Gezi koalisyonu

Hükümet'e karşı direnişe dönüştürülen Gezi Parkı eyleminin arkasından yerli-yabancı büyük bir koalisyon çıktı. Eylemi fişekleyen para baronları küresel ittifak kurdu; reklam ajansları harekat başlattı. Sosyal medya kışkırttı, Türk medyasına reklam sopası gösterildi. 'Eylemler devam etsin' diye büyük firmalar kamyonlarla yiyecek-içecek taşıdı...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 16 Haziran 2013 Güncelleme 17 Haziran 2013, 22:32
Gezi koalisyonu

İÇİNDEKİLER

Dış mihrakların eli Gezi Parkı eylemlerine uzandı. Protestoların, para baronlarının tezgahı olduğu ortaya çıktı. Yapılan uluslararası koalisyonla Gezi Parkı kullanılarak Türkiye'yi istikrarsızlaştırma çalışmaları sürdürüldü. Meydanlarda gençlerle polisi karşı karşıya getiren psikolojik savaşta, firmaların yaptırım kararlarına ilk tepkiyi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan verdi. Erdoğan, 3 Haziran'da K.Afrika gezisi öncesinde "Reklamları iptal edenler bedelini ağır öder" diye uyardı.



Yüzde 90'ı yabancı olan bu firmalar, 4 büyük reklam ajansıyla çalışıyor. New York merkezli Omnicom Group ve İnterpublic Group, Londra merkezli WPP ile Paris merkezli Publicis Groupe. Bu 4 kuruluşun yıllık gelirleri 16 milyar dolara ulaşıyor. Gösterilerin kitlesel eyleme dönüşmesi için kamuoyu oluşturma çabasına girişen reklam ajansları, sosyal medyadan gençlere seslenerek dikkatlerini çekmeye çalıştı.

CREATiF ŞiRKETLER
Fırsatçı bazı reklam ajansı, sosyal medya ajansı, yayınevi, twitter ve blog yazarları, organize bir şekilde #direngeziparkı hastag'i ile toplumu kışkırtmaya başladı.

Yüzbinden fazla takipçisi olan Alemşah Öztürk, Mehmet Ali Alabora, Cem Batu, Ari Levi, Uğur Şeker, Yüce Zerey gibi sosyal medyada popüler isimler kışkırtıcı paylaşımlar yaptı. ElmaAltShift, MediaCat, Netfrog gibi yayın ve oluşumlar, bazı global ölçekli şirketlerin sosyal medya yöneticileri de bu faaliyetlere destek verdi. Bu şirketler çarpıcı sloganlar ve afişler üretip, gençleri Taksim'e çağırdı. Alametifarika'nın kurucusu Serdar Erener'in çalışanlarını bizzat yönlendirdiği iddia edildi.



McCann Ericson ajansının ise http://www.dunyaduysun. org/ adlı bir site yaparak Türkiye'nin yurt dışındaki imajına olumsuz etki edecek gelişmeleri abartarak aktardığı iddia edildi. Öykü ajans Necati Özkan, Vietnam gibi bazı ajanslar ve yöneticilerinin de benzer içerikte paylaşımları yaydıkları gözlendi. Sosyal Medya ajansları da Erdoğan'ı " diktatör" gibi göstermek için 18 bin twit attırdı. 4129, Promoqube, Projecthouse, Plasenta, C Section, Rabarba, NetForg gibi bazı ajansların yöneticileri ve çalışanları aktif olarak sokak eylemlerini kışkırttı.

KAMYON DOLUSU
Hükümet'e karşı direnişe çevrilen eylemlerdeki koalisyon, bir rapor ile Başbakan Erdoğan'a sunuldu. Ayrıntıları AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu'nda da konuşuldu. Rapora göre; 8 Alman vakfı protestoların bitmemesi için eylemcilere kol kanat gerdi. Daha önce terör örgütlerine yardım yaptığı ifade edilen bu vakıflar eylemcilerin gıda sorunu yaşamaması için Taksim Meydanı'na sürekli yemek servisi yaptı. Migros'un kamyonları kişisel ihtiyaç maddelerini Taksim'e boşalttı. Alkollü içecekleri ise Anadolu Grubu karşıladı. Bu grup da kamyonlarla sevkıyat yaptı.



KÜRESEL OYUN
Gezi Parkı'nda çadır açarak 19 gündür masumane bir eylem gerçekleştiren gençler, ne yazık ki, küresel güçlerin çirkin oyununa getirildiklerinin farkına varamadı.

* Uluslararası reklam tekellerinin Türkiye'deki uzantıları olan ElmaAltShift, MediaCat, SikkoDigital, Pazarlamasyon, ElmaElma ve Alametifarika gibi reklam ajansları, #DirenGeziParkı başlığı altında toplanarak, internet gençliğini hedef seçti; çarpıcı slogan ve afişler üretti. Taksim'de toplanan gençleri gaza getirdi. Alametifarika'nın kurucusu Serdar Erener'in çalışanlarını bizzat yönlendirdiği iddia edildi.

CHP'li belediye ağaçları kestiCHP'li belediye ağaçları kesti

KÜFÜR ALEMİ
Sosyal paylaşım alanları, iletişim ajansları için uygun ortam oluşturdu. Ajanslar 3 gün boyunca Twitter'ın Türkiye ve dünya etiket listesinin bir numaralı başlığının direngeziparkı olmasını sağladı. Sahte sanal kimlikler oluşturuldu. Takipçilere sürekli olarak eylemlere katılma çağrısı yapıldı. Bazı şirket yöneticileri ise eyleme karşı çıkanlara ağıza alınmayacak küfürler yazarak gençleri kışkırttı.

OTPOR TEZGAHI
Sırbistan merkezli, CIA desteğiyle kurulan Otpor örgütü, 6 ay önce ODTÜ'deki olayları tezgahladı. Başarısız olunca da Gezi Parkı'nı kullandı. Arap Baharı, Otpor'un en bilinen organizasyonlarından... Sosyal medyayı kullanarak hedef ülkede sivil darbe girişimi başlatmak isteyen Otpor, şiddetsiz ve silahsız amacına ulaşmak istiyor. Otpor isyan için medyayı ve sanal alemi kullandı. Otpor üyesi 3 isim, gençleri polisin karşısına çıkardı; taş attırdı, gaz sıktırdı.

DİKTATÖR YAKIŞTIRMASI
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı 'diktatör' göstermek isteyen sosyal medya ajansları, bunun için tam 18 bin tweet attırdı. Promoqube, Projecmause, Plesenta ve Vietnam ajansları eylemleri kışkırttı. Medya, olayları yanlı gösterdi.

RUS GAZETECİ GÖZALTINDA İDDİASI
Rus haber ajansı Ria Novosti, Taksim'de bir Rus gazetecinin polis araçlarının görüntülerini çekerken darp edilerek gözaltına alındığını yazdı. Ajans, Rusya Federasyonu İstanbul Başkonsolosluğu temsilcisinin Rus gazeteci Arkady Babchenko'nun Taksim'de sivil polislerce gözaltına alındığını söylediğini iddia etti. Konsolosluk temsilcisinin talebine rağmen Babchenko'nun serbest bırakılmadığını ifade eden gazete, sağlık durumunun iyi olduğunu belirtti.



ÜNLÜLERDEN ÇAĞRI VAR
Gülben Ergen: Şarkılardan, hayattan bahsederdik eskiden twitter'da... Gülerdik, azıcık eğlenirdik... Neye emek verirsen o parlıyor, yükselişe geçiyor.

Pelin Batu: Devam kararı bizi üzüyor. Lütfen, sakin olalım ve Gezi Parkı'ndan bir an evvel çekilelim.
Mustafa Erdoğan: Bu görüntülerin son bulmasını, oradaki genç arkadaşların gönlünün alınarak konunun kapanmasını gönülden istiyorum.
Edibe Sözen: Sosyal hareketlerin de bir etik tarafı vardır. Talepler dile getirilmiştir... İnatlaşmak etik değildir.

13.5 MİLYON TWEET
Taksim Gezi Parkı olaylarının başladığı 31 Mayıs'tan 14 Haziran'a kadar konuyla ilgili 13.5 milyon Twitter mesajı paylaşılırken, yabancı ülkelerden ve dillerden gönderilen yüzbinlerce tweet dikkat çekiyor. Mesajların Türkiye'den sonra en çok ABD, İngiltere ve Fransa'dan gönderildiği gözleniyor.



EYLEMLERDE 4 TUTUKLAMA
Gezi Parkı eylemleri kapsamında Sosyalist Demokrasi Partisi binasına düzenlenen operasyonda gözaltına alınan şüphelilerden 4'ü yasa dışı örgüt üyesi olmak suçlamasıyla tutuklandı. Tutuklanan şüpheliler arasında SDP MYK üyesi Ulaş Bayraktaroğlu da var.

ÇADIRLARA TAHLiYE
Taksim Gezi Parkı'nda 18 gündür devam eden gösterilere polis dün akşam müdahale ederek son verdi. Polisin, 20.55'de "Dağılın. Kanunsuz eyleme son verin" uyarısına rağmen alanı terk etmeyen göstericilere biber gazı, tazyikli su ve copla müdahale başladı. Park 30 dakikada göstericilerden tamamen arındırıldı. Daha sonra parka giren görevliler, çadırları kaldırdı.



Ara sokaklara kaçan göstericilerden 300-400 kişilik gruplar daha sonra Elmadağ'da Divan Oteli önünde ve Taksim İstiklal Caddesi girişinde toplanarak polise direnmeye çalıştı. Gezi Parkını kontrol altına alan Çevik Kuvvet Polisi güvenlik kordonu oluşturdu. İş makinaları sabaha kadar parkta temizlik yaptı.