İpek tezgahı

İpek Holding'deki skandalda Akın İpek'in daha önce de manipülasyon ve sahte kayıt tutmak suçuyla mercek altına alındığı ortaya çıktı. İpek hakkında hapis ve ağır para cezası gerektiren SPK soruşturmasının paralel tezgah ile sümen altı edildiği anlaşıldı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 04 Eylül 2015 Güncelleme 04 Eylül 2015, 02:02
İpek tezgahı

İÇİNDEKİLER

Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) finans desteği sağladığı iddiasıyla mahkeme kararı ile arama yapılan Koza İpek Grubu'na yönelik soruşturma derinleşerek Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) radarına da girdi. Yatırımcının zarara uğramaması için devreye giren SPK, İpek Holding'in halka açık grup şirketlerindeki gelişmeler anlık olarak takip ediyor.

SPK YATIRIMCI İÇİN DEVREDE
SPK uzmanları Koza Davetiye'nin 2003'teki halka arzını incelemeye almıştı. Hazırlanan raporda, Koza Davetiye'nin, 2003'te yaptığı halka arz bedelinin bir kısmını, mal satın alma avansı olarak üretici ana şirketi olan İpek Matbaacılık'a erken ödemesi sebebiyle cezai yaptırım uygulanmıştı. Üst düzey bir yetkili, SPK'nın önceki yıllarda halka açık şirketlere yönelik bir raporuna dikkat çekerek, "Bu holdingle ilgili önemli tespitler yer alıyordu. Rapor kıdemli bir denetçiye gönderildi. Ancak rapor etkisiz hale getirildi" dedi. SPK'nın "hasıraltı" edilerek etkisizleştirilen, Akın İpek'e hapis cezası öngören raporunda, 2003 ve 2008 yıllarında şirket hesaplarında yapılan incelemelere yer veriliyordu.

ESKİ RAPOR ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ
İpek'e, "gerçeğe aykırı defter ve kayıt tutmak", "borsada manipülasyon" gibi suçlamalar yöneltilmişti. SPK'da görevli iki uzman tarafından hazırlanan İpek aleyhine hapis ve ağır para cezası öngören raporu sümen altı eden Paralel yapı iki yeni uzman bularak yeniden bir rapor hazırlattı. Uzmanlar ağır ceza yerine hazırladıkları yeni rapor ile "uyarı" verilmesine öngördü. İpek'in bu sayede "Uyarı" cezası ile yırttığı ortaya çıktı. Kapatılan bu dosyalar yeniden incelemeye alındı. Bu rapor konusunda gereğini yerine getirmeyenler hakkında soruşturma açılacağı belirtildi.

Özel ajandada Hz. GülenÖzel ajandada Hz. Gülen

TUZLUK KİRASI
Koza-
İpek Holding'e yapılan operasyon kapsamında savcılık Hakan Şükür'ün holdingde bir kişiye yaptığı 12 bin TL'lik ödeme de inceleme altına alındı. Hakan Şükür ise yaptığı açıklamada "Ankara'da Akın Bey'in evinde oturuyorum. Kendisi 'bedel ödemeden kalın' demişti. Fakat biz bedelini ödedik" dedi.

ŞÜPHELİ OYAK
Koza
- İpek Holding'in hesap hareketlerini inceleyen MASAK uzmanları 2011'de 122 milyonluk paranın OYAK grubu şirketlerinden Ereğli Demir Çelik Fabrikaları A.Ş. Koza İpek Eğitim Sağlık Hizmet Vakfı'nın banka hesaplarına bilinçli ve planlı bir şekilde yatırıldığı belirtildi. Transfer tarihinin, OYAK'la ilgili davaların başladığı döneme denk gelmesi kuşkulara yol açtı.

HAZAL ATEŞ-ALİYE ÇETİNKAYA