Çalışanlar 3 kere kazanacak

1 Ocak’ta başlayacak otomatik katılım uygulaması, mevcut Bireysel Emeklilik Sistemi’nden daha fazla avantaj sunacak. 45 yaş altı çalışanlar, yeni sistem kapsamında 3’lü destekten yararlanacak, yaşlılıkta da ikinci emekli maaşını elde edecek...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 17 Ağustos 2016 Güncelleme 17 Ağustos 2016, 12:46
Çalışanlar 3 kere kazanacak

İÇİNDEKİLER

Çalışanlara ikinci emeklilik yolunu açacak uygulama, 1 Ocak 2017'de başlıyor. Uygulama ile 45 yaş altı tüm çalışanlar, otomatik olarak Bireysel Emeklilik Sistemi'ne (BES) katılacak. Çalışanların sistemde kalması için ise mevcut BES'e göre daha fazla avantaj sunulacak. Yeni sisteme katılıp kalanlar 3'lü destekten yararlanacak, yaşlılıkta ikinci emekli maaşını elde edecek. İşte milyonlarca çalışanın ilgilendiren yeni sistem hakkında bilinmesi gerekenler:

Kimler kapsamda olacak?
45 yaşını doldurmamış ücretli tüm çalışanlar sisteme girecek.

Kamuda çalışanlar da katılacak mı?
Uygulama 45 yaşını doldurmamış tüm kamu çalışanlarını da kapsıyor.

Otomatik katılım zorunlu bir uygulama mı?
Çalışanlar otomatik olarak sisteme dahil edilecek ama çıkış serbest olacak. Çalışanlar 2 ay içinde isterse sistemden cayma hakkına sahip. Cayma halinde, ödenen katkı payları, varsa hesabında bulunan yatırım gelirleri ile birlikte 10 iş günü içinde çalışana iade edilecek.

Ne kadar katkı payı ödenecek?
Çalışanın katkı payı, prime esas kazancının yüzde 3'üne karşılık gelen tutar olacak. Örneğin; mevcut maaşlara göre asgari ücretliler ayda 49.5 lira katkı payı ödeyecek. Çalışan, otomatik katılıma ilişkin emeklilik sözleşmesinde belirlenen tutardan daha yüksek bir tutarda kesinti yapılmasını işverenden talep edebilecek.

Katkı payları nasıl yatırılacak?
İşveren, her ayın başında, çalışanı için ödediği maaştan kesinti yapıp, en geç ertesi günü emeklilik planına aktaracak.

Sistemde kalana sunulan 3'lü destek nedir?
Mevcut BES'te bulunan yüzde 25 devlet katkısı yeni sistemde de olacak. Buna ek olarak 2 destek daha var. Çalışanın cayma hakkını kullanmaması halinde, sisteme girişte bir defaya mahsus olmak üzere, bin lira ilave devlet katkısı sağlanacak. Ayrıca emeklilik hakkının kullanılması halinde, hesabında bulunan birikimi en az 10 yıllık, yıllık gelir sigortası sözleşmesi kapsamında almayı tercih eden çalışana, birikiminin yüzde 5'i karşılığı ek devlet katkısı ödemesi yapılacak.

Desteklerin tamamından nasıl yararlanılır?
Gerek yüzde 25'lik gerekse de ek bin liralık devlet katkısını hak etmenin süreleri bulunuyor. İlk 3 yıl içinde sistemden çıkanlar hiçbir şekilde devlet katkısı alamıyor. 3 ila 6 yıl arasında çıkanlar devlet katkısındaki birikimlerinin yüzde 15'ini, 6 ila 10 yıl arasında çıkanlar yüzde 35'ini, 10 yılı tamamlayanlar yüzde 60'ını alabiliyor. 10 yılı tamamlayıp, 56 yaşını dolduranlar devlet katkısının tamamını alarak emekli oluyor.

Katkı payı ödemesine ara verilebilir mi?
Çalışan, belirlenecek hallerde katkı payı ödemesine ara verilmesini talep edebilecek.

İşyeri değişikliğinde ne olacak?
Başka bir işyerine geçildiğinde eğer o işyeri de otomatik katılım kapsamında ise çalışanın daha önceki işyerindeki kazandığı birikim, emeklilik süresi gibi haklar yeni işyerindeki emeklilik planına aktarılacak. Yeni işyeri otomatik katılım kapsamında değilse, çalışan isterse önceki işyerindeki sözleşme kapsamında ödemeleri kendi yapabilecek, BES'ini sürdürebilecek.

Mevcutta BES'te olanlar ne yapacak?
Otomatik katılım sistemine girmek zorunlu. Ama çalışanlar 2 ay içinde otomatik sistemden çıkabilir. Böylece 2 BES'leri olmaz. İsteyen otomatik katılımda da kalabilir; böylece iki BES'i olmuş olur.