PKK’ya 5’li kıskaç

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlığında toplanan MGK’da, terör örgütü PKK ile mücadelede 5 eksenli strateji benimsendi.

Giriş Tarihi 28 Mayıs 2016, 00:00 Güncelleme 28 Mayıs 2016, 01:37
PKK’ya 5’li kıskaç

İÇİNDEKİLER

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında, Binali Yıldırım'ın başbakanlığında yeni hükümetin kurulmasının ardından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleşen ilk Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısındaki terör brifinginin ayrıntılarına SABAH ulaştı. MGK toplantısında terörle mücadele konusunda şu kararlar alındı:

SÜRATLE TEMİZLENECEK: Huzur operasyonlarının devam ettiği yerleşim birimlerinden teröristlerin kökü kazınacak. Nusaybin ve Şırnak'ın kent merkezinde teröristlerce açılan çukurların kapatılması, barikatların kaldırılması, tuzaklanan patlayıcıların imhası ve kamu düzeninin yeniden tesis edilmesine yönelik düzenlenen operasyonlar tüm hızıyla sürüyor. Nusaybin'de bombalı tuzaklama yapılan evlerin yüzde 76'sı temizlenirken, sokakların yüzde 81'i kontrol altına alındı. 14 Mart'tan bu yana yarısı dağ kadrosundan 410 terörist etkisiz hale getirildi. Şimdiye kadar 385 tuzaklanmış barikat, bin 10 patlayıcı imha edildi. Şırnak'ta da operasyonda sona gelindi. Sokakların yüzde 96'sı temizlendi, 418 terörist etkisiz hale getirildi, 3 bin 770 patlayıcı ve 212 tuzaklanmış barikat imha edildi.

'TESLİM OL' ÇAĞRISI: Örgütün sözde özerklik stratejisi ile başlattığı terörist eylemler halk nezdinde sonuçsuz kaldı. Nusaybin'de 82, Şırnak'ta 51 terörist güvenlik güçlerine teslim oldu. Operasyonların başladığı tarihten itibaren doğu ve güneydoğuda 239, Irak'ın kuzeyinde ise 437 terörist güvenlik güçlerine teslim oldu. Operasyon bölgelerinde köşeye sıkışan teröristlere sık sık "Teslim ol" çağrısı yapılacak.

KIRSALA SIKIŞTIRILACAK: İl ve ilçeler teröristlerden tamamen temizlenerek kırsala sıkışmaları sağlanacak. Kırsalda da mücadele kararlılıkla devam edecek. Terör örgütü sözde şehir savaşı stratejisindeki yenilgiyi kabul etti. Teröristler Kandil'in talimatıyla geri çekiliyor.

POLİS NOKTALARI: Geçici olarak kurulan 208 polis güvenlik noktası en geç bir yıl içinde kalıcı hale getirilecek. Böylece teröristlerin yeniden kent merkezlerine sızması önlenecek. Güvenlik noktaları riskli ilçelerde mahallelere dağıtılacak.

YENİ KANALLAR: Örgütün siyasi uzantıları bölge halkının temsilcisi değil. Bölgedeki tüm kanaat önderleri ile diyalog artırılarak huzur ve barışın tesisi için yeni kanallar oluşturulacak. Aşiret liderleri, korucular, kanaat önderleri, sivil toplum kuruluşları ile diyalog artırılarak devlet-millet kaynaşması tesis edilecek.

YEDİ BİN TERÖRİST ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ
MGK'da PKK'ya yönelik operasyonlarla ilgili genel bir değerlendirme yapıldı. Yurt içi operasyonlarda 2 bin 583 terörist öldürüldü, 731 terörist yakalandı, 109 terörist yaralı olarak etkisiz hale getirildi. Kuzey Irak'a yönelik hava harekatlarında ise 2 bin 366 terörist öldürüldü, 638 teröristin yaralı olarak etkisiz hale getirildi. Etkisiz hale getirilen toplam terörist sayısı 7 bin 78.

SABAH