Kalbe şifa domates

Kalp ve damar hastalıklarından korunmanın en iyi yolu sağlıklı yaşamaktır. İyi beslenmek ise doğru bir hayatın vazgeçilmezidir

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 11 Şubat 2013 Güncelleme 11 Şubat 2013, 00:00
Kalbe şifa domates

İÇİNDEKİLER

Kalp hastalığından korunmanın en iyi yolu en baştan dur diyebilmektir. Yanlış beslenme ve yıllar süren kötü yaşam tarzı alışkanlıkları kalbinize büyük ölçüde zarar verir. Bunları saptamak, yaşamla ölüm arasındaki ayrım olabilir. Kötü alışkanlıklarınızdan vazgeçip bugünden itibaren sağlıklı bir yaşam tarzı edinmeyi düşünüyorsanız kalp hastalığının önüne geçebilirsiniz.

Meksika fasulyesi: Baklagillerden Meksika fasulyesi, enflamasyonu azaltmaya yardımcı, iyi bir omega-3 yağ asidi kaynağıdır. Omega-3 yağ asitleri, kalp ritminin dengelenmesini, pıhtıların daha az 'yapışkan' olmasını sağlar ve hatta yüksek tansiyonu bile düşürür.

Tatlı patates: Bu kök sebze, lutein, karotenoid ve alfa karoten içerir. Bütün bu antioksidan maddeler kalbinizin korunmasına yardımcı olur.

Domates: Antioksidan özelliği olan likopeni yüksek oranda içeriği için yapılan araştırmalarda kalp hastalıkları oluşum riskini azalttığı bilinen bir gerçektir.

Soya: Yüksek protein içeriğinin yanı sıra içerdiği B1, demir, çinko, fosfor, magnezyum sayesinde kalp hastalıklarının engellenmesinde etkili oluyor.

Kuşkonmaz: Düşük kalorili bir gıdadır ve B6 vitamini, folik asit, C vitamini, keratin ve çeşitli lifler içerir. Günde 1 kase haşlanmış kuşkonmaz kalp rahatsızlığı riskini düşürür.

Elma: İçerdiği çözülebilen "pektin" lifleri sayesinde kolesterolün düşmesine yardımcı olur.

Sarımsak: İçinde bulunan besin öğelerinden dolayı damar içinde pıhtılaşmayı engelleyerek koroner kalp hastalıklarının oluşma riskini azaltır.

Balık yağı: Kanama zamanını uzatır, damar içi tıkanıklarının azalmasında etkindir. İçeriğindeki omega-3 yağ asitleri antioksidan özelliğindedir.

Ceviz, fındık: Yüksek antioksidan özelliği olan omega-3 ve E vitamininin yanı sıra magnezyum ve posa da içerir.

KALBİN İÇECEKLERİ
Siyah Frenk üzümü suyu, kalp hastalığı riskiyle bağdaştırılan C-reaktif proteinin seviyelerini düşürmeye yardımcı olur. Pancar suyunun ise nitrat içeriği tansiyon düşürücü özelliğinin arkasındaki güçtür. Günde bir bardak pancar suyu yüksek tansiyonu düşürür.

ECZANE ALIŞVERİŞİ
Eczaneden kalp sağlığı için faydalı ürünler edinin. Evde kullanabileceğiniz tansiyon ölçüm aletleri, omega-3 takviyeleri, koenzim Q10 ve düşük dozlu bebek aspirini gibi haplar işinize yarar

DAHA AZ STRES
Stresten kaçınmak kalbin en iyi ilacıdır. İnsanlarla iletişim içinde olmak ise stresinizi alır. Haftada en az iki kişiyle iletişime geçin.