Osmanlı Paşası Baykal'ı yakacak

Deniz Baykal, seçim mitinginde gösterdiği 'Osmanlı Paşası' karikatürü yüzünden davalık oldu. Karikatürist, eserini izinsiz alan liderden 15 bin TL tazminat ve '300 bin tirajlı özür' istiyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 01 Ocak 2010 Güncelleme 01 Ocak 2010, 11:38
Osmanlı Paşası Baykal’ı yakacak

İÇİNDEKİLER

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın başı, seçim mitinginde izinsiz kullandığı "karikatür" yüzünden derde girdi. Baykal, 9 Mart 2008'de seçim mitingi için gittiği Giresun'da, vatandaşalara karikatürist Ozan Küçükusta'nın, "Osmanlı Paşası" isimli karikatürünü gösterdi. CHP lideri, miting alanında, eser üzerinden Başbakan Erdoğan'a göndermeler yaptı. Bu gelişme üzerine, karikatürist Küçükusta, eserinin kendisinden izin alınmadan siyaset malzemesi yapıldığı gerekçesiyle CHP'ye ihtarname yolladı.

DÜNYADA SON 10 YILIN GÜZELLİK İKONLARI

İŞTE ÜNLÜLERİN EN YAKIN ARKADAŞLARI

YILIN EN ÖNEMLİ SKANDALLARI VE GAFLARI

HANGİ ÜNLÜ KİMİ ÜNLÜ YAPTI

Ancak CHP bu girişime herhangi bir karşılık vermedi. Karikatürist Ozan Küçükusta da çareyi mahkemeye gitmekte buldu. Karikatürist, dava dilekçesinde, 2005'de yaptığı karikatürü 18 Mart 2005 tarihinde "deviant art" isimli web sitesinde yayınlayarak "alenileştirdiği"ni ancak, siyasi olarak kullanım hakkını kimseye vermediğini vurguladı. Baykal'ın ise eserini, Başbakan'a yönelik "Son Osmanlı" benzetmesi yaptığı sırada, kürsünün hemen yanında yer alan barkovizyondan göstererek kullandığını belirten Küçükusta, itirazını şöyle dile getirdi: "Sayın Genel Başkan'ın konuşması eserle bütünleştirilip görsel ve sözel bir kompozisyon yaratılmıştır. Ancak bu eserin bu şekilde kullanılması için CHP'ye ya da başka bir kişiye yazılı izin verilmemiştir." Küçükusta, bu gerekçelerle Baykal'dan 15 bin liralık "manevi tazminat" istedi. Küçükusta ayrıca, davayı kazanırsa Baykal'ın bunu 300 bin tirajı olan bir gazetede ilan etmesini de talep etti.