2 milyon 31 bin kişiye iş

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 7 Şubat’ta başlattığı istihdam seferberliği ile 5 ayda 2 milyon 31 bin kişiye iş sağlandı. Çalışan sayısı 28.7 milyona çıktı.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 16 Eylül 2017 Güncelleme 16 Eylül 2017, 01:02
2 milyon 31 bin kişiye iş

İÇİNDEKİLER

Yılın ilk çeyreğinde yüzde 5.2, ikinci çeyreğinde yüzde 5.1 büyüyerek Avrupa Birliği ortalamasının 2.5 katından fazla iyi performans gösteren, G20'de ise en hızlı büyüyen üçüncü ülke olan Türkiye, istihdamda da dolu dizgin gidiyor. Hükümetin ekonomiyi canlandırmak için uyguladığı teşvikler, Kredi Garanti Fonu mekanizması ve en önemlisi de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 7 Şubat'ta başlattığı istihdam seferberliği, Türkiye'de istihdam edilenlerin sayısını, oranını ve işgücüne katılımını tarihi zirveye taşıdı. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından dün açıklanan verilere göre; işsizlik oranı Haziran'da, Mayıs'a ve geçen yılın aynı ayına göre değişim göstermeyerek yüzde 10.2 oldu. Mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranı ise Mayıs'a göre 0.2 puan azalarak yüzde 11.1 ile son bir yılın en düşük seviyesine geriledi.

REKOR KATILIM
Mayıs'ta 28 milyon 488 bin kişi olan istihdam edilenlerin sayısı, Haziran'da 215 binlik artışla 28 milyon 703 bine ulaştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seferberliği başlattığı 7 Şubat tarihine göre ise, Ocak sonunda 26 milyon 672 bin kişi olan istihdam edilenlerin sayısı, 5 ayda 2 milyon 31 bin kişi arttı. İstihdam edilenlerin sayısı, Haziran 2016'ya göre 1 milyon 52 bin kişi arttı. Ocak'ta yüzde 44.8'e kadar gerileyen istihdam oranı, Haziran'da yüzde 48'e ulaştı. İşgücüne katılım ise yüzde 53.4 ile tarihinin en yüksek seviyesine çıktı.

HEDEF TEK HANE
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "İstihdam edilen kişi sayısı 28.7 milyon kişiye ulaştı ve bu alanda eriştiğimiz en yüksek seviyeyi elde ettik" dedi. Haziran'da işsizlik oranının yüzde 10.2 olduğunu hatırlatan Zeybekci, ekonomik büyümedeki artışla beklendiği gibi istihdamın da arttığını ve işsizliğin gerilediğini kaydetti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önderliğinde başlatılan istihdam seferberliğinin etkilerinin görüldüğünü vurgulayan Zeybekci, "Bütçe disiplininden ve mali disiplinden taviz vermeden, ekonomik dengeleri bozmadan, cari açığı finanse edilebilir bir seviyede tutarak yüzde 5.5-6 aralığında büyüdüğümüz sürece işsizlik rakamını tek haneli seviyelere getireceğiz" dedi.