Tarçını tüket sınavı geç

Üniversite sınavı yaklaşıyor. Uzmanlara göre başarı için doğru beslenmek de ders çalışmak kadar önemli. Öğrenciler için en faydalı besin ise tarçın

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 28 Şubat 2013 Güncelleme 28 Şubat 2013, 00:00
Tarçını tüket sınavı geç

İÇİNDEKİLER

24 Mart'ta yapılacak olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı için öğrenciler son bir ayın içine girdi. Sınav öncesi hazırlıklarda doğru beslenmek de test çözmek kadar etkili oluyor. Uzmanlar doğru beslenen gençlerin, zihin ve beden sağlığı açısından sağlam bir şekilde sınava girmelerinin önemli olduğunu söylüyor. Sınava girecek öğrencilere şu besinler öneriliyor.

ZERDEÇAL:
Dünya çapında yapılan araştırmalar zerdeçalın, zekayı artırdığını ve hafızayı kuvvetlendirdiğini gösteriyor. Zerdeçalı baharatlı yemeklerinize ya da yumurta salatanıza toz olarak atabilirsiniz.
PATATES:
Kan şekerini dengeli olarak yükseltiyor. Bu sayede beyin daha verimli çalışıyor.
YOĞURT:
İçinde bulunan tirozin, hafızayı güçlendirip, beyni uyarıyor.
ÜZÜM SUYU:
Dopamin salgılanmasını arttırarak problem çözme yeteneğini geliştiriyor.
TARÇIN:
Öğrenciler için en faydalı besin. Kişi kan şekerini dengelemek, konsantrasyonun uzun süre devamlılığını sağlamak adına gençler içtikleri tüm çaylara ve kahvelere1 adet çubuk tarçın eklemeli.
CEVİZ:
İçerdiği linoleik ve alfa linoleik asit, E ve B6 vitaminleri nedeniyle sinir sistemimiz için mükemmel bir besin. Cevizin içindeki 'triptofan' sayesinde antidepresan özellik gösteriyor. Aynı zamanda zihin fonksiyonlarının mükemmel şekilde çalışmasını da sağlıyor.

KAHVALTI
1 bardak taze meyve suyu, 1-2 dilim peynir, 1 haşlanmış yumurta, 3 tam ceviz veya 5-6 adet badem, 4-5 adet zeytin, 1 tatlı kaşığı pekmez, 2 -3 dilim tam buğday ekmeği, 1 kivi veya 5-6 çilek veya 1 yemek kaşığı kuru üzüm, Domates, salatalık

ÖĞLEN YEMEĞİ
Sebze çorbası, Izgara veya haşlama tavuk, Soya filizli salata, Yarım tabak makarna, Yoğurt

ARA ÖĞÜNLER
3-4 adet kara erik kurusu, 1 tam ceviz içi

AKŞAM YEMEĞİ
Tahıl ekmeği, Izgara veya fırında balık, Domates, havuç, soğan, marullu salata Zeytinyağlı kereviz

YATMADAN ÖNCE
1 adet elma Tarçınlı çay

MUTLAKA YAP
SABAHLARI kahvaltı yapılmazsa beyin fonksiyonları için yeterince enerji oluşmaz. Yorgunluk, baş ağrısı, dikkat ve algılamada azalma görülebilir. Öğrenciler mutlaka sağlam bir kahvaltı yapmalı. Araştırmalar, sabah kahvaltısı yapan öğrencilerin başarıları oranlarının çok daha yüksek olduğunu göstermiştir.

SAKIN YAPMA
DERS çalışırken, şeker ve şekerli besinler, cips, dondurma, gazlı içecekler gibi besinler yerine süt, yoğurt, sütlü tatlılar, ekmek arası peynir, taze sıkılmış meyve suları, taze meyve ve sebzelere ve kuru meyvelerin tercih edilmesi önemlidir..