Boğazlara gövem eriği

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 25 Şubat 2013 Güncelleme 25 Şubat 2013, 00:00
Boğazlara gövem eriği

İÇİNDEKİLER

Gövem eriği ormanlarda bilhassa kireçli topraklarda yetişir. Meyvelerinden şurup elde edilir. Kabızlık çekenler bu şuruptan günde iki yemek kaşığı almalıdırlar. Bir bardak suya bir tutam gövem eriği konup haşlanır ve balla tatlandırılıp gargara yapılırsa, boğaz ağrılarına iyi gelir.

YARPUZ MİDEYİ GÜÇLENDİRİR
Yarpuz otu şeker, reçine ve uçucu yağ içerir. Mideyi kuvvetlendirici ve nefes darlığını giderici etkilere sahiptir. Mide bulantısını giderir. Adet görmeyi kolaylaştırır, fakat hamilelerde düşüğe sebep olabileceği için gebelikte kullanılmamalıdır.

BAĞIRSAKLARA NEVRUZOTU
Eski bir şifalı bitki olan nevruzotu çeşitli flavonlar, organik asitler, linarin glikoziti ve reçine içerir. Balgam söktürür. Kanı temizler ve kalbi güçlendirir. Bağırsak gazını söktürür ve sancılarını giderir. Yaraların iyileşmesini hızlandırır. Ülsere karşı da faydalıdır. Ödemleri giderici etkilere sahiptir.

SOYA PROSTATA İLAÇ OLUR
Soya fasulyesi sindirim sistemini çalıştırarak hazmı kolaylaştırır ve kabızlığı giderir. Kandaki kolesterolü düşürerek kalp ve damar hastalıklarından korunmaya yardımcı olur. Kandaki şeker oranını dengeleyen soya, diyabet hastalarına da oldukça yararlıdır. Ayrıca prostatın büyümesini engeller.

BASUR ŞİKAYETİNE BEHMEN
Yaban havucu olarak da bilinen, behmen bol miktarda potasyum, kalsiyum ve magnezyum içerir. Basur şikayetlerini azaltır. Yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olur. Uykusuzluk, romatizma ve yüksek ateş şikayetlerinde faydalıdır.

DİKEN ÜZÜMÜ ATEŞ DÜŞÜRÜR
Diken üzümünün kırmızı renkli meyveleri vardır. Olgun meyveleri ile kurutulmuş kökü kullanılır. C vitamini, elma ve limon asitleri bulunmaktadır. İştah açıcı ve kuvvet vericidir. Ateş düşürücü damar daraltıcı ve yüksek dozlarda müshil etki gösterir.

ANTİDEPRESAN AKDİKEN
Akdikenin meyvesi acıdır. Etkili bir müshil olan akdiken idrar arttırıcıdır ve kabızlığı gidermekte faydalıdır. 15-20 tane meyve şiddetli ishale neden olabilir. Derideki kaşıntıları kesmeye yardımcı olur. Sinirleri yatıştırır ve uykusuzluğa iyi gelir.

MANDALİNA KANI TEMİZLER
Mandalina kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucudur. Kolesterolü ve yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olur. Kanı temizler. Damar sertliği ve felçte çok faydalıdır. Sinirleri yatıştırır. Akşam yemeğinden sonra yenecek 1-2 mandalina uykusuzluk çekenlere faydalıdır.

KİVİ GENÇLİK İKSİRİ GİBİ
Lif açısından da zengin bir besin olan kivi bağırsakları çalıştırarak sindirimi kolaylaştırır ve kabızlığı önler. Vücudu ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Tansiyonu ve kandaki kolesterol oranını düşürür. Karaciğeri çalıştırır ve kanı temizler. Yaşlanmanın ciltteki belirtilerini azaltır.