TURkiye

Esad'dan kaçan mülteciler umut yolculuğuna çıkıyor. Kaçaklar ilk olarak Türkiye sınırından giriyor. Trenlere binip İzmir'e ulaşıyor. Basmane'de kamp kuruyor. İnsan tacirlerinin telefonu üzerine Bodrum'a doğru yol alıyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 05 Ağustos 2015 Güncelleme 05 Ağustos 2015, 01:50
TURkiye

İÇİNDEKİLER

Diktatör Beşar Esad, ülkesinde taş üstünde taş bırakmıyor. Hergün aralarında çocuk ve kadınların da bulunduğu yüzlerce kişi Esad'ın saldırıları nedeniyle ölüyor. Esad'dan kaçan Suriyeliler ise Türkiye ve Avrupa'ya umut bağlıyor. Bu umudun ortak noktası da İzmir'in Basmane semti! Ülkelerindeki iç savaştan kaçan mültecilerin yolculuğu şöyle başlıyor: Sığınmacılar önce Gaziantep, Kilis ve Şanlıurfa'daki sınır kapılarından Türkiye'ye giriyor. Daha sonra trene biniyor. Saatler süren yolculuğun ardından İzmir'e ulaşıyor. Basmane semtine kamp kuruyor. Mülteciler, kendilerini umut yolculuğuna çıkaracak olan organizatörler gelene kadar Basmane Meydanı'ndaki alanda konaklıyor. Sığınmacılar "Umut noktası İzmir"de kişi başı bin 100 Dolar verecekleri organizatörleri bekliyor. Suriyeliler burada da birbirlerinden ayrılmıyor. Hep birlikte döner kuyruğuna giriyor, meydanda uykuya dalıyor. Bu sırada bazı mülteciler can yeleği ve şişme bot satan dükkanların kapısına diziliyor. Aralarında engellilerin de bulunduğu çocuklar ise her şeyden habersiz oyun oynuyor. Kafelerde şarj edilen telefonlar çalınca mülteciler otobüslere binip Bodrum'a doğru hareket ediyor. 4 saatlik yolculuğun ardından Bodrum Otogarı'na varan sığınmacılar, taksilere binerek Gümbet ve Bitez sahillerine ulaşıyor. Ardından da botlara binerek Yunanistan'ın İstanköy (Kos) Adası'na geçmek üzere denize açılıyor. Ancak Sahil Güvenlik ekipleri, ölüm yolculuğuna çıkan mültecileri yakalıyor. Can yelekleri ile yakalanan mülteciler ise şunu söylüyor: "Suriye'de de ölüm var, orada da ölüm var. Her şeyi göze alıyoruz..."

1) İLK OLARAK YEMEK SAATİ
Trenden inen mülteciler İzmir'deki Basmane Meydanı'na yerleşiyor. Hep birlikte hareket eden mülteciler ilk olarak yemek yiyor. En çok da döneri tercih ediyor. Bu nedenle dönercilerin önünde uzun kuyruklar oluşuyor.



2)DENİZ ALIŞVERİŞİ
Karınlarını doyuran göçmenler daha sonra Basmane'deki dükkanlarda satılan can yeleği ve can simidi alıyor.




3) İLETİŞİM ÖNEMLİ
Can yeleklerini alan göçmenler, kafelerde telefonlarını şarj ediyor. Çünkü insan tacirleri her an arayabilir.



4) OTOGARA AKIN...
Mülteciler, kendilerine gelen telefon üzerine Bodrum'a yola çıkmak için otogara akın ediyor.



5) TAKSİ DURAĞI
Bodrum'a ulaşan mülteciler kendilerini bekleyen Gümbet ve Bitez'deki botlara ulaşmak için taksilere koşuyor...



6) 'LASTİK' PATLIYOR
Taksiden inen mülteciler insan tacirlerine kişi başına bin 100 dolar ödeyip lastik botlara alınıyor.



Kendi aldıkları can yeleklerini giyinen mülteciler balık istifi halde Avrupa öncesi ilk durakları olan Kos Adası'na doğru yola çıkıyor. Ancak Türk Sahil Güvenlik ekipleri tarafından yakalanıyor...