Beyaz eldivenin sırrı

En önemli masonik sembol beyaz eldivendir. İlk olarak sırları söylemediği için öldürülen Hiram'ın cenaze töreninde giyilmiştir. "Elimize kan sıçramadı. Biz temiziz" anlamında kullanılan beyaz eldiven, masonlar tarafından benimsenmiş ve günümüze kadar kirli işlere bulaşmamayı simgelemiştir

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 04 Mayıs 2016 Güncelleme 04 Mayıs 2016, 08:16
Beyaz eldivenin sırrı

İÇİNDEKİLER

BİR LOCADA NELER VARDIR?
Localarda, Süleyman Tapınağı örnek alınmıştır. Mesela her mason mabedinde ikiz sütun olur. Bunların kuzey yönünde olanına "boaz" (İbranice tam gücünde demek) ve güney yönünde olana ise "jakin" (İbranice sağlam demek) denir. Bunların isimleri Tevrat'ta ismi geçenlerden ve Yahudi mitolojisindeki öykülerden gelir. Renkleri farklıdır, birisi erkekliği diğeri dişiliği temsil eder ki böylece yeni bir mason evreni kurulur.

DEFNE YAPRAĞININ ANLAMI NEDİR?
Antik dönemlerde tapınakların kapılarında defne bulunurdu. Bu eski bir inançtan doğan gelenek. Süleyman Tapınağı'nda da defne yaprakları olduğuna inanıldığı için mason localarının kapılarında defne yaprakları olur. Defne, mason sözlüğünde temizliğin simgelerinden birisidir. Kapılarda olmasının bir nedeni de budur.
FİLMLERDE YER DÖŞEMELERİ DAMA TAHTASI GİBİ OLUYOR, NEDEN?
Bir locadaki her sembol, her ayrıntı Süleyman Tapınağı'ndan alınmadır. Siyah-beyaz karelerden oluşan yer döşemesinin malzemesi mozaiktir çünkü tapınakta zamanında böyle yapılmıştır. Siyah ve beyaz sayıları eşit veya birisi bir kare fazladır. Bunların hepsi bilinçli anlamlar içerir. Bu siyah-beyaz karelere basılmaz, etrafındaki işlemelerin üzerinden yürünür.


AYNI DURUM TAVANLAR İÇİN DE GEÇERLİ MİDİR?
Tavanlar yıldızlı gecedeki sema görüntüsü gibi boyanır. Bu gökkubbe, locanın üstünde kainatın olduğunu anlatır. Yıldızlar ise masonların eşit kardeşleridir. Gösterilmeyen ama bahsedilen anlamda gökkubbe ise kainatın sonsuzluğu demektir.

LOCALARDA BAŞKA SİMGESEL UNSURLAR VAR MIDIR?
Bütün ezoterik (gizemci) yapılar oldukça karmaşık sembollere sahiptir. Masonlar da localarında kısaca söylediklerimizden çok daha fazla gizemli süs eşyalarına sahiptir. Mesela düğümlü ip, salonu çepeçevre kuşatır. Kainatın ışıktan yaratıldığını ve masonluğun kutsal ışık gibi insanları aydınlattığını düşündükleri için değişik ve çok sayıda ışık sembolü vardır.
MASONLARIN SEMBOLLERİNDE BİR DE AKASYA DALLARI VAR, NEDEN?
Sırları söylemediği için öldürülen Hiram'ın cesedinin üstünü akasya dallarıyla örtmüşler. Masonların kullandığı akasya, her mevsimde açan, iklim koşullarıyla çürümeyen, sürekli yeşil olan çok dayanıklı türüdür. Böylece Hiram'ın bedeni ve düşünceleriyle akasya arasında bağ kurulur.



MASONLAR LOCADA NEDEN ELDİVEN TAKARLAR?
Hiram'ın cesedi büyük üzüntüyle toprağa verilir ve bu cinayet lanetlenir. Defin törenine katılanlar, Hiram'ın kanının üstlerine sıçramaması için eldiven giyip önlük takarlar. Böyle yaparak mecazi olarak da temiz olduklarını göstermişlerdir. Masonların beyaz eldiven ve önlük kullanması da bu yüzdendir. Bu mason olanların kirli, kötü işlere bulaşmamasının da simgesidir.
ÖNLÜK ÖNEMLİ MİDİR?
Masonluk, halk arasında daha çok beyaz eldivenle özdeşleşmiştir ama daha ilginç olanı aslında önlükleridir. Önlük kuşanmak, masonluğa girmek demektir. Mason mabedine önlüksüz girilmez. Masonun derecesine göre üzerinde değişik işaretler, çizgiler ve şekiller olur. Üçgen şeklindeki bu önlüklerin bir kapağı olur, çırakların kapağı açıkken ustaların ise kapalıdır. Matem günlerindeki törende siyah önlük takılır.

ÖNLÜKSÜZ NE DEMEKTİR?
Masonlar kendilerinden olmayan kimseye genellikle "harici" derler. Önlüksüz tabiri de aynı şekilde mason olmayanlar için kullanılır. Önlüksüz mason olur mu? Bir toplumda saygın, bilgili ve masonluğun niteliklerini taşımaya uygun ama mason olmayan kişiye masonluk literatüründe önlüksüz mason denir. O kişinin mason olmamasına bir hayıflanma ama yine de hakkını vererek onurlandırmış olurlar.



BU SÜTUNLARIN SÜLEYMAN TAPINAĞI'NDA ÖNEMİ NEDİR?
Duvarcıların aletleri, belgeler ve ücretler kısacası tapınağa dair ne varsa bu sütunların içinde dururmuş. Bu iki sütundan boaz solda, jakin ise sağda olmak üzere tapınağın girişinde yer alıyormuş. Bu iki sütunun olmadığı yer masonlukta loca sayılmaz.