Türk modacılar Londra'yı fethetti

En büyük moda buluşması olarak adlandırılan Pure London, yaklaşık 800 markanın katılımıyla Londra’da gerçekleşti.

Giriş Tarihi 06 Ocak 2010, 00:00 Güncelleme 06 Ocak 2010, 10:02
Türk modacılar Londra’yı fethetti

İÇİNDEKİLER

Londra Olympia'da 5, 6 ve 7 Ağustos tarihlerinde düzenlenen Pure London moda günlerine, Türkiye'den katılan firmalar Istanbul Tekstil ve Konfeksiyon Ihracatci Birlikleri (İTKİB)'nin organizasyonu ile katıldılar.

İstanbul'dan İTKİB'in organizasyonu ile katılan firmalar Turkish Fashion üst başlığı altında "expressionİSTanbul" adıyla dünyanın dört bir tarafından gelen alıcı, tasarımcı ve konfeksiyon ithalatçısıyla buluştular.

Fuara katılan firmalar, İngiltere'de son yıllarda artan bir eğilime sahip "value clothing" olarak tanımlanan uygun fiyatlı modaya uygun ürünlerin orta sınıfa hitap eden hazır giyim markalarının rekabet baskısı yapması nedeniyle fuarda geçmiş yıllara oranla daha ucuz ürünlere bir yönelim olduğu belirtiyorlar. Fuara özellikle Türkiye'den katılan firmalar, street shoplardan daha çok butiklere ürün vermelerini belireterek, moda ve tasarımın yanısıra hazır giyim pazarında yüksek performanslı ürünlere arttığına dikkat çekiyorlar.

Keçe sanatını modern tasarımları ile birleştiren, sadece sıcak su ve zeytinyağı sabunu ile elle şekillendirdiği kıyafetlerle Pure London'a ilk kez katılan genç tasarımcı Öykü Thurston'un ART.I.CHOKE markasıyla sanatla zanaati buluşturduğu sofistike kıyafetleriyle ilgi çekti. Öykü Thurston fuar hakkında yorum yaparken, "Katılımcıları çok sıkı bir elemeyle kabul ediyorlar, ancak gördük ki biz biraz tasarımlarımızla biraz ağır kaldık burada. Genellikle hemen, kısa sürede tüketilecek kıyafetler ağırlıkta" şeklinde konuştu.

Pure London'a ilk kez katılan Gamze Saraçoğlu Yunanistan ve İsveç'li mağazalarla anlaşmalar yaptıklarını söyleyerek, "Biz genellikle tasarımımız ve modellerimiz açısından butiklere hitap ediyoruz. Yeni müşteriler edindik. Bunun yanı sıra birkaç kişi de bizim kıyafetlerimizin dağıtımını yapacak" dedi.

Paris ve İstanbul'da mağazaları bulunan Exaltation da ilk defa katıldığı Pure London'dan memnun ayrılan markalardan biriydi. Exaltation Sahibi ve Genel Müdürü Vehbi Şahin, fuarın eski sunuş yöntemlerini kullandığını belirtti. Şahin konuyla ilgili şunları söyledi:

"Daha iyi bir fuar alanı bekliyorduk, ancak yine de bizim için iyi geçti. Ürünlerimize ilgi büyüktü. Birçok firma yazlık kıyafetlerle gelmişti. Biz kışlıklarla geldik. İyi siparişler aldık. Fransa'da üç ve Türkiye'de de bir mağazamız var. Şimdi planımızda Londra da var. Yakında Londra'da bir mağaza açacağız. Son yıllarda Türkiye tekstilde çok yol katetti. Biz de üretimimizi Türkiye'ye taşıdık. Şimdi markamızı Paris'ten sonra Londra'ya getireceğiz"

Geçtiğimiz sene bir hayli ilgi gören Yasemin Akat ise bu sene yine aynı ilgiyle karşılaşarak yeni bağlantılarla fuardan ayrıldı. Paris, Moskova, Barselona ve New York'tan sonra Pure London'da başarılı bir performans sergileyen Yasemin Akat ve Pazarlama Müdürü Ferman Akat, "Biz özel butiklere yönelik kolleksiyonlarımızla katıldık fuara. Eski bağlantılarımız devam ederken yeni bağlantılarla müşteri sayımız artıyor. Norveç, İrlanda ve Galler'den yeni bağlantılarımız oldu. Özellikle bu sene Dubai'den ilk kez bağlantımız oldu" dedi.