Önce soruları sonra sonuçları sızdırdılar

KPSS'deki Paralel usulsüzlük soruşturmasında bu kez ÖSYM'nin resmi e-mail diskinden sınav sonuçlarının servisi çıktı. 2010 sınavının sonuçları, açıklanmadan bir gün önce bazı adaylara e-maille bildirilmişti

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 07 Mayıs 2015 Güncelleme 07 Mayıs 2015, 02:10
Önce soruları sonra sonuçları sızdırdılar

İÇİNDEKİLER

Ankara Cumhuriyet Savcısı Yücel Erkman'ın talimatıyla Paralel Yapı'nın soruları çalıp servis ettiği 2010'daki KPSS'deki usulsüzlüğe yönelik düzenlenen 2 operasyonda tutuklu sayısı 60'a ulaşırken, soruşturma dosyasına giren çarpıcı ayrıntılar dikkat çekti. 10'u aşkın kurumdan alınan destekle yürütülen soruşturmanın dosyasında, ÖSYM Başkanlığı sistem odasında yer alan "osym.gov.tr" isimli e-posta adreslerinin yedeklerinin tutulduğu imaj incelemesinde "Journal" adlı bir uzantı dosyasının tespit edildiği yer aldı.

'HOCA SORULARI SIZDIRDI'
ÖSYM'de Test Araştırma Birimi'nde (TAB) soru hazırlama uzmanı olarak çalışan M.A. ile Bilgi İşlem Müdürlüğü ile Dökümantasyon Müdürlüğü'nde görevli R.S.'nin e-mail hesaplarından, bazı adayların sınavdan aldıkları sonuçları e-mail yoluyla bildirdikleri belirlendi. Görevlilerin, sonuçlar açıklanmadan bir gün önce yani 10 Ağustos 2010'da "sanal ulak" olarak adlandırılan ikinci kişiye adayların sonuçlarını yolladıkları, adaylara e-mail atılarak bir gün önceden sınavdan kaç puan aldıkları bildirildi. Bilirkişi raporunda şu tespitler yapıldı:
Ö.Ö. isimli bir öğretmenin 28 Ağustos 2010'da eski ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan'ın 'unal@hacettepe.edu.tr' e-mail adresine "İyi niyetli birisiniz ama çok güvendiğiniz hocalarınızdan birinin soruların ham halini sızdırdığı ve yedek soruların da sızdırılmış olabileceği iddia ediliyor" şeklinde bir e-posta gönderdiği tespit edildi. Bu kişinin aynı gün ikinci bir e-mail daha atarak, "Bu iş bu kadar... İptal... Zaten siz soruları ham halinden tanırsınız" dediği ve yolladığı ek içerisinde de iptal edilen 2010 KPSS'nin Eğitim Bilimleri Testi'ndeki sorular olduğu değerlendirildi.
ÖSYM görevlisi O.A.'dan TAB'da soru hazırlama uzmanı M.A.'ya gönderilen e-postada, F.Ç. adlı adayın 2010 sonuç belgesi, sonuçların açıklanmasından bir gün önce gönderildi.
Yine kurum görevlilerinden N.A.'dan A.M.'ye aynı gün saat 15.58'de gönderilen e-posta iletisinin ekinde M.V. adlı adayın sonuç belgesi gönderildi, o da F.A.'ya iletti.
Kurum çalışanlarından O.A.'dan E.S.'ye gönderilen e-posta iletisinde B.Y. isimli adayın sınav sonucunun E.A.'ya gönderildiği belirlendi.

Yüksel TEMEL/SABAH