Kısırlığın nedeni yumurtalar mı?

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 30 Ekim 2009 Güncelleme 07 Mart 2019, 11:15

İÇİNDEKİLER

* Benim yumurtalıklarım ikisi de doğuştan yukarıda duruyor. Şu an evli değilim, ama merak ettiğim, ileride çocuğum olur mu? Kısır olma ihtimalim var mı?
Yumurtalıklar kasıkta kaldığı sürece sperm üretme kapasiteleri gittikçe azalır. Size daha sağlıklı bilgi verebilmem için spermiogram sonucunu bilmemiz gerekiyor. Bu nedenle en kısa zamanda bir spermiogram (meni testi) yaptırmalısınız. Bu test sonucunda eğer hiç sperm görülmezse, yine de çocuk yapma şansınız olabilir. Operasyon ile direk olarak yumurtalıklarda sperm aranır, eğer bulunursa yardımcı üreme yöntemleri ile (mikroenjeksiyon) çocuk sahibi olabilirsiniz. Bu nedenle bir üroloji uzmanına görünmenizde yarar vardır.

Korkularımla nasıl baş edebilirim?
* Ben 23 yaşında bir erkeğim. Bir ay kadar önce kız arkadaşımla cinsel ilişkiye girdiğimde erken boşaldım. İlk kez bir ilişkiye girdim ve böyle bir durum oluştu. Şimdi yeniden ilişkiye girmeye çekiniyorum. Bana yardım eder misiniz?

Düzenli cinsel yaşamı olmayan kişilerde bu tür şikayetler olabilir. Düzenli cinsel yaşamınız oldukça erken boşalma probleminiz de düzelir. Zor bir ihtimal, devam ederse, bir üroloji hekimine başvurmalısınız.

Sorunlar psikolojik olabilir
* Ben 36 yaşında bir erkeğim. Benim son zamanlarda sertleşme problemim oluyor. Bir anlamı var mı bilmiyorum, ama özellikle benim altta olduğum pozisyonda daha çok oluyor. Bunun nedeni ne olabilir?
Sertleşme problemi her erkeğin yaşamının bir döneminde başına gelebilir. Cinsel ilişki pozisyonu ile sertleşme arasında bir ilişki yoktur. Bahsettiğiniz pozisyonu sevmiyor olabilirsiniz, ya da o pozisyonda konsantrasyonunuzu kaybediyor olabilirsiniz. Sertleşme probleminin öncelikle organik mi, psikolojik mi olduğuna karar vermek gerekiyor. Bu nedenle üroloji uzmanına başvurmalısınız.