Krizde Hollywood ünlüleri milyon dolarlık mücevherlerden, uçuş kurslarından, kumardan keserken, Türkiye’de tasarruf tedbirleri ağırlıklı olarak giyim kuşama endeksli. İşte Türk yıldızların kriz önlemleri..
Tarkan: Sahneye çıkan biri olarak mecburen kostüm almamız gerekiyor. Alışveriş yapmak zorundayım, herhangi bir kısıtlama yapmadım. Onun dışında sahne ücretimizde indirim yaptık. Bazı yerlerde B sınıfı sahnelere çıkmak zorunda kaldık. Kriz aynı zamanda evimi yaptırdığım döneme denk geldi. Evi bitirmek zorunda kaldım, neyse ki bitti.
Ebru Şallı: Krizden dolayı özel hayatımda ve sosyal yaşantımda genel bir kısıtlamaya gittim. Ama ekibimde herhangi bir azaltma yapmadım. Çalışan arkadaşlarımla devam ettim. Onun dışında eskisi kadar kıyafete para harcamıyorum. TV kostümlerimde kısıtlama yaptım. Elimde olan kıyafetlerle idare etmeye çalışıyorum.
Kenan Doğulu:Herkesi ne kadar etkilediyse bizi de o kadar etkiledi. Bizim adımıza çok tatlı geçtiğini söyleyemeyiz. Yaz çok güzeldi; 50'ye yakın konser yaptık. Türkiye'nin her yerine gittik. Krizde organizasyon bütçelerinde kısıtlama yaptık.
Selçuk Yöntem: Ben her zaman kendi içerisinde dengeli ekonomi sağlayan biriyim. Kriz sonrası yaşantımda herhangi bir değişiklik olmadı. Her zaman sade ve gerektiği kadar harcamaktan yanayım. Fazla aşırı uçlarda yaşayan biri hiç olmadım. İş anlamında geçen yıl ücretlerimizde indirim yapılmıştı ama bu yıl öyle bir şey söz konusu değil.
Hande Ataizi: Göz önünde biri olduğum için, önceden çok kıyafet alıyordum. Krizle birlikte artık alışveriş konusunda arsızlık yapmıyorum. Çok sevdiğim şeyleri alıyorum. Onun dışında herhangi bir kısıtlamaya gitmedim. Ayakkabı, çanta alıyorum ama kıyafet almıyorum, idare ediyorum.
Demet Şener: Genel olarak kriz olmasa da dikkat ettiğim şeyler var. Evde gereksiz yere ışıkların yanmaması, suların akmamasına çok dikkat ediyorum. Kozmetiğe çok para harcamıyorum. Kıyafet konusunda trend olan sezonluk şeyleri almıyorum. Çocuklarım için pahalı alışverişi tercih etmiyorum.
Seren Serengil: Benim finansörüm annem. Onun yaptığı akıllı yatırımlar sayesinde krizden çok etkilenmedim. Ama tabii ki kısıtlamalar yaptık. Mesela lüzumsuz araba değiştiriyordum artık değiştirmiyorum. Ev mobilyalarına çok para harcardım. Şimdi bunları yapmıyorum.
Başak Sayan: Kriz herkesi çok etkiledi. Asıl krizin 2010 yılında olacağını düşünüyorum. Çok aşırı harcamaları olan biri değilim ancak krizden sonra ihtiyacım olduğu zaman alışveriş yapmaya başladım. İhtiyacım olan, çok gerekli şeyleri alıyorum.
Mehmet Ali Erbil: Krizin ardından kredi kartlarımın hepsini geri verdim. Evde elektrik, su gibi şeyleri gereksiz harcamalardan kaçınıyorum. Alışverişlerimi kısıtladım. Daha az ve gerekli alışverişler yapıyorum. Ticaret yapmıyorum ama bir şekilde önlem almam gerekiyor. Bu yıl ekibimde çalışan arkadaşlara krizden dolayı zam yapamadım.
İpek Tuzcuoğlu: Yaşam tasarrufuna sahip biriyseniz krizden etkilenmiyorsunuz. Lükse düşkün biri değilim. İhtiyaçlarım doğrultusunda alışverişe çıkarım.
Burcu Kara: Gereksiz harcamalardan kaçıyorum. Ara ara kendimi şımarttığım zamanlar oluyordu, onları biraz kısıtladım. İş anlamında bizi zorladı kriz. Ücretlerimizde indirimler yapmak zorunda kaldık. MAGAZİN TURU İÇİN TIKLAYIN