuk sistemi bir avuç Haşhaşi'nin şantajına mahkum bırakılamaz. Vatansever hakim ve savcılar Haşhaşileri temizleyecektir" derken, Fethullah Gülen'in beddualarına da dua ile yanıt verdi. "Allah zihinlerini, gönüllerini açsın; paralel yapının tabanındaki kardeşlerimizle kardeşliğimizi yeniden tesis etsin" sözlerinden sonra salondakiler "Amin" dedi.

BÜROKRATİK VESAYET

Erdoğan, "Paralel yapı, tipik bir bürokratik vesayet girişimidir. CHP ve MHP'nin paralel yapıyla işbirliği yapmaları, eski Türkiye özlemlerinin, ve bürokratik vesayette aynı istikamete bakıyor olmalarının sonucudur" dedi. Davutoğlu ise "Paralel devlet yapısı fetret isteyen bir yapıdır. Yargı vicdanını kaybettiyse, adalet dairesinin dışına çıkmazsa ülke için yanlış yolların önünü açar. Devletin sırlarına sızılmaya çalışıldı. İş adamları, sanatçılar, siyasiler dinlendi. 12 Ekim'deki HSYK seçiminde tek bir çevreye ait HSYK oluşturursak demokrasinin karşısında kılıç olur" diye konuştu.

BEYAZ DEDiLER

Salonda
Erdoğan ve Davutoğlu yan yana oturdu. Liderlerin giyimi ise benzerlik gösterdi. Erdoğan ile Davutoğlu'nun koyu renk takımları ve kırmızı kravatları gözden kaçmadı. Emine Erdoğan ve Sare Davutoğlu'nun beyaz ceket giymesi ise dikkat çekti.

SICAK ATMOSFER

Tarihi kongreye aşırı sıcak damga vurdu. Salondaki klimalar yetersiz kaldı. Ceketini çıkartan Erdoğan ve Davutoğlu, sıcaktan etkilenip mendille yüzlerini sildi. Emine Erdoğan'ın da bir ara elindeki yelpaze ile eşini serinletmeye çalıştığı görüldü.

HEDİYE YAĞDI

AK Parti gençlik kolları, belediye başkanları, il başkanları ve milletvekilleri Erdoğan'a hediyeler verdi.

Altın veren kızı hatırlatan bir çocuk, Erdoğan'a "Altınım yok sevgim var. Kabul eder misiniz?" dedi.

CHP GELDİ MHP YOK

Kongrede, CHP'yi Genel Sekreter Gürsel Tekin temsil ederken, Saadet Partisi'nden genel başkan yardımcıları Yaşar Canbay ve Tacettin Çetinkaya, BBP'den Genel Başkan Yardımcısı Tevfik Eren, kongreye iştirak etti. Kongrede DSP, HÜDAPAR ve Anavatan Partisi'nden de temsilciler yer aldı. MHP'den ise hiçbir temsilci kongrede yer almadı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de AK Parti Birinci Olağanüstü Büyük Kongresi'ne bir telgraf göndererek, kongrenin hayırlı olmasını diledi.

SALON AĞLADI

Kürsüye çıkan Erdoğan konuşmasını tamamlayıp salonu selamlarken, duygusal anlar yaşandı. Birçok kişi gözyaşlarına hakim olamadı.

Duygu selinin yaşandığı kongrede güvenliği sağlamak için toplam 4 bin polis görev aldı. Binalara keskin nişancılar yerleştirildi. Polis helikopterleri de havadan destek verdi.

Zübeyde YALÇIN - Mehmet Ali BERBER - Eda IŞIK - Ahmet TOPAL - Ali EKEYILMAZ - Mehmet ACAR