Bir millet altı devlet

Türk dünyası en büyük rüyasını, İstanbul'da kurulan 'Türk Konseyi' ile gerçekleştirdi. Gül, Özbekistan'ın katılmadığı zirvede Özbek halkını unutmadı: Biz, bir millet altı devletiz

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 17 Eylül 2010 Güncelleme 17 Eylül 2010, 00:00
Bir millet altı devlet

İÇİNDEKİLER

Türk Konseyi, 18 yıl sonra gerçek oldu. Türk Dili Konuşan Ülkeler Devlet Başkanları 10. Zirvesi dün İstanbul'da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün evsahipliğinde yapıldı. Türkmenistan Cumhurbaşkanı Gurbanguli Berdimuhammedov, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ve Kırgızistan Geçici Yönetimi Cumhurbaşkanı Roza Otunbaeva'nın katıldığı zirvenin ardından Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi oluşturuldu. Türkmenistan'ın tarafsızlık politikası gereği imza koymadığı Konsey'in hedefi Avrupa Konseyi, Arap Ligi veya İngiliz Milletler Topluluğu gibi ortak bir çatı altında birleşmek. Özbekistan, 1999'dan bu yana zirvelere katılmazken, Gül ise konuşmasında Özbek halkını da unutmadı: "Gözden ırak olursak, gönülden de ırak oluyoruz. Hepimiz göz göze yan yana olduğumuzda, senede birkaç kez beraber veya ayrı ayrı toplandığımızda, oturup istişareler yaptığımızda, gönüllerimizde de şüphesiz ki yerlerimiz çok daha güçlü olarak devam etmektedir. Biz bir millet altı devletiz. Bundan da büyük gurur duyuyoruz."

İŞ KONSEYİ KURULUYOR
Sadece Gül Türkçe konuşurken, liderlerin Rusça açıklamaları Türkçe ve İngilizce'ye çevrildi. Gül, "tek alfabe" sorusuna "Zamanla olacak şeyler" yanıtını verdi. Farklı Türkçe lehçeleriyle yazıya dökülen bildiriye göre, ekonomik ilişkileri geliştirmek amacıyla "Türk İş Konseyi" kurulacak. Türk kültürünün korunması için Bakü'de bir vakıf oluşturulacak. Astana, 2012 Türk Kültür Başkenti ilan edilecek. 3 Ekim, "Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Günü" olarak kutlanacak.

'PETROL KARDEŞLİĞİMİZİ ZEDELEYEMEZ'
Hazar'daki Münhasır Ekonomik Bölge sorunu nedeniyle yıllardır sorun yaşayan Türkmenistan ve Azerbaycan liderleri ilk defa Türkiye'de bir araya geldi. Türkmen lider Berdimuhammedov, "Türk halkının ortak ruhu, tarihi ve ortak sınırları ile buradayız. Kardeşlik ilişkilerimizi petrol ve enerji zedelememeli" dedi.