Pamuk projesi

Orhan Pamuk yeni kitabının reklamı için sahneye çıktı, yine Türkiye'yi kötüledi. İngiltere'de manşet olan yazara cevap Şengül Hablemitoğlu'dan geldi: "Bunlar edebiyat lobisinin oyunudur. Pamuk bir dünya projesidir."

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 09 Aralık 2014 Güncelleme 09 Aralık 2014, 09:12
Pamuk projesi

İÇİNDEKİLER

Her fırsatta Türkiye'yi kötüleyen Orhan Pamuk "Kafamda Bir Tuhaflık" adında yeni bir kitap çıkardı. Kitabının reklamını yapmak için yine sahneye çıktı. Türkiye'yi karalamaya devam etti. İngiliz medyasında, gerek Londra'daki söyleşide söyledikleri gerekse Doğan medyasına verdiği ropörtaj ile manşetleri süsledi. Kitabındaki ana karakter 'bozacı Mevlüt' üzerinden Türkiye'yi eleştirdi. Röportajda "Türkiye'de düşünce özgürlüğü ne yazık ki çok kötü vaziyette. En kötüsü, bir korku var. Herkes korkuyor, onu görüyorum" dedi. Ülkesini eleştirerek para kazanmayı kendine şiar edinen yazara cevap ise Prof. Dr. Şengül Hablemitoğlu'ndan geldi.

ONLAR BİRER PROJE

Aralık 2002'de evinin önünde uğradığı suikast sonucu öldürülen Necip Hablemitoğlu'nun, yine kendi gibi akademisyen olan eşi Prof. Dr. Şengül Hablemitoğlu TAKVİM'e konuştu. Ankara Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölümü Dekanı olan Profesör Doktor Şengül Hablemitoğlu, Orhan Pamuk için projenin insanı diyerek "Dünyada bir edebiyat lobisi var. Bu lobi her ülkeden bir kaç isim seçip onlara kendi ülkelerini karalama görevini verir. Sonra da onları ödüllendirirler. Kısaca bunlar uluslararası edebiyat lobilerinin bir oyunudur. Postmodern kültüre hizmet etmektedirler. Kendisi bir projedir. Tıpkı diğer henüz Nobel almamış dişi versiyonu gibi" diyerek de Elif Şafak'a göndermede bulundu. Sosyal medya'da ise bu durum "Pamuk locasının kendine biçtiği görevi yerine getirdi" yorumları yapıldı.

KiMDiR?

Orhan Pamuk: 2006 yılında Nobel Ödülünü kazandı. Kitapları altmış dile çevrildi. Yüzü aşkın ülkede yayımlandı. 11 milyon baskı yaptı.

Elif Şafak:
2009'da yayımlanan Aşk adlı romanı ile Türk edebiyat tarihininin en kısa sürede en çok satan edebi eserinin yazarı ünvanına sahip oldu. Kitapları otuzdan fazla dile çevrildi.

Prof. Dr. Şengül Hablemitoğlu:
2005 yılında Profesör unvanını aldı. Halen Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmetler Bölüm Dekanı. Eşi Dr. Necip Hablemitoğlu, 18 Aralık 2002 tarihinde evinin önünde uğradığı silahlı saldırı sonucunda hayatını kaybetmişti.

MEVLÜT YÜKSEL