Duvarlar akıllı tahta oldu

Okullardaki akıllı tahta uygulaması için Türk mühendisler yeni bir teknoloji geliştirdi. Boş duvarlar, akıllı tahtaya dönüştü...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 05 Şubat 2012 Güncelleme 05 Şubat 2012, 01:45
Duvarlar akıllı tahta oldu

İÇİNDEKİLER

Türkiye, FATİH projesi kapsamında okullarda akıllı tahta ve tablet bilgisayar kullanımına hazırlanırken, mühendislerimiz yeni bir teknoloji geliştirdi. Wall-Marker adı verilen sistemde, tüm düz yüzeyler akıllı tahta olarak kullanılabilirken, ek donanımla sesli video ve ekrandaki notlar da kayıt edilebiliyor.

5 YILDA YAPILDI
Söz konusu teknolojiyi geliştiren şirketin yetkilisi Haldun Karatepe, TÜBİTAK desteğiyle 5 yıldır tamamen Türk mühendislerle çalıştıklarını belirtti. Geliştirdikleri teknolojinin dünyadaki tüm rakiplerinden daha üstün özellikleri olduğunu söyleyen Karatepe, bu modülün özel kalemi ile duvarları, LCD ekranları ve istenen hemen hemen tüm yüzeyleri akıllı tahtaya dönüştürebildiğini ifade etti.

DESTEK BEKLİYOR
Böylece akıllı tahtalarda yapılabilen tüm işlemlerin özel zemin veya tahtaya ihtiyaç duyulmadan kullanılabildiğini dile getiren Karatepe, şöyle konuştu: "Ürünümüzle birlikte her türlü akıllı tahta yazılımı kullanılması mümkün. Yine de okullar için özel bir yazılım geliştirdik, bu program öğretmenlerin duvardaki görüntüyü bir tahtaya tebeşirle yazması gibi kullanılabiliyor. Kısıtlı kaynaklarla biz bu kadarını yapabildik, ürünü daha da geliştirmeye çalışıyoruz.''

SİLERKEN HAFIZAYA ALIYOR
Kara tahtanın yerini alan beyaz tahtalara yazılan yazılar, Erascan adlı bir silgi sayesinde silinirken kaydediliyor. Yazıyı tahtadan silmeden önce kaydeden silgi, bir nevi akıllı tahta işlevini beyaz tahtaya kazandırmış oluyor. Bununla kalmayan silgi, el yazısını tanımlıyor. Cihaz yeni tasarlandığı için ne zaman satışa çıkacağı konusunda henüz bir bilgi yok.