Cibez sofraların vazgeçilmezi !

Salatası ve yemeği yapılan iştah açıcı bitki 'cibez' kansere karşı koruyucu özelliğe sahip. Ayrıca bağırsakları çalıştırıyor ve cildi güzelleştiriyor

Giriş Tarihi 07 Mart 2019, 11:16 Güncelleme 07 Mart 2019, 11:16
Cibez sofraların vazgeçilmezi !

İÇİNDEKİLER

Cibez Turpgiller familyasına aittir. Ülkemizde Ege bölgesinde yetişir. Aslında lahananın ve karnabaharın kesilip toplanmasından sonra toprakta kalan köklerinden büyüyen bir bitkidir. Dış görünüşü ile marulu andırır. Ülkemizde sofralardan eksik olmaz. Salatası ve zeytinyağlı yemeği yapılır. Tadı tatlımsı, hafiften baharatlı ve çok iştah açıcıdır. Bilinen diğer faydaları;
İştah açar.
*Bağırsakları çalıştırır.
*Sindirimi kolaylaştırır.
*Bağırsak kurtlarının dökülmesine yardımcı olur.
*Sağlıklı zayıflamak için yardımcı bir besindir.
*Cildin sağlıklı ve canlı kalmasına sağlar.
*Bağırsakları temizler.
Lahananın kökünden oluşması nedeniyle kansere karşı koruyucu etkisinin bulunmasını sağlar.
Karadeniz bölgesinde cibez kara lahananın filizinden olgunlaşır. Bu yörede cibez yemeklerde kullanılır ve sofralarda yerini alır. Karadenizliler "cici" adını verdikleri bu bitkiyi elmaya benzetirler. Bitki kabukları soyularak çiğ de yenilebilir.

İpucu;
Cibezleri bütün olarak bir tencerede haşlayın. Kabuklarını soyduktan sonra küp küp doğrayıp bir kaba alın. Yağda ceviz içini çevirin. Elde ettiğiniz sosu "cicilerin" üzerine dökün.

Cibez otu salatası
500 gr cibez
1 Limon suyu
1 Fincan zeytinyağı
Tuz
7-8 diş sarımsak
Yarım kilo cibezi çok iyi yıkadıktan sonra, iri iri doğrayın. Kaynayan suya atıp yumuşayana kadar haşlayın. Diğer taraftan 7-8 diş sarımsağı tuz ile dövün. Üzerine sızma zeytinyağı ve limon suyu ilave edin. Haşlanmış cibezlerin üzerine sosu dökün.