TIR savcılarına darbe tutuklaması

Tarsus 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi, MİT'e ait yardım TIR'larının durdurulması soruşturmasında eski Adana savcıları Süleyman Bağrıyanık, Ahmet Karaca, Aziz Takçı ve Özcan Şişman ile Alay Komutanı Özkan Çokay hakkdıan tutuklama kararı çıkardı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 07 Mayıs 2015 Güncelleme 07 Mayıs 2015, 01:59
TIR savcılarına darbe tutuklaması

İÇİNDEKİLER

Tarsus 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi, MİT'e ait yardım TIR'larının durdurulması soruşturmasında eski 4 Adana savcısı ve Alay Komutanı hakkında tutuklama amaçlı yakalama kararı çıkardı. Kararın dayanağı ise bu beş ismin hükümete karşı darbe girişiminde bulunmaları ve casusluk faaliyeti yürütmeleri oldu.

DARBE GİRİŞİMİ VE CASUSLUK

Yargı içindeki Paralel yapılanmaya yönelik mücadelede ikinci somut adım, İstanbul'un ardından Adana'dan geldi. MİT'e ait yardım TIR'larının durdurulması ile ilgili olarak dönemin Adana savcıları ve Alay Komutanı hakkındaki soruşturmayı yürüten Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Müfettişleri olayı "darbe girişimi" ve "casusluk" olarak tanımlayan ön raporlarını Kurul'a bildirdi. Müfettişlerin ön raporunda eski Adana Cumhuriyet Başsavcısı Süleyman Bağrıyanık, eski Özel Yetkili Başsavcı Vekili Ahmet Karaca, eski Özel Yetkili Savcılar Aziz Takçı ve Özman Şişman ile Alay Komutanı Albay Özkan Çokay hakkındaki suçlama aynen şöyle yer aldı: "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini kısmen veya tamamen yapmasını engellemeye teşebbüs etmek (darbe suçu), devletin güvenliğine ve siyasal faaliyetlerine ilişkin bilgileri temin edip ifşa etmek (casusluk)." HSYK müfettişleri bu tespitte bulunduktan sonra tedbiren 4 savcı ile albayın tutuklanması için Tarsus 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvurdu. Mahkeme savcı yetkisindeki müfettişlerin talebi doğrultusunda eski başsavcı, savcılar ve Alay Komutanı hakkında tutuklama amaçlı yakalama kararı verdi.

ÖZCAN ŞİŞMAN GÖZALTINDA
Yakalama kararının ardından ilk olarak savcı Özcan Şişman Adana'da gözaltına alındı. Sağlık kontrölünden geçirilen Şişman, Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne götürüldü. Öte yandan Şırnak, Zonguldak, Gaziantep, Mersin ve Antalya'da görev yaptıkları öğrenilen 5 kişinin yakalanması için de güvenlik güçleri harekete geçti.

YARGITAY'DA YARGILANACAKLAR
MİT'e ait yardım TIR'larıyla silah taşındığı algısını oluşturan eski Adana Cumhuriyet Başsavcısı Süleyman Bağrıyanık, savcılar Ahmet Karaca, Aziz Takçı ve Özcan Şişman, HSYK tarafından açığa alınmıştı. Bu aşamadan sonra müfettişler nihai raporlarını hazırlayarak HSYK'ya sunacak. Daha sonrasında da Kurul'un vereceği soruşturma kararı iddianame yerine geçerek yargılama safhasına geçilecek. Bu durumda 4 savcının, birinci sınıf hakim statüsünde olduklarından yargılanmaları Yargıtay'da yapılacak. Alay Komutanı Özkan Çokay da savcılarla birlikte Yargıtay'da yargılanacak.

Ersan ATAR/SABAH