Kanser eden köy!

Kahramanmaraş'ın Büyüktatlı beldesi kanser kusuyor. 15 yılda 250 kurban veren köyde birçok kişi de tedavi görüyor. Ecel 'asbestli topraktan' geliyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 09 Ekim 2009 Güncelleme 09 Ekim 2009, 00:00

İÇİNDEKİLER

Çağın vebası kanser, Türkiye'de bir köyde adeta katliam yapıyor! Ana, baba, çocuk demeden herkesi kırıp geçen bu illet, nice afetlere taş çıkartıyor! Ölüm beldesinin adresi, Kahramanmaraş Afşin'e bağlı Büyüktatlı beldesi olarak gözüküyor. Afşin'e 45 kilometre uzaklıktaki 600 haneli köyde şu anda 2 bin 185 kişi yaşıyor. Ancak herkes ya kanserden yas tutuyor ya da bu hastalıkla mücadele ediyor! Son 15 yılda 250, son 2 ayda ise 10 kişinin akciğer kanserine yakalanıp hayatını kaybettiği beldede kurbanların yaşları da 17 ila 58 arasında değişiyor! Mezarlığında yer kalmayan köyde birçok kişi de kanser tedavisi görüyor!

Başkanın acı talihi

Beldede kansere yakalanan isimlerden birisi de Belediye Başkanı Bayram Köse... Annesini kanserden kaybeden ve babası gibi kendisi de akciğer kanseri olan Köse, tüm bu kabusun nedenini şöyle açıklıyor: Topraklarımızda asbest var. Belde halkının maddi durumu iyi olmadığı için evlerini bu topraklarla sıvıyor. İnsanlar gece-gündüz kanser soluyor. Ölümlerin sıklaşması üzerine bir süre önce Sağlık Bakanlığı'na ve Valiliğe başvuru yaptım. Şu ana kadar kimse gelmedi. Devletimiz en azından ev yapanlara kum, çimento yardımı yapsın."

Tedavi olacak paramız yok
Cuma Boz... 49 yaşında, akciğer kanseri. Babasını ve 2 kardeşini kansere kurban vermiş. Boz, "Uzun zamandır tedavi görüyorum. Bu topraklar kanser yapıyor. Üstelik kanser teşhisi konulan insanların bunun tedavisini yaptıracak parası da yok" diye konuştu.

Çocuklarını gönderdi
Bundan 2 yıl önce akciğer kanserinden eşi Yeter Ceren'i kaybeden Mustafa Ceren ise, "Eşim ölünce bari çocuklarım kurtulsun diyerek onları yuvaya verdim. İkisi devlet yurdunda, birini ise hayırsever bir insan okutuyor" dedi.

Son 2 ayda ölenlerin isimleri şöyle
Ayfer Yapan (17), Yusuf Köse (32), Ali Meşe (35), Güllü Ata (40), Mehmet Başpınar (45), Ahmet İlik (50), Hasan Doğuş (53), İsaf İlik (55), Süleyman Kara (55), Fadime Bayır (58)... Ölenlerden 17 yaşındaki Ayfer Yapan ile 35 yaşındaki Ali Meşe'nin 2 ay içinde hastalığa yakalanıp, ölmesi korkuyu artırdı.

'MTA uzmanı üzümü yemedi'
Vatandaşlardan Günay Dokuyan ve Erdal Gökdağ ise başlarından geçenleri şöyle anlattı: Bu beldede yetiştirdiğimiz elma, nohut ve buğdayı satmakta güçlük çekiyoruz. 'Nerenin ürünü?' dediklerinde 'Büyüktatlı' deyince almıyorlar. Beldeye inceleme yapmaya gelen bir MTA uzmanı yere düşen cevizi bile kırıp yemedi. Verdiğimiz üzümü kabul etmedi."

Yatakta sonunu bekliyor
1.5 yıl önce halsizlik şikayeti ile doktora giden Zeynep Ceren de (52) akciğer kanseri olduğunu öğrenmiş... "Ne yapacağımı bilmiyorum. Maddi imkansızlıklar sonucu tedavi olamıyorum" diyen Ceren, odasından hiç çıkmadan yatağın içinde ölümü beklediğini söyledi. Talihsiz kadın, 2 kayınbiraderini ve görümcesini de bu hastalıktan kaybettiğini belirtti.