En uzun oruç tutan Türk

İslam aleminde en uzun orucu, Grönland'da yaşayan Bilal Fidan tutuyor. Bölgede 'tek Müslüman' olarak ünlenen Türk gencinin 20 saati oruçlu halde geçiyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 14 Ağustos 2010 Güncelleme 14 Ağustos 2010, 01:25
En uzun oruç tutan Türk

İÇİNDEKİLER

Ramazan ayının, bu yıl kavurucu sıcaklara rastlaması, vatandaşları bir hayli zorluyor. Ortalama 16 saat oruç tutulan ülkemizde insanlar soğuk suya özlem duyarken, bazıları ise sıcak çay içeceği zamanın gelmesini bekliyor. Bu da "Bu Müslümanlar kim" sorusunu gündeme getiriyor. Şu anda en uzun oruç kuzey ülkelerinde tutuluyor. Bu ülkelerdeki Müslümanlar, 17- 20 saat oruçlu kalıyor. İftar ve sahur için İzlanda'dakiler Fransa'nın, Norveç'tekiler ise Oslo'nun vakitlerini baz alıyor. "En uzun oruç tutulan" yerler sıralamasında ise "Grönland" başı çekiyor. Geçtiğimiz yıl 4 Müslüman'ın yaşadığı bölgede, 3'ünün Türkiye'ye dönmesiyle tek kalan Bilal Fidan, 20 saat oruç tutuyor. Tamamı buzlarla kaplı adada "Air Greenland Havayolları"nda çalışan Fidan, "Gece mahmur gözlerle kalktığım sahurları, ailece beraber yediğimiz iftar yemeklerini özledim. Bu soğuk ülkede, bütün yalnızlığıma rağmen Ramazan'ın manevi havasını hissediyorum" diyor. Fidan ayrıca buz adasında gündüzlerin uzunluğundan değil, hayat pahalılığından yakınıyor.

En uzun oruç tutulan yerler:
Grönland'da 20 saat, Norveç'te 19 saat, İzlanda, Finlandiya, Danimarka ve İsveç'te ise 17-18 saat oruç tutuluyor.

En kısa oruç tutulan yerler:
Endonezya'da 10 saat, Gazze'de 15 saat, Almanya'da 16 saat, Cezayir, Çeçenistan ve Filistin'de ise 15 saat oruçla geçiyor.