Şifa dolu balkabağı

Bu süslü meyvenin ondan faydalanmasını bilirseniz bir sağlık küpü olduğu biliyor muydunuz? İçerdiği maddelerle balkabağı, kansere karşı savaş açıyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 17 Şubat 2011 Güncelleme 17 Şubat 2011, 00:00
Şifa dolu balkabağı

İÇİNDEKİLER

Birkaç ay önce bu köşede 'balkabağı, belki süslü bir arabaya dönüşemez ama ondan faydalanmasını bilirseniz sağlığa dönüşür…' diye başlayan bir yazı yazmış ve bu mucizevi besinin genel sağlığa faydalarından bahsetmiştim. Bugün ise kansere karşı koruyucu gücünden bahsetme zamanı geldi sanırım. Balkabağı ve kanser kelimelerini bir arada kullanıp da ünlü Buharalı Türk hekim İbni Sina'dan bahsetmeden olmaz. Ünlü hekim modern tıp daha keşfetmeden, 850 yıl önce keşfetmiş bu sebzenin kanserle savaşçı etkisini ve şu sözleri söylemiş: Kanser hastalarına balkabağı suyu içiriniz. Ben bugün, modern tıp ilmi gözüyle, hücre kültürü ve hayvan deneyleriyle anlatacağım size bu haşmetli sebzenin kanserden koruyucu etkilerini.

KAROTENOİDLER ANTİ-KANSER ETKİSİ
Balkabağı, bol miktarda skualen ve karotenoidler içeriyor ki her iki grup da ayrı birer kanser savaşçısı. Skualen, köpek balığı karaciğerinde de bulunan ve kanserde savaşta bir dönem oldukça popüler olmuş bir madde.

Karotenoidler ise ağızdan anüse kadar tüm yüzey epitelyuminden oluşan tümörlere karşı koruyucu. Balkabağındaki karotenoid miktarı, bu konuda en zengin gıda olarak bilinen havuçtan bile zengin. Ancak kanserden koruyucu etki, bu bileşenlerle sınırlı değil, esas anti-kanser etkiyi gösteren, balkabağındaki polisakarit yapıdaki özel birtakım aktif maddeler. Doğu Avrupa'yı kapsayan bir çalışmada diyette balkabağının düzenli olarak yer almasının baş ve boyun kanserlerine karşı koruyucu olduğu sonucuna varıldı. Yine yapılan istatistiksel çalışmalar, kanlarındaki alfa ve beta karoten miktarı düşük seyreden kişilerde mide kanseri görülme sıklığının arttığını ortaya koydu. Hem alfa hem de beta karoten miktarı, başka hiçbir sebzede olmadığı kadar yüksek balkabağında. Karoten ve kanser arasındaki ilişkiyle ilgili çalışmalar mide kanseri ile sınırlı değil, prostat kanserini ve lenfomalara karşı da koruyucu olduğunu düşünüyoruz.


MUTFAĞINIZDAN, SOFRANIZDAN EKSİK ETMEDEN TÜKETİN!
Balkabağı gönül rahatlığıyla tüketebileceğiniz bir tatlı aynı zamanda, hele de tatlıların ve onların içindeki nişasta bazlı sıvı şekerin sağlığa olan zararlarının gündemde olduğu şu günlerde, bol cevizli bir kabak tatlısını gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz, çok fazla şeker kullanmanıza da gerek yok, azıcık şekerle bile hazırlanabiliyor.

Sadece tatlılarla sınırlamayın kendinizi, balkabağı çorbasını da sofralarınızdan eksik etmeyin, hem sağlıklı, hem lezzetli hem de pratik ve ucuz bir çorba.

Balkabağını haşlayıp, blenderla püre haline getirip, biraz süt ve tereyağı ekliyorsunuz, hepsi bu.İsterseniz, tencerenin dibinde biraz tam buğday ununu kavurup, çorbaya kıvam da verebilirsiniz, yakmadan tabii ki… Bu haşmetli sebzenin çekirdeği de oldukça etkili kansere karşı korunmada, onu da yarın anlatacağım sizlere, kendinize özenle bakın, doğaya güvenin.