ÇOĞUNLUK MAĞDUR
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, dün gazetecilerin konuyla ilgili sorularını yanıtladı. Var olan sistemden dolayı yüzde 80 oranında bir kesimin mağdur olduğunu kaydeden Müezzinoğlu, "Bedelini çalışan insanımız ödüyor. Ana sorunu böyle görmek lazım. 13 milyon çalışanımızın 10 milyonunun mağdur olduğu bir sisteme daha çok rıza mı göstereceğiz. Yeni sistem güvenceli olacak, hakkaniyetli, şeffaf, sürdürülebilir olacak. Bütün ana parametreleri binanın ana kolonları gibi işçi kardeşlerimizin alın terini koruyacak şekilde 4 ana başlığın üzerine şekillendirmeye çalışıyoruz" dedi.
4 BAŞLIK ALTINDA
Müezzinoğlu, teknik çalışmaların önceki gün itibariyle tamamlandığının bilgisini verdi. 4 başlık altında teknik çalışmaların tamamlandığını söyleyen Bakan Müezzinoğlu, yakın zamanda paydaşlarla da görüşerek ortak bir karar alınacağını belirtti. Müezzinoğlu, "Yüzde 70 ortak paydada buluşmayı başarabilirsek önümüzdeki süreçte hükümet düzenlemeyi parlamentoya götürür. Bir çalışma sürecine daha ihtiyacımız var" şeklinde konuştu. Yeni sistemde kıdem tazminatı çalışanın kontrolünde olacağı için fonun garantisi ile korunacak.
İSTER KAL İSTER GEÇ
Sistemin işleyişi Avusturya uygulamasına benzeyecek. Avusturya modeli fonda toplanan paranın işçiye kesin geri dönüşü üzerine kurulu bir sistem. Buna göre; sistemde biriken para Emeklilik Gözetim Merkezi'nde çalışan adına açılan hesapta nemalandırılıyor. Belli bir süre sonra çekme
hakkı bulunuyor. Yeni düzenleme, yürürlüğe girdiği tarihten sonra yapılan sözleşmeleri kapsayacak. Reform öncesi imzalanan sözleşmeler için işçi eski sistemde kalabildiği gibi, yeni sisteme de geçebilecek. Yeni sisteme geçiş çalışanın tercihine bırakılacak.
İSTİFA EDEN ALACAK
1 Gün çalışanın da istifa edenin de işvereni iflas edenin de tazminat alabilmesini sağlayacak sistem şöyle işleyecek:









