Şeker karaciğerin düşmanı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 12 Mart 2013 Güncelleme 12 Mart 2013, 01:02
Şeker karaciğerin düşmanı

İÇİNDEKİLER

Karaciğerimde yağlanma var. Ne tavsiye edersiniz?
Karaciğer yağlanması çoğunlukla altta yatan sebep düzelince düzelir. Tedavi genellikle yağlanmaya yol açan sebebe göre yapılır. Örneğin; aşırı kiloların verilmesi, yüksek kan trigliserid seviyesini düşürmek, varsa şeker hastalığını kontrol altına almak, alkol kullanımını kesmek hastalığı geriletir. Tedbir almayanlar karaciğer yetersizliği nedeni ile karaciğer nakline bile ihtiyaç duyulabilir. Sebze ağırlıklı beslen. Şekerli gıdalardan uzak kal. Enginar, turp, keçiboynuzu, ayva sofranızda bulunsun.

Kocamın dilinin ortasında bıçakla kesilmiş gibi bir yarık oluştu. Gitmediğimiz doktor kalmadı. Ama bir çare bulamadık. Ne yapabiliriz?
Glossit dediğimiz dil iltihabı olabilir. Dil iltihapları, romatizmal hastalıklarda, mikrobik hastalıklarda, vitamin-mineral eksikliklerinde görülebilir. 1 su bardağı suya 1 çay kaşığı mutfak karbonatı koy. Günde 2 veya 3 kez gargara yap. Haemogram -demirferritin- crp-rf-B12 vitamin düzeyi-folik asit düzeyi-çinko düzeyisedimentasyon tahlili yaptır. İç hastalıkları uzmanının takibinde kal. Tahlil sonuçlarına göre ilaç başlanacak. Sonra bana haber ver.

Erken boşalma yaşıyorum. Çok kısa sürede boşalıyorum. Nasıl bir tedbir almam gerekir. Geciktirici kremler işe yarar mı?
Geciktirici kremler bir süre faydalı olabilir. Önemli olan gerçek sebebin düzeltilmesidir. Erken boşalma "Cinsel ilişki sırasında erkeğin istemi dışındaki boşalmadır". Psikiyatrist, üroloji uzmanı desteği gerekebilir. Ailenin ve toplumun cinselliğe bakış tarzı, ayrılık kaygısı, eksik veya yanlış bilgilendirilme, eşler arasındaki iletişim biçimi, uyumsuzluk, cinsel iletişim sorunları, cinsel başarı kaygısı, fiziksel ya da psikiyatrik hastalıklar, yorgunluk ve stres, aşırı alkol ve ilaç kullanımı erken boşalmanın diğer nedenleri olabilir.
Sorunun çözümü ile ilgili yanlış uygulamalar, cinsel etkinlikten kaçınma, çok sık cinsel etkinlikte bulunma, performans kaygısı, eşin tepkileri, suçluluk ve utanç duyguları da sıkıntının devam etmesine neden olabilir. Doğru psikoloğa gidin...

15 gün mide kanaması geçirdim. 5 gün hastanede yattım. Şimdi çıktım. Kolonoskopi istiyorlar. Ama kolonoskopi öncesi belli besinleri tüketmemem, belli süre aç kalmam gerekiyor. Mide kanamasından ne kadar sonra kolonoskopi yaptırmak sağlıklı olur?
Senin için yapılacak kolonoskopide "geçirdiğin kanamaya sebep olabilecek herhangi bir kalın bağırsak hastalığı var mı" diye bakacaklar. Acil durumlarda beklemeden de kolonoskopi yapılabilir. Ancak en erken 3 hafta sonra yapılmasını öneriyorum. Bu esnada yara iyileşmesi tamamlanır. İhmal etme. Öncesindeki hazırlığı tam yap. Kalın Bağırsak temizliği tam yapılmazsa endoskopi tamamlanamaz.