Paralel cukka

Cemaatin emniyete yapılanan elemanlarının halkın parasını nasıl cebe indirdiği ortaya çıktı. 17 emniyet müdürü, görevde olmadıkları dönemlerde paralel tezgah ile taltif aldığı ve dağıttığı için gözaltına alındı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 23 Eylül 2014 Güncelleme 23 Eylül 2014, 01:10
Paralel cukka

İÇİNDEKİLER

Emniyet içerisindeki paralel yapının taltifte (polislere katıldığı görevler nedeniyle verilen ikramiye) kendilerine nasıl 'kıyak' yaptığı ortaya çıktı.
İzinli, hasta ya da başka mazereti olduğu halde 30 polis "görevli" gösterilip iki maaş ödül verildi. Savcılık olaya el koyup aralarında Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı'nın kardeşi Halil Dumanlı'nın da bulunduğu 17 kişi hakkında gözaltı kararı çıkardı.
Dün 14 kişi gözaltına alınırken bir kişi Yunanistan'da, bir kişi Vietnam'da görevli olduğu, bir kişi de ikametinde bulunamadığı için gözaltına alınamadı.

TAM BİR PARA TEZGAHI
Emniyet Teftiş Kurulu'nun hazırladığı rapordan şoke eden detaylara TAKVİM ulaştı. Raporda taltif talep dosyasında isimleri bulunan 30 personel ile ilgili olarak senelik izinli, mazeret izinli, geçici görevli, evlilik izinli veya doktor raporlu olan personelin, taltif verilen olaylarda görevlendirilmiş gibi gösterildiği tespit edildi. 30 kişiye haksız yere taltif verdikleri belirtilen 17 personel için "görevlerinin yerine getirilmesinde savsaklama" gösterdikleri ifade edildi.

Dosyada yer alan bazı tespitler şöyle:

Sendikaların fazla mesai ücretlerinin ödenmesine yönelik 23 Şubat 2013 tarihinde düzenlediği eylemler sırasında "İl Emniyet Müdürleri Bilgi Paylaşımı" toplantısında bulunan 1'inci Sınıf Emniyet Müdürü Bekir Akarsu kendisini listeye yazdırarak iki maaşla taltifle ödüllendirdi.

Güvenlik Dairesi Başkanlığı'nda bulunan Taltif Ön Komisyon Başkanlığı'nda görevli 3. Sınıf Emniyet Müdürü Faik Ozan K., İnsan Kaynakları Şube Müdürlüğü yaptığı sırada kendisini Güvenlik Dairesi'nde göstererek taltif listesine ekledi ve 2 maaş taltif ile ödüllendirildi.

Güvenlik Daire Başkanlığı Kamu Güvenliği Şube Müdürlüğü'nde görevli polis memuru Ömer K. 19 Ocak 2012 tarihinde göreve başlamasına rağmen 29-31 Aralık 2011 tarihlerinde gerçekleşen hukuk dışı eylemlerde görevli gösterilerek 2 maaş taltif aldı.

Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'nde görevli polis memuru Muhammed S. senelik izinde olmasına rağmen 21 Mart 2012'deki Nevruz olaylarında görevde gösterilerek 2 maaş ile ödüllendirildi.

Gaziantep'te Devlet Hastanesi'nde görevli Ersin Aslan'ın hasta yakınları tarafından öldürülmesi olayının 32 ilde protestolarında, eğitim amaçlı Almanya'da görevli olan Komiser Gökmen A., izin olan Komiser Yardımcısı Serdal Ö., dış göreve gönderilen baş polis Osman C., senelik izinde bulunan polis memuru M.N., kursta bulunan polis memuru Serdar Ş., ilk yardım eğitiminde bulunan polis memuru Selman K., 2 maaş ödül aldı.

4. Sınıf Emniyet Müdürü Yakup A., PKK-KCK terör örgütlerinin kuruluş yıldönümü münasebetiyle 15 Ağustos 2013 tarihinde izinde olduğu halde 2 maaşla ödüllendirildi.

HEPSİ TALTİF ZENGİNİ

Casusluk ve Yasa Dışı Dinleme Operasyonu sonucu gözaltına alınan ve tutuklanan paralel emniyet mensuplarının birçoğunun taltif yoluyla haksız kazanç elde ettiğini TAKVİM ortaya çıkarmıştı.

Emniyetteki görevliler yılda en fazla 24 taltif alabilirken, yasa dışı suçlarla gündeme gelen birçok paralel emniyet müdürünün aldığı rakamlar dudak uçuklattı.

500 ile 700 arası taltif alan paralel yapının gözde müdürlerinin yasal olarak bu ödülleri hak etmeleri için yaklaşık 30 yıl boyunca her yıl eksiksiz taltif almaları gerektiği belirtilmişti.

Ali Fuat Yılmazer: 490 taltif
İstihbarat Şube Müdürlüğü ve İstihbarattan sorumlu Emniyet Müdür Yardımcılığı yapan Ali Fuat Yılmazer'in de 490 maaş taltif aldığı belirlenmişti. 2003 yılına kadar hiçbir mal varlığı olmayan Yılmazer'in 11 yılda Çanakkale Sarıtaş ve Tepecik'te 3 arsa, Ankara Yumrutepe, Karagedikli ve Gölbaşı'nda 3 arsa ve Ankara Mera Besi Çiftliği'nde hissesi olduğu ortaya çıkmıştı.

Ertan Erçıktı: 697 taltif
Asayiş Şube Müdürü iken 17 Aralık Operasyonu sonrasında görev yeri değiştirilen Ertan Erçıktı'nın 697 maaş taltif aldığı belirlenirken, Atakent'te 1 ve biri eşinin üzerine olmak üzere Kayabaşı'nda 2 daire aldığı tespit edilmişti.

Serdar Güldalı: 449 taltif
İstihbarat Şube eski Müdürü Serdar Güldalı'ya ise 449 maaş taltif verildiği ortaya çıkmıştı. Güldalı'nın da Ankara Eryaman ve Yapracık'ta 2 daire ile İstanbul Beşiktaş'ta geçen yıl 400 bin lira karşılığında alınan bir daireye sahip olduğu belirlenmişti.

Ömer Köse: 428 taltif
Terörle Mücadele Şubesi'nin 17 Aralık Süreci'ndeki müdürü Ömer Köse'nin de yasal sınırları aşan 428 maaş taltif aldığı ve Tekirdağ Çerkezköy'de bir arsaya sahip olduğu öğrenilmişti.

Yurt Atayün: 731 taltif
Eski Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün de 731 maaş taltif almıştı. Atayün'ün 2 adet otomobili ve her ikisi de 2012 yılından sonra olmak üzere Büyükçekmece'de 2 adet daire aldığı ortaya çıktı.

Serdar Bayraktutan: 689 taltif

Murat Çetiner: 265 taltif

Ömer Özyılmazer: 742 taltif

Ramazan Candan: 527 taltif

Metin Canbay: 594 taltif

GÖZALTI KARARI ÇIKARTILANLAR

BEKİR AKARSU............1. Sınıf Emniyet Müdürü
HALİL DUMANLI ........2. Sınıf Emniyet Müdürü
SARUHAN KIZILAY ....3. Sınıf Emniyet Müdürü (Vietnam'da görevli)
GÖKHAN KABUKÇU ..3. Sınıf Emniyet Müdürü
ZEKİ AKYOL ................3. Sınıf Emniyet Müdürü
DAVUT GÜRBÜZ ........3. Sınıf Emniyet Müdürü
HÜSEYİN ŞİMŞEK........3. Sınıf Emniyet Müdürü
FAİK OZAN K...............3. Sınıf Emniyet Müdürü
GÖKMEN TEKİN ..........4. Sınıf Emniyet Müdürü
VELİ YILMAZ ..............4. Sınıf Emniyet Müdürü
SERVET DENİZ KALEM 4. Sınıf Emniyet Müdürü
HAKKI OKUMUŞ ........4. Sınıf Emniyet Müdürü
CEMİL ÇEVİK ..............4. Sınıf Emniyet Müdürü
HAYDAR AKYÜREK KOMİSER ..(Yunanistan'da görevli)
ERAY KILIÇARSLAN ................................Komiser
İSMAİL ÇİÇEKÇİ ............................Polis memuru
MUHAMMED HAMARAD ............Polis memuru