Kalp dostu besinler

Ölüm nedenleri arasında ilk sıralarda yer alan kalp hastalıklarına kuru erik, çikolata, kuşkonmaz ve ceviz gibi besinler kalkan oul yor...

Kaynak Gazete
Giriş Tarihi:
Kalp dostu besinler
Vücudun dinç ve sağlıklı olmasının yolu doğru besinleri tüketmekten geçiyor. Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, kalbe iyi gelen altın gibi besinlerin bol bol tüketilmesinin önemine değiniyor. Bu besinlerin arasında çok sevilen çikolatanın da bulunduğunu aktaran Enç, diğer kalp dostu besinleri şöyle sıralıyor...

ÇİKOLATA:
Günlük tüketeceğiniz 3 küçük parça bitter çikolata kalp ve damar sisteminiz açısından oldukça faydalıdır. Bitter çikolata tansiyonu ve kötü kolesterolü düşürür. Ayrıca bitter çikolatanın yurtdışında yapılan araştırmalar sonucu kalp krizi riskini de yüzde 50 düşürdüğü görülmüştür.

YEŞİL ÇAY:
Yüksek oranda antioksidan, A, C ve E vitaminleri içeriyor. Antioksidan özelliği nedeniyle kalp hastalıklarının engellenmesinde etkili oluyor. Bu nedenle günde en az 1 fincan yeşil çay içme kalp sağlığı için önemlidir.

CEVİZ:
Ceviz, besin değeri yönünden zengin bir besindir. Demir, çinko, bakır, magnezyum, fosfor ve potasyum da bol miktarda mevcuttur. Cevizde bulunan yağ asitleri kalp hastalıklarına karşı koruyucudur. Kalp ve tansiyon hastalarında kan basıncını ayarlar. Kanın pıhtılaşma durumunda ceviz tüketildiği zaman, kan pıhtılaşmasını önler. Günde bir avuç ceviz yemek kalbe giden kan dolaşımını düzenler, damar sertleşmesini önler.

YULAF EZMESİ:

İçerdiği lifler sayesinde kalp sağlığını koruyor. B ve E vitamini içeriklerinden dolayı da kalp hastalıklarını önleyicidir. Ayrıca protein, kalsiyum, demir, çinko, bakır, magnezyum içeriyor. Bu nedenlerle tüketimi artırılmalıdır.

KUŞKONMAZ :
Kalorisi oldukça düşük olan bir besindir. İçeriğinde B6 vitamini, folik asit, C vitamini, keratin ve çeşitli lifler bulunmaktadır. Vücuttaki zararlı yağ hücrelerinin atılmasına ve kolesterolun düşmesine yardımcı olarak kalbe de iyi geliyor.

KURU ERİK:

Antioksidan oranı en yüksek besinlerden biri olan kuru erik, lif içeriği sayesinde kalp hastalıkları riskini önemli ölçüde azaltır. 16 adet kuru erik günlük lif ihtiyacının yüzde 20-25'ini karşılar.