ABD Genelkurmay Başkanı, 'Anadolu Kartalı Tatbikatı'na davet edilmedik' dedi. 2 dakika sonra diplomatlardan düzeltme geldi: Davet edildik ama yeterli bütçemiz yoktu
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner'i ziyaret etmek üzere Ankara'ya gelen ABD Genelkurmay Başkanı Oramiral Michael Mullen, dün ABD Büyükelçiliği Konutu'nda basın toplantısı düzenledi. Mullen, ilk olarak Irak'tan çekilirken "askeri malzemelerin Türkiye üzerinden geçirilmesi" konusuyla ilgili konuştu.
'PAZARLIK İÇİN GELMEDİM' "Türkiye'ye pazarlık için değil, tebrik için geldim" diyen Mullen, "Türkiye toprakları üzerinden silah geçişi için talepte bulunmadık. Gelecekte de bunu yapma niyetimiz yok. Ancak konu hakkında iletişim kanalları açık" ifadesini kullandı. ABD Genelkurmay Başkanı Michael Mullen, "İsrail, Anadolu Kartalı Tatbikatı'na davet edilmezse ABD katılmaz" iddialarına ise, "Türkiye tarafından tatbikata davet edilmedik" yanıtını verdi. Mullen'in bu açıklamasından 2 dakika sonra devreye ABD'li diplomatlar girdi. Diplomatlar, basın mensuplarına, tatbikata ilişkin Türkiye'den davet aldıklarını belirterek, "Davet edildik ama katılım için yeterli bütçemiz yoktu" dedi.
SATIŞ PROGRAMI DEVAM EDECEK Mullen, İsrail'in Mavi Marmara baskını sonrası Yahudi lobisinin de etkisiyle ABD'nin bazı silahları Türkiye'ye satmama kararı aldığı yönündeki iddialara da açıklık getirdi. Mullen, "Bizim Türkiye ile çok sağlam belli bir askeri satış programımız var ve bu devam edecek" şeklinde konuştu.