İstanbul'da tarihi gün!

İstanbul'un fethinin 563'üncü yılı için Yenikapı Miting Alanı'na vatandaşlar akın etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan ve Başbakan Binalı Yıldırım'ın da katılımıyla Fetih Şöleni gerçekleşti. Kutlamalarda, İstanbul'un fethi 3 boyutlu olarak canlandırıldı, Türk Yıldızları gösteri uçuşu yaptı.

Giriş Tarihi 29 Mayıs 2016, 00:00 Güncelleme 30 Mayıs 2016, 02:19
İstanbul’da tarihi gün!

İÇİNDEKİLER

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde İstanbul Valiliği ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan şölen, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın alana gelmesiyle başladı.

Okçular Tekkesi'nde eğitim alanlar, etkinlikler öncesinde performans icra ederken, Okçular Tekkesi'nin tanıtan bir kısa film gösterildi.

Hz. Muhammed ile Sa'd bin Ebu Vakkas arasında ok atmayla ilgili geçen anektod vatandaşlara aktarılırken, Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Bandosu ve Merasim Takımı ve TSK Mehteran Birliği de birçok marş seslendirdi.

Saat 17.00 sularında Yenikapı Miting Alanı tamamen dolarken, Erdoğan ve Yıldırım'ın gelmesiyle kalabalığın coşkusu daha da arttı.



TÜRK YILDIZLARI'NDAN MUHTEŞEM GÖSTERİ
İstanbul'un Fethi'nin 563. yıldönümü Yenikapı'da düzenlenen Fetih Şöleni'nden Türk Yıldızları muhteşem bir gösteri yaptı.




CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, VATANDAŞLARI SELAMLADI
Devlet Marşı ile karşılanan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan platformdan vatandaşları selamladı.

İstiklal Marşı, saygı duruşu ve Kur'an-ı Kerim tilavetiyle fetih şöleni başladı.





SIK SIK TEKBİR SESLERİ YÜKSELDİ
Zeytinburnu tarafında kurulan 100'e yakın kontrol noktasından geçerek içeri alınanlara Türk bayrağı verilirken, metro, Marmaray, vapur ve otobüslerle miting alanına gelmeye devam edenlere ücretsiz su dağıtımı da yapıldı. Çağrı filminin müziklerinin çalındığını alana girenler sık sık tekbir getirerek ellerindeki bayrakları salladı.

"YENİDEN DİRİLİŞ YENİDEN YÜKSELİŞ"
İstanbul'un surlarına benzer şekilde tasarlanan ve "dünyanın en büyük 3 boyutlu platformu" olarak tasarlanan gösteri alanında ise Fatih Sultan Mehmet'i at üstünde gösteren bir resim ve "Yeniden Diriliş Yeniden Yükseliş" yazısı yer aldı.

Fatih Sultan Mehmet ile askerlerinin İstanbul'u fethini temsili olarak gösteren 500'den fazla oyuncu ve dönemi yansıtması için yeniden üretilen kıyafetlerle araç gereçler için de sahne arkasında dev çadırlar kuruldu.

9 DEV EKRAN YERLEŞTİRİLDİ
Vatandaşların gösterileri rahat izleyebilmesi için de 9 dev ekran yerleştirilirken, etkinlik alanında 10 sağlık çadırı, ambulansların kalabalık arasında yol alması için güzergahlar, 150 güvenlikli giriş kapısı, 6 noktada mobil tuvalet ve şadırvanlar, su dağıtım noktaları oluşturuldu.

MEHTERAN GRUBU GÖSTERİSİ
Dört bölümden oluşacak etkinliğin ilk bölümünde Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı ve TSK Mehteran Birliği Mehteran Grubu sahne aldı.

3 boyutlu gösteriye entegre olarak, leventler tarafından çekilecek gerçek boyutlarda bir Osmanlı kadırgası da alana yerleştirildi.

Fatih Sultan Mehmet ile askerlerinin İstanbul'u fethini temsili olarak gösterecek 500'den fazla oyuncu ve dönemi yansıtması için yeniden üretilen kıyafetlerle araç gereçler için de sahne arkasında dev çadırlar kuruldu.

Vatandaşların gösterileri rahat izleyebilmesi için de 9 dev ekran yerleştirilirken, etkinlik alanında 10 sağlık çadırı, ambulansların kalabalık arasında yol alması için güzergahlar, 150 güvenlikli giriş kapısı, 6 noktada mobil tuvalet ve şadırvanlar, su dağıtım noktaları oluşturuldu.



CUMHURBAŞKANI VE BAŞBAKAN DA GELDİ
Büyük bir coşkunun yaşandığı Yenikapı miting alanına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım geldi.

"GENÇLİK BAŞKANLIK İSTİYOR" YAZILI DEV PANKART AÇILDI
Erdoğan'ın helikopteri alan üzerinden geçerken "Gençlik Başkanlık İstiyor" yazılı dev bir pankart açıldı.

"BU ZULÜM DEVAM ETMEZ"
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Yenikapı'da açılış konuşmasını yaptı.

Topbaş'ın açıklaması şöyle:
"Bu Kutlu Fetih ile yeryüzünde bir zihniyet değişimi meydana gelmiştir. Aşkın şehre bürünmüş hali İstanbul'dan sesleniyorum; Bu zulüm böyle devam etmez, çekin ellerinizi masumların üzerinden."



"FETİH YENİDEN TARİH SAHNESİNE ÇIKMAKTIR"
Başbakan Binali Yıldırım, Yenikapı'da açıklamalarda bulundu.

Başbakan Yıldırım'ın açıklaması şöyle:
"Fetih bizim inancımızda hakkın, doğrunun, adaletin iyiliğin kapısını açmaktır. Fetih, millet olarak yeniden tarih sahnesine çıkmaktır. Halkın irfanı tuzakları yendi, Erdoğan'a sahip çıkarak vefasını gösterdi."