Yalan Doğan!

TAKVİM Aydın Doğan’ın bütün usulsüzlüklerini belgeleriyle ortaya çıkarttı. Köşeye sıkışan Doğan ise gazetesi Hürriyet aracılığıyla hem Turkuvaz Medya’ya hem de iş adamlarına iftira attı. Ancak yalanı tutmadı.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 23 Ekim 2015 Güncelleme 23 Ekim 2015, 08:46
Yalan Doğan!

İÇİNDEKİLER

Aydın Doğan, Hilton Oteli arazisine yasa dışı inşaat izni koparmak için çevirdiği tezgahları ortaya dökülünce çıldırdı. Gazetesi Hürriyet'i kullanarak işadamları ile Turkuvaz Medya yönetimine iftiralar attı. Kendini savunma için yaptığı açıklama ise tepeden tırnağa yalandı! Doğan grubunun açıklamasında, "Devlet sözünde durmadı, araziye inşaat yapamadık. Araziyi aldığımızda imar planı yoktu. Ağaç kesme talebimiz olmadı" ifadesi dikkat çekti. Oysa gerçekler hiç de öyle değildi:

► İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ihaleye giren şirketlere, Şişli 64 parseldeki Hilton Oteli'nin bulunduğu arazinin üzerine mevcut yapılar dışında inşaat yapılamayacağı konusunda yazılı uyarı yaptı.

► Aydın Doğan, Hilton Oteli'ni almak için ödediği 255 milyon doları 64 dönümlük araziye değil, üzerindeki mevcut yapılara ödedi. Yani devlet, "Al burayı istediğin gibi AVM yap, kule yap, villa yap" demedi. nn"Buraya inşaat yapmayacağım" sözünü vererek Hilton Oteli'ni alan Aydın Doğan ise sözünde durmadı. Bir sene sonra anıt ağaçları keserek inşaat yapma planını işletti.

► Aydın Doğan, elindekiyle yetinmeyip Şişli Belediyesi'ne inşaat izni için başvurdu. 0.7 olan imar sınırının 2.7 emsale çıkarılmasını talep etti.

► CHP'li Mustafa Sarıgül başkanlığında toplanan Şişli Belediye Meclisi, Aydın Doğan'ın bütün taleplerine jet hızıyla olumlu yanıt verdi. Kurnazlığı fark eden İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Şişli Belediyesi'ne, "Dosyaları ayırarak tek tek gönderin" dedi. Şişli'den daha sonra yeniden gelen dosyaya, Büyükşehir onay vermedi.

► Aydın Doğan bu arada, Orman Fakültesi'ne, "Buradaki ağaçların kesilmesinde sakınca yoktur" anlamına gelen bir rapor hazırlamaları için sipariş verdi. Prof. Hüseyin Dirik başkanlığındaki bilirkişi heyeti, "Buradakiler ağaç bile değil, çalı çırpı" diye rapor hazırladı.

► Bunun üzerine 2 No'lu Anıtlar Kurulu da devreye girdi. 11 Nisan 2007 tarihinde, "Belediyeler izin verse dahi buraya inşaat yapılamaz" kararı aldı.

► Kurul, "Ne olur ne olmaz" diye, kendisi de Hilton Oteli'nin bahçesindeki bitkilerin ağaç mı yoksa çalı çırpı mı olduğunu belirlemek için bir heyet oluşturdu. Söz konusu heyet, korudakilerin çalı çırpı değil, 30-150 yaş aralığında anıt ağaçlar olduğunu tescilledi.



YENİDEN TESCİLLENMESİ GEREKİYOR
Gelinen noktada, Hilton Oteli bahçesindeki koruyla ilgili şöyle hassas bir durum var. Anıtlar Kurulu, 2007'de bölgeyi SİT alanı olarak ilan edince, mevcut 0.7'lik imar planı yasa gereği otomatikman düştü. Şu an Hilton bahçesine inşaat izni için tek yetkili kurum 2 No'lu Anıtlar Kurulu. Kazara bu kurula, Doğan'ın baskılarına boyun eğen bir yönetim atanırsa, inşaat izni çıkması olası. Yetkililer, Büyükşehir'in bir an önce, Hilton korusunun 0.7'lik imar durumunun yeniden tescillenmesi gerektiğini savundu.