Menopoz cinselliği bitirmez

Menopoz doğal bir durumdur. Hastalık değildir. Hormon değişiklikleri bedeni ve ruhu etkiler. Cinsel hayatı bitirmez

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 05 Mart 2013 Güncelleme 07 Mart 2013, 02:14
Menopoz cinselliği bitirmez

İÇİNDEKİLER

* Menopozdayım. Cinsel hayatımda bitecek mi? Sağlıklı bir cinsel ilişki için neler yapmalıyım?
Menopoz doğal bir durumdur. Hastalık değildir. Hormon değişiklikleri bedeni ve ruhu etkiler. Cinsel organda değişiklikler meydana gelebilir. Aynı zamanda yumurtalıklarda çalışmadığından "gebelik olur mu?" kaygısı olanlarda daha kaygısız bir dönem başlar. Mutlaka eşinizle daha fazla vakit geçirin. Cinsel ilişki için rahat, huzurlu, sakin ortamlar ayarlayın. Yeterince uzun vakit ayırın. Yeterince uyuyun. Yani özetle menopoz, sizin müsaade ettiğiniz kadar cinselliği etkiler.
* Kalın bağırsak kanseri oldum. Ameliyat sonrası torba takıldı. 52 yaşındayım. Eşim iğrenir diye cinsel ilişkiye bile girmek istemiyorum. Ne yapsam bilmiyorum?
Diğer hastalığınızın yoluna girmesi moralinizi düzeltememiş.
Hemen bunu halledin. Bu tarz hastalıklar depresyon yapabilir. Bu ruh hali ise cinsel hayatı allak bullak edebilir. "Eşinizin iğreneceği" ifadesi sizin evhamınız, zannınız, önyargınız. Uygun pozisyon mutlaka bulunur. Yaşınızın gereği kadar cinsel hayat sürmeniz mümkün. Eşler hastalıkta ve sağlıkta birbirini tamamlarlar.
* Çok gazım var. Turpu çok severim. Turp yemeyi bırak gaz yapar dediler. Bıraktım ama hala gazım var. Turp yiyebilir miyim?
Gaz yapan diğer hastalıkları araştırmamız gerekir. Evet, turp, nohut mide bağırsak sisteminde gaz yapma potansiyeli yüksek gıdalardır.
Ancak her gazdan da gıdalar sorumlu değildir. Burun tıkanıklıkları, mide ince bağırsa iltihapları ülserleri, spastik kolit, süt tahammülsüzlüğü gibi bir sürü hastalıkta gaz olabilir. İç hastalıkları uzmanıyla bunu hallet.
Turpa gelince; çok faydalıdır ama gastrit, guatr varsa turptan uzak dur.
* 54 yaşındayım son 2 aydır şaşı görmeye başladım. Göz doktoruna gittim. İç hastalıklarına yönlendirdi. Şaşılıkla ne alakası var?
Hiçbir şey göründüğü gibi değildir. Şaşılık göz ile ilgili olduğu kadar başka organ hastalıkları ile de ilgili olabilir. Erişkin bir kişide diyabet, tiroid hastalığı, kalp damar hastalıkları, hipertansiyon, tümörler, zehirlenmeler, travma, myastenia gravis ya da felçler şaşılık yapabilir.
Vakit kaybetme. Hemen git.
* Kardeşim kaza yaptı. Kanamalı olarak hastaneye kaldırmışlar. Kan merkezinden gelen kan olmasaydı ne olurdu bilmiyorum. Kan verenlere teşekkür ediyorum. Kızılay'a kan vermek istiyorum. Kan verdikten sonra ne yapmalıyım?
Kan verdikten sonra aynı gün alkollü içecek tüketme. En az 30 dakika kan merkezinden ayrılma. Yaklaşık 6 bardak su ve sıvı içecek (mümkünse şekersiz) tüket. Sigara içme. Kan verdiğin kolla ağır yük kaldırma. Eğer baygınlık hissi veya baş dönmesi gibi şikâyetin olursa hemen bir yere uzan. Başını iki dizinizin arasına alacak şekilde otur.
Kendini iyi hissedersen yarım saat içinde günlük hayatına dön.
* Ekşime ve yanmalardan kurtulamadım. Bir sürü doktora gittim. Endoskopi yaptırdım. Reflüm geçmedi. Daha kime gidebilirim ki?
Reflü alışkanlık hastalığıdır. Önce hangi gıdaların yakınmaları arttırdığını tespit et. O gıdaları alma. Tek oturuşta aşırı miktarda yemek yeme. Az az ve sık sık ye. Ağzına aldığın lokmayı iyi çiğne.
Her öğün için en az 15 dakika zaman ayırın. Aşırı sıcak-soğuk-baharatlı-yağlı yemek yeme. Yemek sonrası hemen uykuya yatma. Yağlı-baharatlı yiyecekler yeme. Stresten uzak dur.