Ders verdi

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ABD'nin en önemli düşünce kuruluşu Dış İlişkiler Konseyi'nde yaptığı konuşmada adeta insanlık dersi verdi: "Biz Irak'a baktığımızda Arap, Yezidi, Kürt değil... Suriye'de Sünni, Nusayri değil, insan görürüz. Kim haksızlığa uğruyorsa Türkiye onun yanındadır" "Gazze'ye yardım götüren gemide 10 kişiyi katleden devlete hesap sormak, antisemitizm değildir. Eleştirimiz Musevilere değil; İsrail'e!

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Eylül 2014 Güncelleme 24 Eylül 2014, 00:50
Ders verdi

İÇİNDEKİLER

BM 69. Genel Kurulu'na katılmak için bulunduğu New York'taki temasları kapsamında düşünce kuruluşu Dış İlişkiler Konseyi'nde konuşma yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı konuşmada adeta insanlık dersi verirken "Biz Irak'a baktığımızda Sünni, Şii, Hıristiyan, Kürt, Arap, Ezidi değil önce insanı görürüz. Suriye'de Sünni, Nusayri değil, sadece insanı görürüz. Haksızlığa uğrayan Müslüman, Hıristiyan ya da Musevi olsun, Türkiye onun yanındadır" dedi. İşte Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:

KARALAMALARA İNANMAYIN

91 yıllık tarihimiz boyunca, bölgedeki tüm ülkelerle karşılıklı saygı ve hoşgörü temelinde ilişki tesis ettik. Şu anda da, eski Osmanlı bakiyesi olan tüm devletlere barış ve dostluk nazarıyla bakıyoruz; tamamının toprak bütünlüğüne saygı duyuyoruz.

Türkiye tarihinin hiçbir döneminde ırkçı tavır içine girmemiş, tarihinin hiçbir döneminde antisemitist olmamıştır. İsrail'in uluslararası hukuka sığmayan, insan haklarını çiğneyen, insan hayatını hiçe sayan katliamlarını eleştirmek, antisemitizm değildir. Gazze'de, ayrım yapmadan, parkta, bahçede, sahilde, okulda, hastanede, camide, evlerinde masum çocuk ve bebekleri katleden bir yönetimi eleştirmek, takdir edersiniz ki antisemitizm değildir. Eleştirilerimiz, Musevilere değil; İsrail yönetimine ve onun politikalarınadır. Kimse bunu çarpıtmasın.

YERİ GELİR TAKAS DA YAPARIZ

Biz ne zaman Ortadoğu'da masum çocukların, bebeklerin katledilmesini eleştirsek, belli medya kuruluşları tarafından hedefe konuyoruz. Bu tür algı operasyonları, bu tür karalama kampanyaları, bizi asla ve asla doğru bildiğimiz yoldan ayırmaz.

Özellikle ABD'deki bazı medya kuruluşlarının ve bazı STK'ların, tamamen asılsız yayınlarla tamamen mesnetsiz iftiralarla planlı şekilde Türkiye'yi hedef aldıklarına şahit oluyoruz. IŞİD'le petrol ticareti yaptığımız iddiası tamamen asılsızdır. IŞİD militanlarının Türkiye'de tedavi edildiği de yalandır. Uzun yıllardır terörle mücadele eden, terör sebebiyle ağır bedeller ödeyen, terörle mücadelesinde de yalnız bırakılmış bir ülke olarak, hiçbir terör örgütüne destek vermemiz asla söz konusu değildir.

IŞİD'in elindeki rehinelerimizi kurtarma operasyonunda parasal hiçbir ilişki kesinlikle olmamıştır. Bu işin en açık yanıdır. Bunun dışındaki yanına gelince, bazıları 'takas yaptılar' dedi. Yeri gelir takas da yapılır.

IŞİD'in elinde, Amerika'nın Irak'a vermiş olduğu silahlar vardı. Yıllardır 'Bu Maliki'ye lütfen destek vermeyin' dedik. Sonunda ne oldu? Maliki, Musul'dan silahlar kaçınca IŞİD'in eline geçti.

NEW YORK TİMES'A 'HAYIR'

Hacı Bayram'dan IŞİD'e militan gittiği şeklindeki haberi Cumhurbaşkanı ve Başbakan'ın Hacı Bayram Camisi'nden çıktığı fotoğrafla veren New York Times dün Erdoğan'la görüşme talep etti. Erdoğan ise geçen haftaki ahlaksız haberi sebep göstererek bu teklifi reddetti. Bu arada haberi yapan Ceylan Yeğinsu'nun Türkiye'de tepki görmesi üzerine İsrail gazetesi Haaretz, "Hükümete yakın gazeteler kadın muhabirleri IŞİD'e hedef gösteriyor" yorumunu yaptı.

YENİ DÖNEM YEMEĞİ

ABD'nin en saygın Türklerinden biri olan rahmetli Ahmet Ertegün'ün eşi olan Mica Ertegün, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan şerefine bir davet verdi. New York'un en prestijli oteli St Regis'de yapılan basına kapalı ve olağanüstü güvenlik önlemleri altında gerçekleşen davete Hillary Clinton, eski dışişleri bakanları Henri Kissinger, ile Madaline Albright, ünlü iş adamı Mike Bloomberg ve aralarında 95 milyar dolarlık portföy yöneten Henry Kravis'in de bulunduğu fon yöneticileri ile sanat ve sinema dünyasından bir çok ünlü katıldı. Bu yemek ABD'de, "Amerika ile Türkiye arasında yeni bir döneme işaret ediyor" şeklinde yorumlanırken ABD'li fon yatırımcıları ve Türk iş adamları arasında önemli iş anlaşmaları yapılacağı öğrenildi.

ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPARIZ

New York'taki BM İklim değişikliği Zirvesi'nde yaptığı konuşmanın ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu. Erdoğan, ABD'nin Suriye IŞİD'ine yönelik başlattığı operasyonu olumlu bulurken "IŞİD'le mücadelede üzerimize düşen görev neyse bunu yapmaya hazırız. Gerekli adımları atacağız. ABD'nin IŞİD operasyonuna gereken desteği vereceğiz. Bu destek askeri, siyasi veya lojistik olabilir" dedi.