Anlaşma tamam

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün Almanya Başbakanı Merkel’le İstanbul’da görüştü... Türkiye, ‘vize’ için terörle mücadele konusunda geri adım atmadı. Merkel de kabul etti...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Mayıs 2016 Güncelleme 24 Mayıs 2016, 02:28
Anlaşma tamam

İÇİNDEKİLER

Birleşmiş Milletler'in (BM) düzenlediği Dünya İnsani Zirvesi, Türkiye'nin ev sahipliğinde başladı. Zirve, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve 60 devlet ve hükümet başkanının katılımıyla İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlendi. Küresel insani yardım sisteminin masaya yatırıldığı zirvenin açılış oturumunda konuşan Erdoğan şunları söyledi: Tarihin ilk "Dünya İnsani Zirvesi"ne ev sahipliği yapmaktan, bu vesileyle katılımcıları medeniyet ve tarih şehri İstanbul'da ağırlamaktan büyük memnuniyet duyduğumu belirtiyorum. Zirvenin başta sıkıntı içinde hayatlarını sürdürmeye çalışan yüz milyonlar olmak üzere tüm insanlık için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Böylesi önemli bir zirvenin icra edilmesi noktasında, sergilediği çabadan ötürü BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve ekibine teşekkür ediyorum ve hazırlanan senaryoyu takdir ediyorum. İlk olarak, yeryüzünde yaşanan acıların önüne geçilmesi için her şeyden önce mevcut çatışmaların sona erdirilmesini ve yenilerinin de önlenmesini sağlamalıyız. Türkiye olarak yürüttüğümüz ara buluculuk çalışmalarını ve çabalarını sürdürüyoruz ve sürdüreceğiz. İkinci olarak, Suriye'de şahit olduğumuz gibi uluslararası hukuk ihlallerinin sona erdirilmesi için daha fazla gayret sarf etmeliyiz. Biz bu anlayışla eli kanlı diktatörlerin peşini bırakmayacak, insanlığa karşı işlenen suçların cezasız kalmaması için elimizden geleni yapacağız. Erdoğan, Dünya İnsani Zirvesi sırasında ikili temaslarda da bulundu.

14 GÖRÜŞME YAPTI
Erdoğan'ın BM Genel Sekreteri Ban Kimun ve Almanya Başbakan Merkel başta olmak üzere Rutte, Aliyev, Poroşenko ve Çipras ile yaptığı ikili görüşmelerde Suriye meselesi, terörle mücadele, mülteci dramı, vize serbestisi ve Türkiye-AB Eylem Planı gibi konular ele alındı. Erdoğan, Merkel'le yaptığı görüşmede vize serbestisi çerçevesinde terörle mücadele konusunda Türkiye'nin hassasiyetlerini ve önceliklerinin pazarlık konusu olmayacağını söyledi. Merkel de, Erdoğan'a hak verdi. Erdoğan ve Merkel, AB Kurumlarıyla görüşmeler yapılması konusunda mutabakat sağladı.

KİMLER KATILDI
Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Arnavutluk Cumhurbaşkanı Nişani, Bosna Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegoviç, Orta Afrika Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Touadera, Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kitaroviç, Gabon Cumhurbaşkanı Ali Bongo, Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelashvili, İrlanda Cumhurbaşkanı Higgins, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Atambayev, Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Sarraj, Madagaskar Cumhurbaşkanı Rajaonarimampianina, Moritanya Cumhurbaşkanı Muhammed Veled Abdülaziz, Mali Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita, Karadağ Cumhurbaşkanı Filip Vujanoviç, Nauru Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Baron Divavesi Waqa, Nijer Cumhurbaşkanı Muhammed Yusuf, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Kuveyt Emiri Şeyh Sabah, Slovakya Cumhurbaşkanı Andrej Kiska, Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud...

ÇELİŞKİLERİ SORGULAYALIM
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Dünya İnsani Zirvesi'nde konuştu. Emine Hanım, yerkürenin ne yazık ki 21. yüzyılın bütün gelişmişlik ve medeniyet iddialarına rağmen, insani açıdan büyük krizler yaşadığını belirterek, "Napolyon, 'Dünya tek bir ülke olsaydı, başkenti İstanbul olurdu.' demişti. Aynı şekilde Lamartine'in, 'Dünyaya bir kez bakma imkanı olacaksa İstanbul'dan bakmak gerekir. Her şeyden önce 1 milyar civarında insanın açlıkla karşı karşıya olduğu bir dünyada yaşıyoruz. Yılda 10 milyon insan açlıktan ölüyor. Her yıl 1,3 milyar ton gıda israfı yapılıyor. Bu çelişkileri sorgulamalıyız" dedi.

JAMES BOND SUNDU
Katılımcılar , daha sonra açılış töreninin yapılacağı Harbiye Salonu'na geçti. Açılış oturumunda, dünyanın çeşitli yerlerinde dünyadaki savaş, açlık ve sefalet görüntülerinin yer aldığı bir sinevizyon gösterimi yapıldı. Açılış oturumunun sunumunu ABD'li oyuncu Forest Whitaker ile son James Bond İngiliz oyuncu Daniel Craig yaptı. Suriye'deki savaş sırasında mayın patlamasından sağ olarak kurtulan bir kişi yaşadıklarını anlattı.