Eldeki işaret!

Çıraklık düzeyindeki Mason, karşısındakinin de Mason olduğunu anlamak için eliyle bir hamle yapar... 2 parmağını el sıkıştığı kişinin avucuna bastırır. Aynı karşılığı alırsa, işlem tamamlanır

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 14 Kasım 2013 Güncelleme 14 Kasım 2013, 01:16
Eldeki işaret!

İÇİNDEKİLER

Türkiye'de Atatürk'ün emriyle kapatılan Mason locaları, onun ölümü ardından tekrar faaliyete geçti... Dönemin gerginliği geçtikten sonra her özgür ve laik ülkede olduğu gibi Locaların açılmasının önündeki engeller bir bir kaldırıldı. Ancak Türk Masonluğu, çeşitli sebeplerle, 1965 yılında ayrıldı. O güne kadar sadece Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası hüküm sürerken, 1966 yılında Özgür Masonlar Büyük Locası da ortaya çıktı. Bugün, 14 bini aşkın üyesi ile Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası, Türkiye'nin en eski ve düzenli olarak kabul edilen 'Büyük Locası' iken, 2 bin civarındaki üyesiyle Özgür Masonlar Büyük Locası ve onların bünyesinde çalışmalarını sürdüren Kadın Mason Büyük Locası bu oluşumun içinden ayrılmış bir fraksiyon olarak kendi çalışmalarını sürdürdüğü bir gerçek. Masonlar'ın en büyük özelliklerinden biri de kuşkusuz, tokalaşmaları.

BİRADERİN TOKA ŞEKLİ
İki parmağın karşısındakinin avucuna bastırılmasıyla gerçekleştirilen bu tokalaşma yöntemi, Masonlar'ın birbirleri arasındaki bir işareti olarak kabul görmekte. Çıraklık düzeyinde bir Mason'un, karşısındaki kişinin Mason olduğunu hissederse bir deneme yapması kaçınılmazdır. İşte adı gizli tutulan bir Mason'un bu konuda anlattıkları:

Sizi selamlarım.
Peki nedir bu?

Bir tokalaşma şekli.
Neyin toka şekli bu?

Bir biraderinizin (kardeşinizin) muhtemelen.
Peki bunun adı var mıdır?

Evet vardır.
Bana söyler misin?

Ben kimseden öğrenmedim. Söyleyemem de.
Mutlaka açıklaman gerek, nasıl açıklarsın?

Şifreli söyleyerek.
Peki o halde başla.

Başlıyorum: B

O...

A...

Z...

Bo...

Az...
Kabul etmek şart, son derece ilginç.

PROF. MASON!
Üniversitelerde görevli Mason öğretim üyeleri, localar için çok önemli. çünkü ülkenin akıllı gençleri, Masonlar için çok önemli. Öğretim üyelerinin verdiği bilgiler sonrasında loca da harekete geçip, o gençleri bünyelerine katmak için gerekli hamleleri yaptığını belirten çırak bir Mason, "Elbette zor bir sınavdan geçtim. Geleceğimi garanti altına aldılar" dedi.

İşte Usta ve ünlü bir Mason, dayanışma konusunda ilginç detaylar açıkladı:

MASON DAYANIŞMASI
Masonların sırtı yere gelmez derler değil mi?
Bakın mason olarak hayatımın en büyük sıkıntısı içinde yaşadığımı söylüyorum. Bu çarpıcı bir çelişki olarak gelmiyor mu size?

Geliyor. Neden Mason biraderler sizin borçlarınıza yardımcı olmuyor?
Masonların böyle bir şeyi yok. Masonlar bütün insanlar için yardımlaşmadan bahseder. Yani bir Mason öbürünün borçlarını ödeyecek değil. Tabii ki maddi manevi yardımcı olacaklardır. Bu kaçınılmaz.

Peki size ev ödevleri veriliyor mu?
Tabii. Şu anda bir konferansım var, İstanbul'u işliyorum. Yıl sonuna doğru hazırladığım filozof Rıza Tevfik diye bir olay var. Büyük üstatlardan biridir ama Masonluğa politikayı karıştırmış o bakımdan eleştirilere uğramış bir Masondur.

Ödevde yabancı isimler var mı?
Mesela sık konferanslarımızdan biri Mozart'la ilgilidir. Çok genç yaşta ölmüştür. Çok ünlü bir Masondur. Verdiğim örneklere bakarak sadece Masonlar üzerine çalışma yapıyoruz diye düşünürseniz yanılırsınız.

Özel tokalaşma biçimleriniz mi var?
Evet. Kendilerini ifade etmeleri bakımından.

Bana gösterir misiniz?
Maalesef.

İşaretleriniz var mı?
Elbette, işaret bizim için çok önemli...


YARIN: TÜRK MASONLAR