Altın kaçakçısı

FETÖ’nün finansörü Koza Altın’ın altın kaçakçılığı belgelendi. Hazine Müsteşarlığı; şirketin 4.5 milyar lira değere sahip 34 ton altını yurt dışına kaçırdığını ortaya çıkardı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 30 Kasım 2016 Güncelleme 30 Kasım 2016, 01:40
Altın kaçakçısı

İÇİNDEKİLER

Hazine Müsteşarlığı tarafından Meclis FETÖ Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu'na sunulan rapor, FETÖ'nün en büyük finansörü Koza Altın İşletmeleri'nin altın kaçakçılığını belgeledi. Rapora göre; Koza, yurt dışına 34 ton altın kaçırdı. Altınların bugünkü değerinin 4.5 milyar lirayı bulduğu belirtildi. Raporda, Koza Altın'ın 2001-2006 yılları arasındaki toplam dore külçe altın üretiminin yaklaşık 46 ton olduğu kaydedildi. Raporda, yapılan incelemelerin ardından Koza'nın Borsa'da 2005'ten itibaren işlem yapmaya başladığı, 2001- 2006 arasında ürettiği toplam yaklaşık 46 ton dore külçenin ise sadece 11.7 tonunu İstanbul Altın Borsası'nda sattığı ifade edilerek, şöyle denildi: "Koza'nın, geri kalan 34 ton külçeyi Borsa'da işlem yapmaksızın ihraç ettiği; hem kendi kayıtları hem Enerji Bakanlığı'nın kayıtları hem de İstanbul Altın Borsası'nın kayıtlarının karşılaştırılması sonucu ortaya çıkmıştır." Ayrıca raporda, 2011-2007 arasında Darphane tarafından analizi yapılan dore miktarının da sadece 3,094 kg olduğu kaydedildi. Raporun değerlendirme bölümünde ise Koza'nın 34 ton altın ve gümüş karışımı dore külçeyi yetkisiz bir takım kuruluşlara analiz ettirdiği ve kambiyo ve altın mevzuatının temel esasları olan Ayar Tespiti ve Borsa'da İşlem Görme şartlarına aykırı olarak yurt dışına ihraç ettiğinin tespit edildiği vurgulandı. Raporda, Koza hakkında yaptırım uygulanması da istendi.

YURT DIŞINA FİRAR ETTİ
FETÖ'yle bağlantısı nedeniyle yurt dışına kaçan Koza İpek Holding'in patronu Akın İpek, Koza İpek Grubu'na kayyum atanmasının ardından, "Benim hesaplarımda yasal olmayan, resmi olmayan tek kuruş bulamazlar, bulamayacaklar. Tek kuruş kara para bulsunlar, şirketleri onlara hediye edeceğim" demişti.

Evrin GÜVENDİK