"Avrupa Baharı" mı başladı?

Avrupa'da aynı anda binlerce protestocu sokaklara döküldü. Fransa, İtalya, İspanya, Polonya ve Yunanistan'da sokaklar yangın yerine döndü. Polisin orantısız güç kullandığı olaylar akla 'Arap Baharı'nı getirdi. Peki, yaşananlar bir 'Avrupa Baharı'nı mı işaret ediyor?

Giriş Tarihi 30 Mayıs 2016, 00:00 Güncelleme 30 Mayıs 2016, 22:42
Avrupa Baharı mı başladı?

İÇİNDEKİLER

Fransız polisinin göstericilere karşı şiddeti zirveye çıktı. "Toulouse" şehrinde bir polis, yolun karşısına geçmeye çalışan bir kadını boğazından tutarak sürükledi.

Olay üzerine savcılık soruşturma açtı. Fransız Emniyet Müdürü'nün savunması ise bir hayli tuhaftı. Le Figaro gazetesine konuşan emniyet müdürü, kadına saldıran polisin kendini müdafa ettiğini ve bunun meşru olduğunu söyledi. Video görüntülerinin olduğu saldırı anının inceleneceği ve şiddet uygulayan polisin de ifade vereceği bildirildi.

Türkiye'de Gezi Parkı olayları sırasında" Polis şiddet uyguluyor" diye sayfa sayfa haber yapan, eleştiride sınır tanımayan Batı medyası Paris'teki bu polis şiddeti karşısında ise sessizliğini koruyor.

Fransa'da günlerdir devam eden eylemler kapsamında, birçok yakıt deposu ve rafineri grevci işçiler tarafından barikatlarla kapatıldı. Sendikalar grev ve eylemlerini tırmandırma tehdidinde bulunurken, Cumhurbaşkanı Hollande, "Geri adım atmayacağım" dedi.

Yasa tasarısının kanunlaşması halinde, günlük azami 10 saatlik çalışma süresi 12 saate çıkarılacak. İş sözleşmesinde değişiklik yapmak isteyen çalışanlar da işten atılabilecek.

Fransa'daki kaos ortamı, haziran ayında bu ülke de yapılacak Avrupa Futbol Şampiyonası'nı da tehlikeye atıyor. Ülkedeki grevin ulaşım ve güvenlik birimlerini de sıçraması durumunda, olası terör tehditlerinin önüne geçilemeyeceğinden endişe ediliyor.



'AVRUPA BAHARI' MI BAŞLADI?
Avrupa'da aynı anda binlerce protestocu sokaklara döküldü. Fransa, İtalya, İspanya, Polonya ve Yunanistan'da sokaklar yangın yerine döndü. Polisin orantısız güç kullandığı olaylar akla 'Arap Baharı'nı getirdi. Peki, yaşananlar bir 'Avrupa Baharı'nı mı işaret ediyor?

Avrupa'da aynı anda binlerce protestocu sokaklara döküldü. Fransa'da Paris başta olmak üzere diğer ülkelerin başkentlerinde eylemciler polisle çatıştı, kamu binaları ve polis araçlarını yaktı. Polisin eylemcilere müdahalesi sert oldu. Sanki birileri düğmeye bastı ve aynı anda tüm Avrupa şiddet eylemleri ile yanmaya başladı.

PARİS'TE ÇIKAN OLAYLARDA HAYAT DURMA NOKTASINA GELDİ
Haftalardır şiddet eylemleri dinmek bilmiyor. Gösterciler gece gündüz sokakta polisle çatışıyor. Olaylar her geçen gün artarak devam ediyor. Sendikaların başlattığı grevler, hayatı durma noktasına getirdi.

İSPANYA'DA EYLEMCİLER BARCELONA'YI ATEŞE VERDİ
Şehir adeta cehenneme dönmüş durumda. Sol eğilimli protestocu gençler hükümetin politikalarını protesto etmek için şehri ateşe veriyorlar. Kamu binaları ve araçlarını yakan eylemciler polisle çatışıyor. Barcelona'da başlayan eylemler Madrid ve Sevilla'da devam ediyor.

BRÜKSEL'DE EYLEMCİLER İLE POLİS ARASINDA MEYDAN SAVAŞI
Olayların fitili başkent Brüksel'de yakıldı. Oradan da Gent şehrine sıçradı. 60 bini kişiyi aşkın protestocu Belçika hükümetinin kemer sıkma politikalarını protesto etmek için sokaklara indi. Eylemciler ile polis arasında çok şiddetli çatışmalar yaşandı. Bazı eylemciler dükkanları yağmaladı. Brüksel'de adeta meydan savaşı yaşanıyor.

YUNANİSTAN'DA ÖĞRENCİLER PARLAMENTOYA YÜRÜDÜ
Çipras hükümetinin sosyal güvenlik yasasını protesto eden öğrenciler sokağa indi. Parlamentonun bahçesine ilerlemeye çalışan göstericileri polis önlemek için gözyaşartıcı gaz kullandı. Göstericiler molotof kokteylleri ile cevap verince olaylar büyüdü. Birçok polis yaralanırken onlarca öğrenci gözaltına alındı.

POLONYA'LI PROTESTOCULAR DA AB KARŞITI POLİTİKALARI PROTESTO EDİYOR
Polonya'nın başkenti Varşova'da on binlerce kişi muhafazakar hükümetin AB karşıtı politikalarını protesto etmek için sokaklara döküldü. Dev protestoya 250 bin kişi katılıyor. Başbakanlık binası önündeki protesto bir süre sonra eylemciler ile polis arasında şiddetli çatışmaya dönüştü.

İTALYA-AVUSTURYA SINIRINDA BAŞLAYAN OLAYLAR BAŞKENT ROMA'YA SIÇRADI
İtalya ile Avusturya arasındaki Brennero Sınır Kapısı'nda önceki gece güvenlik güçleriyle göstericiler arasında arbede çıktı. "Kara blok" isimli 600 kişilik solcu grup, sınırın İtalya tarafındaki istasyonu işgal etmek istedi. 28 kişinin yaralandığı olaylar başkent Roma'ya sıçradı. Tarihi şehir bir anda sokak savaşına döndü. Çok sayıda polis yaralandı.

AVRUPA'DAKİ EYLEMLERİN ARKASINDA NE VAR?
Halka sokağa döken eylem çağrılarının arkasında kim ya da kimlerin olduğu ve neyin amaçlandığı ise merak konusu.

TÜRKİYE DÜŞMANI ASLI BU VİDEOLARI İYİ İZLE
Yaşadığı ülkeye olan nefretini twitter'da kusan gazeteci(!) Aslı Aydıntaşbaş, Fransa'da polis şiddetine delil olacak nitelikteki onlarca videoyu ve fotoğrafı görmezden gelerek "Yalnız bu Fransa'daki protestoları sadece havuz medyası ve trollerden okuduk. Var mı yok mu emin bile olamıyorum" dedi.