"HDP üzerine düşeni yapmadı"

Başbakan Ahmet Davutoğlu, MİT Müsteşarlığı'nda brifing aldı.HDP'nin Çözüm Sürecindeki tavrını da eleştiren Davutoğlu, "Ne zaman silahlı grupların silahlarını bırakacağı sorusuna cevap vermeliler" diye konuştu.

Giriş Tarihi 05 Kasım 2014, 00:00 Güncelleme 05 Kasım 2014, 22:38
HDP üzerine düşeni yapmadı

İÇİNDEKİLER

Başbakan Davutoğlu, MİT Müsteşarlığı'nda dün brifing aldı. Brifing öncesi MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile de baş başa görüşen Davutoğlu, brifingin ardından MİT'te kısa bir basın açıklaması yaptı.

EN SON ECEVİT YAPMIŞTI

MİT'in içinde yapılan basın toplantısı bir ilk özelliği taşırken, son olarak Abdullah Öcalan yakalandığında merhum Başbakan Bülent Ecevit ve dönemin MİT Müsteşarı Şenkal Atasagun MİT nizamiyesinde bir basın toplantısı yapmıştı. Davutoğlu'nun ise gazetecileri Türkiye'nin en kritik kurum MİT'e alarak açıklamalarda bulunması, "yeni Türkiye" vurgusu olarak algılandı. Davutoğlu MİT'teki brifing sonrası şunları söyledi:

İSRAİL'İN MESCİD-İ AKSA BASKINI

Türkiye olarak şiddetle kınıyoruz. Uluslararası alanda da gereken her türlü inisiyatifi alarak, İsrail'in bu tutumu karşısında uluslararası toplumun en aktif cevabı vermesi için de gerekli çalışmalarda bulunacağız. Aslında bu ayrıca bir değerlendirmeye ihtiyaç bile hissetmeden tam bir barbarlıktır. İnsanlığın en kutsi mekanlarından birine yapılan bu saldırı, küstahlığın en şiddetli şekilde mukabele görmesi gerekir. Her zaman Filistinli kardeşlerimizin yanında yer aldık. Kudüs bir barış şehri olması gerekirken İsrail'in bu tutumu sebebiyle barbarlığın sergilendiği şehir haline dönüşmüştür. Kutsal mekanlar barbarca ayaklar altına alınırsa Ortadoğu'da barışı tesis etmek mümkün olmaz.

ÇÖZÜME CEVAP ŞİDDETE ÇAĞRI OLDU

HDP son dönemde yaptığı açıklamalarla dikkatleri dağıtan bir tutum sergiliyor. Türkiye çözüm süreciyle başka hiçbir ülkenin cesaret edemeyeceği bir adım attı. Biz bu başarı hikayesine katkıda bulunacak herkesin adım atması çağrısında bulunduk. Aldığımız cevap ise 6-7 Ekim olaylarında şiddete yapılan çağrı oldu. HDP sürekli hükümete ev ödevi çıkarmaya çalışmamalı, kendi ödevini yapmalı. Silahlı unsurlar şehirlerimizin üzerinde bir baskı unsuru haline gelecekse o zaman bir niyet tazelenmesine ihtiyaç vardır. Sürekli oyalamalarla, yurtdışındaki olayları bahane ederek, zamana oynama şeklinde olursa bu ikisinin sürdürülmesi çok güç.

KARARLI VE TUTARLI TUTUM GÖRMEK İSTİYORUZ

Biz çözüm sürecine katkı sağlayacak her faaliyete destek veririz ama çözüm süreci adı altında kamu düzeni tehdit edilirse buna da müsaade etmeyiz. Görmek istediğimiz somut adımlardır. Bütün illegal faaliyetlerin sona ermesidir. Ne zaman silahlı grupların silahlarını bırakacağı, Türkiye'yi terk edeceği sorusuna cevap vermeliler. Kararlı ve tutarlı bir tutum görmek istiyoruz. Tekrar bir olumlu atmosferin oluşması için her türlü adımı atmaya hazırız ama herkesten de gerekli adımları beklemek de hakkımız.

21. YÜZYILIN EN KITMETLİ ARACI BİLGİ

Bilgi 21. yüzyılda en kıymetli araçtır. İstihbarat eksikliklerinin olduğu ortamlarda alınan kararlar siyasi riskleri beraberinde getirir. Bizim bu yeni konjonktürde yapı değişikliğine gitme ihtiyacımız vardı. Bu büyük oranda karşılandı. Özellikle teknolojik imkanlar konusunda verilen bilgiler istihbarat teşkilatımızın gelecek yıllara hazırlanması için umut verdi.

İSİMSİZ KAHRAMANLARA BAŞARILAR

İsimsiz kahramanlar olarak çoğu zaman adlandırdığımız görevlilere başarılar dilerim.

FİDAN'A TAKDİRNAME

Başbakan Ahmet Davutoğlu MİT'te yaptığı basın toplantısının ardından MİT Müsteşarı Hakan Fidan'a hem Musul'daki 49 rehineyi kurtarması hem de son dönemde gösterdiği başarılı çalışmalardan dolayı Takdirname verdi.