Kopyayla Paralelci Seçme Sınavı

Cemaat, sınavlarda haksız avantaj sağladı. Paralel öğretmen Mevlüt Karabakla, 2012'de yapılan KPSS'de kopya kağıdıyla yakalandı. Gülen'in savcıları ise soruşturmayı sümen altı etti

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 28 Mart 2014 Güncelleme 28 Mart 2014, 02:04
Kopyayla Paralelci Seçme Sınavı

İÇİNDEKİLER

Paralel yapıyı ABD'den yöneten Gülen'in, cemaat müritlerinin devlet kademesinde görev alabilmesi için Kamu Personel Seçme Sınavı'nda (KPSS) yaptığı yolsuzluklar ortaya çıkmaya başladı. Devlet içine sızan cemaat, fırsat eşitliği ilkesini yok sayarak, kendi üyelerine sınavda avantaj sağladı. 2012'de 931 bin 307 aday, devlet memuru olabilmek için KPSS Lisans'a başvurdu. Sınava giren adaylardan bir tanesi de Gülen cemaatine ait "Atlantik Eğitim" adlı dershanede matematik öğretmeni olarak çalışan Mevlüt Karabakla idi. Karabakla, 7 Temmuz 2012'da Ankara Balgat Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'nde sınava girdi. Cemaat üyesi, üzerinde sınav cevap anahtarı bulunan küçük kopya kağıtlarıyla yakalandı. Kağıtlarında "Malabadi'yi gör, Artuklular'ı işaretle" gibi anımsatıcı notlar vardı. Görevliler, kopyalara el koyarak durumu tutanakla tespit etti. Gözaltına alınan Karabakla hakkında yürütülen soruşturmadan ise hiçbir sonuç çıkmadı. Cemaatin, sınavlardan 2 hafta önce evlerde kalan üyelere soruların cevaplarını ezberlettiği ve cemaat mensuplarının bu sayede iyi puan alarak devletin çeşitli kademelerinde görev aldığı belirtildi.



ÖSYM'DEN SERVİS

Gülen örgütünün ÖSYM'ye kadar sızdığı ortaya çıktı. CHP, Mart 2010'da ÖSYM'de görevli cemaat üyesi Mustafa Asil'in, 2010'da yapılan KPSS'deki kopya eyleminde yer aldığını belirtti. Sorulara erişim yetkisi olan Asil'in, sınav sorularını cemaate bağlı okullara servis ettiği öne sürüldü. Asil, Yeni Zelanda'ya kaçtı. Gözler ise 2010'daki KPSS Eğitim Birimleri sınavındaki kopya skandalına çevrildi. Sınavda 120 sorudan 100 net çıkaran 2 bin 227 adayın evli olduğu belirlendi. Paralel savcı Ş.S. ise adaylar arasındaki ilişkiyi araştırmaktan kaçındı.