Cücelere dev müjde

Bir babanın oğlu için mücadelesi onbinlerce cüceye müjde getirdi. Akondroplazi hastaları yüzde 40 engelli sayılacak. Böylece emeklilikten istihdama yeni haklar gelecek

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 13 Mayıs 2014 Güncelleme 13 Mayıs 2014, 00:00
Cücelere dev müjde

İÇİNDEKİLER

Kocaeli'de yaşayan ve oğlu akondroplazi (kalıtsal cücelik) hastası olan M.A. isimli babanın, cücelerin de 'engelli' sayılmasına ilişkin verdiği mücadele, bu hastalıkla mücadele eden onbinlerce vatandaşa müjdeli haberi getirdi. Kamu Denetçiliği Kurumu'na "Cüceler engellilere sağlanan hiçbir haktan faydalanamıyor" diyerek başvuruda bulunan baba haklı bulunurken; Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı da mağduriyetin giderilmesi için düğmeye bastı. Yapılacak yönetmelik değişikliği ile akondroplazi hastalığı olanlar, 'yüzde 40 oranında engelli' sayılacak ve maaş, istihdam, evde bakım yardımı ve erken emeklilik gibi engellilere tanınan tüm haklardan faydalanabilecek. Kamu Denetçiliği Kurumu'na yaklaşık 2 ay önce başvuruda bulunan M.A. isimli baba, şu an 13 yaşında olan oğlu Ö.A.'nın doğuştan 'akondroplazi' hastası olduğunu ve 111 cm boyunda yaşamını sürdürmeye çalıştığını belirtti.

BABA HAKLI BULUNDU
Cücelerin 'engelli' olarak sayılmaması nedeniyle hastaneden oğluna en fazla yüzde 20 oranında engellilik raporu alabildiğini anlatan baba, bu oranla oğlunun hiçbir engelli hakkından faydalanamadığını anlattı. Kamu Denetçiliği Kurumu, babanın aktardığı bu mağduriyeti haklı buldu. Babanın şikayeti Kadın, Çocuk ve Engelli Ombudsmanı Serpil Çakın imzasıyla Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na iletilerek, idari başvuru yollarının tüketilmediğine dikkat çekildi ve bu konuda gereken incelemenin yapılması istendi.

YÖNETMELİK DEĞİŞECEK
Aile Bakanlığı da ombudsmana yazdığı yanıtla mevzuat değişikliğinin yapılacağını müjdeledi. Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün verdiği yanıtta, bu konuda yaşanan güçlüklerin çözülmesi amacıyla engellilik ölçütlerini düzenleyen yönetmelikte değişikliğe gidileceği belirtildi. Hazırlanan 'engel oranları' cetveli taslağında, akondroplazi rahatsızlığının 'yüzde 40 engelli' olarak sayılacağını ve böylelikle söz konusu hastaların da engellilere sağlanan tüm haklardan faydalanabileceği açıklandı.

BOYLARI EN FAZLA 140 CM
BİR çeşit kalıtsal cücelik rahatsızlığı olan 'akondroplazi' hastalığında kişilerin boyu genellikle 110 cm'den en fazla 140 cm'ye kadar çıkabiliyor. Yaşadıkları eklem rahatsızlıkları nedeniyle gündelik hayatta pek çok zorlukla karşılaşan cücelerin yüzde 80'ini de akondroplazi hastaları oluşturuyor.

Burcu ÇALIK