Tiryakiler bunu mutlaka tüketsin

Akciğer kanseri riskini artıran sigaranın yarattığı hasardan korunmak için, köri baharatını sofranızdan eksik etmeyin. Köri, toksinlerin vücuttan daha hızlı atılmasına yardımcı olur.

Giriş Tarihi 07 Mart 2019, 11:15 Güncelleme 07 Mart 2019, 11:15
Tiryakiler bunu mutlaka tüketsin

İÇİNDEKİLER

Sabah gazetesi köşe yazarlarından Prof.Dr. Erkan Topuz, bugünkü yazısında sigara tiryakilerini yakından ilgilendiren bir yazı kaleme aldı. Akciğer kanserine yakalanmamak için tüyolar veren Prof. Dr. Topuz Japonlardan örnekler verdi. İşte Topuz'un bugünkü yazısından ilgili bölüm:
Çevresel zehirler, akciğer kanserine neden olur ve bazı insanlar da genetik olarak bu zehirlere karşı duyarlıdır. Kirli filtre taşıyan klimalı ortamlarda uzun süre bulunan kişilerde de akciğer kanserinin görülme oranı artıyor. Ancak doğru bir beslenme şekli ile akciğer kanserine yakalanma riski azaltılabilir. Aynı düzeyde olumsuz faktörlere maruz kalan iki kişiyi ele alalım. Kansere karşı koruyucu bir diyet uygulayan kişinin; her gün yüksek kalorili ama düşük besin değeri olan yiyecekler tüketen kişiye göre kansere yakalanma riski çok daha az olur. Japonlar arasında sigara kullanım oranı; Amerika Birleşik Devletleri'ne göre çok daha fazladır ancak Japonlar'da akciğer kanseri daha az görülür. Araştırmalar bu durumun; Japonlar'ın kansere karşı koruyucu bir beslenme şeklini tercih etmelerinden kaynaklandığını gösteriyor. Japonlar; soya, yeşil çay ve balığı bol tüketiyor. Süt ürünleri ve kırmızı eti ise çok daha az yiyorlar.

E VİTAMİNİNDEN ETKİLİ
Vücudu sigaranın neden olduğu hasardan korumanın bir yolu da köri tüketimini artırmaktan geçiyor. Körinin içindeki krosin maddesi; antioksidan görevi yapar ve vücudu toksinlerden arındırır. Sigara içtiğiniz veya pasif içiciliğe maruz kaldığınız zaman; kanser oluşturan bileşenler, vücuda girer ve sonra idrar ile atılır. Diyete köri baharatını eklemek; vücudun bu toksik bileşenleri daha etkili bir şekilde nötralize etmesine yardımcı olur. Bu madde; antioksidan özelliği olan E vitamininden 300 kat daha etkilidir. Balık tüketimi ile alınan Omega-3 yağ asitlerinin akciğer kanserine karşı önemli koruma sağlaması nedeni ile risk taşıyanlara; haftada en az iki porsiyon balık öneriyoruz.