Zamanı geldi

Başbakan Tayyip Erdoğan, Rusya'daki G-20 Zirvesi'nde ABD Başkanı Barack Obama, Fransa Cumhurbaşkanı Hollande'la görüştü... Liderlerin, Suriye konusunda gerekli tüm adımların ivedilikle atılması konusunda tam mutabakat sağladığına dikkat çekildi...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 06 Eylül 2013 Güncelleme 06 Eylül 2013, 01:46
Zamanı geldi

İÇİNDEKİLER

Rusya'nın St. Petersburg kentindeki Konstantinovski Sarayı'nda yapılan G-20 Zirvesi'ne 'Suriye' damga vurdu. Başbakan Tayyip Erdoğan ile Fransa Cumhurbaşkanı Hollande görüşmesinden Suriye konusunda tam mutabakat çıktı. İki lider Şam yönetiminin sivilleri kimyasal silah ile hedef almasının karşılıksız bırakılmaması gerektiğini vurguladı.

TÜRKİYE ZİYARETİ
Öte yandan iki liderin, ABD Başkanı Obama'nın Suriye'ye askeri müdahale konusunu Kongre'ye götürülmesini saygı ile karşıladıkları belirtildi. 15 numaralı villada gerçekleşen görüşmede Erdoğan, uluslararası toplumun Suriye konusundaki sorumluluklarını yerine getirmesi ve gerekli adımları ivedilikle atması gerektiğini söyledi. Hollande ise görüşme sırasında ikili ilişkilere büyük önem verdiklerine işaret etti ve en kısa zamanda Türkiye'yi ziyaret etmek istediğini belirtti. İki liderin ellerindeki istihbarat bilgilerini paylaştığı öğrenilirken, Suriye'deki katliamların sona ermesi için özellikle BM'de adım atılması gerektiği vurgulandı. İki liderin Suriye'de yaşanan insanlık suçu konusunda dünyanın sessiz kalamaması gerektiği üzerinde görüş birliği yaptı. Ancak BM Güvenlik Kurulu'nda Çin ve Rusya'nın vetosunun devam etmesi ve BM'den umut kesilmesi durumunda 'Gönüllüler Koalisyonu' konusunda iki ülkenin de aynı çizgide olduğu kaydedildi. Erdoğan ile ABD Başkanı Obama ile kısa bir görüşme yaptı. Erdoğan ve Obama'nın, Suriye konusunda aynı düşünceleri paylaştığı ifade edildi.

TEKNOLOJi PAYLAŞIMI

Başbakan Erdoğan ve Hollande görüşmesinde Türkiye'nin ikinci nükleer santral projesi için geçtiğimiz Mayıs ayında Japonya ile imzaladığı anlaşmaya da değinildi. Erdoğan, söz konusu santralde kullanılması planlanan reaktörün Japon Mitsubishi ile Fransız Areva şirketlerinin ortaklığında geliştirilmiş bir reaktör olduğuna dikkat çekti. Buna karşılık Hollande, teknoloji paylaşımı açısından önemli bir fırsat olduğunu belirterek, Fransa'ya duyulan güvenden dolayı Erdoğan'a teşekkür etti.

LOONG'LA GÖRÜŞTÜ

G-20 Zirvesi'ne katılmak için St. Petersburg'da bulunan Başbakan Tayyip Erdoğan, birçok liderle görüştü. Erdoğan, zirve kapsamında ilk ikili görüşmesini Singapur Başbakanı Lee Hsien Loong'la gerçekleştirdi. İki ülke ilişkilerinin ele alındığı öğrenildiği 45 dakikalık görüşme ile ilgili açıklama yapılmadı. Görüşmeye Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala ve Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı İbrahim Kalın da katıldı.

ÜLKELER ŞEFFAF OLMALI
Erdoğan, zirvede yaptığı konuşmada gelişmiş ekonomilerin genişletici para politikalarından çıkış sürecinin koordinasyon ve işbirliği içerisinde yürütülmesinin önemli olduğuna vurgu yaptı. Erdoğan, "Çıkış stratejilerinin yayılma etkileri konusunda duyarlı olunmalı ve şeffaf bir iletişim stratejisi izlenmeli" dedi.

RUHANİ LİDER 'VURUN' DEDİ
Katoliklerin ruhani lideri Papa Franciscus, G-20 Zirvesi için bir araya gelen liderlere, Suriye'de daha büyük katliamların önlenmesi çağrısında bulundu. G- 20 dönem başkanlığını yürüten ve zirveye evsahipliği yapan Rusya Devlet Başkanı Putin'e bir mektup gönderen Papa, "Askeri müdahalenin, uzun süredir dram içinde yaşayan Suriye halkı ve barışa ihtiyacı olan bölge için yeni acılar yaşanması riskini taşısa da, gereken yapılmalı" diye yazdı.

3 BİN GAZETECİ KASABAYA GELDİ
8 bin polisin görev aldığı kuş uçurtulmayan zirvenin yapıldığı Strelna kasabasında yaşayanlara dahi akreditasyon kartı çıkarıldı. Kasabalılar mahallelerine giriş ve çıkışlarda bu kartları kullandı. Ayrıca zirveye gazeteci akını yaşandı. Birçok ülkeden 3 bine yakın gazetecinin akredite olduğu zirveye Japonlar damga vurdu. Japonya'dan 500 gazeteci zirveyi takip etti. Zirvede 20 ülkenin delegasyonu da farklı görevlerde bulundu.

OBAMA JET HIZIYLA
St. Petersburg, ilginç bir olaya da ev sahipliği yaptı... ABD ile Rusya arasındaki ajan Snowden'in Rusya'ya sığınması ve Suriye konusunda görüş ayrılığından dolayı Obama, St. Petersburg ziyaretini çok kısa tutarken, zirvede bir de protokol krizi yaşandı. Protokole göre G-20 zirvelerinde hangi ülke liderinin nerede oturacağı, ev sahibi ülkenin dili ve alfabesine göre düzenleniyordu. Rusya'nın kullandığı Kiril alfabesine göre de Putin ile Obama arasında sadece Suudi Arabistan Kralı yer alacaktı.

TÜRKİYE ZİYARETİ
Son dönemdeki olumsuzluklar nedeniyle birbirine yakın oturmaya sıcak bakmayan Baracak Obama ile Vladimir Putin'in masada uzak kalmaları için bu geneneksel protokol iptal edildi. Böylece Obama ile ev sahibi Putin arasında 2 koltuk mesafesi bırakıldı. Bu 2 koltuğa da Avustralya ve Endonezya liderleri oturdu. Bu durum, G-20 Zirvesi'nin en çok dikkat çeken detaylarından biri oldu. Bu konuda talebin kimden geldiği ise açıklanmadı. ABD Başkanı Obama, kentte sadece 5 saat kaldıktan sonra Washington'a hareket etti. G-20 tarihinde ilk kez ABD Başkanı'nın bu kadar kısa sürede zirveden ayrıldığına dikkat çekildi.