İntibak istiyoruz

İşçi emeklileri için yapılan intibak düzenlemesini, astsubaylar yıllarca bekledi. 2008'de TBMM'de kabul edilen düzenleme, bir gecede geri alındı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 16 Mayıs 2012 Güncelleme 16 Mayıs 2012, 01:50
İntibak istiyoruz

İÇİNDEKİLER

TSK'nın cefakar komutanları astsubaylar, SSK emeklileri gibi yıllarca "intibak" düzenlemesini bekledi. Onlara müjde 2008'de geldi. Ancak, bu sevinç fazla sürmedi. Sevincin yerini, üzüntü ve hayal kırıklığı aldı. Emekli astsubay Hayati Ergürbüz, "neden intibak" istediklerini şöyle anlattı:
Türk Silahlı Kuvvetleri'nde Meslek Yüksek Okulu mezunu astsubaylar 9.derecenin 1. kademesinden göreve başlıyor. Diğer Meslek Yüksek Okulu mezunları ise 9. derecenin 2. kademesinden görev alıyor.
Burada bir kademe kaybımız oluyor. Astsubayların da intibaklarının 9. derecenin 2. kademesinden başlayacak şekilde yapılandırılmasına ihtiyaç vardır. Bunun için "İntibak Yasası" gerekmektedir.
Ayrıca 1. derecenin 4. kademesine düşemeyen tek meslek grubu astsubaylardır. Üniversiteyi bitirmiş, hatta master yapmış dahi olsa 1. derecenin 4. kademesi astsubaylara kapalı.

ÖNCE KABUL EDİLDİ
Astsubayların en önemli bu sorunu; 16 Nisan 2008'de TBMM Genel Kurulu'na geldi. Kurul'da, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası'nda değişiklik öngören tasarının 5. bölümü bazı değişikliklerle kabul edildi. Düzenlemeye göre, astsubaylar, en üst devlet memuru derecesine (1. derecenin 4. kademesine) kadar yükselebilecek ve yeşil pasaport hakkından yararlanabilecekti. Lise mezunu astsubaylar da aynı hakkı elde etmişti. Emekli olduktan sonra da bu dereceye yükselen astsubaylara, sanki görevdeymişler gibi yeşil pasaport verilecekti.

SONRA KARAR GERİ ALINDI
Tasarı Genel Kurul'dan geçti ama sonrasında tam bir şok yaşandı. Ertesi gün TBMM'de bu düzenlemenin önünü kesen 'Tekrir-i Müzakere', yani yeniden görüşme' talebi iletildi. Meclis'te bir gün önce astsubaylar lehine kabul edilen kanun, bu kez reddedildi. Kararı duyan binlerce astsubay, üzüntü içinde yine beklemeye başladı.

MÜCADELEDE ÖN PLANDAYIZ
Emekli astsubay Hayati Ergürbüz, yaptıkları görevin kutsallığının bilincinde olduklarını belirtti:
Her bölgeden, etnik kökenden, ekonomik ve kültür seviyesinden gelen Mehmetçikleri, eğitip, onları askerlik hayatlarından sonraki döneme de hazırlamak bizim görevimizdir.
Onları kardeşçe bir arada tutmak için neler yaptığımızın sırrını zaman zaman biz bile bilemeyiz. İç güvenlikte, asayişte, depremde, kargaşada, anarşide, bölücü terörle mücadelede biz hep ön plandayız.

55 MİLYON DOLAR BİR VİDAYA BAĞLI
Astsubaylar, görevlerinin ağırlığını ve sorumluğunu anlatırken, ilginç örnekler verdi: Biz biliriz ki, yeterince sıkılmayan bir vida, en ucuzu 55 milyon dolar olan savaş uçağının düşmesine, daha da önemlisi pilotun şehit olmasına neden olabilir. Biz bu bilinçle görev yapıyoruz.

ASTSUBAYLARDAN MESAJ VAR
Türkiye'nin 32 yıllık anayasa ile yönetilemeyeceğini haklı olarak dile getiren yasa yapıcılarına seslenmek istiyorum. Astsubaylar, hala 1935 yılının İç Hizmet Kanunu idare edilmektedir. Çağdaş yaşama göre İç Hizmet Kanunu'nun yazılması gerekmektedir. Şükrü Kol

Genelkurmay'ın açıklamasında yüksek lisans yapan astsubaylara subaylardaki gibi erken terfi verildiği belirtildi. Fakat durum özellikle hava kuvvetlerinde öyle değil. Subayların % 5'ine erken terfi verilirken astsubayların ise % 1'ine veriliyor. Bünyamin Özgüneş

Ben 2/2'den emekli oldum. Bu yapılacak olan düzenlemelerden sadece 1. Dereceden emekli olanlar mı faydalanacak? Bizim maaşlarımızda herhangi bir iyileştirme olacak mı? H. Avni Hakederler

Yıllardır sadece şehit haberlerine konu olduğumuz gazete sayfalarında sorunlarımızı görmek, bir hayaldi. Haksız uygulamalar biz astsubayları çok derinden yıprattı. Duyarlılığınıza çok teşekkür ederiz... A.S.


YARIN: DEVRiM GiBi DÜZENLEMEYE NE OLDU?

MEVLÜT YÜKSEL