Komut'ansız!

Yazıcıoğlu'nu taşıyan helikopterle saat 15:15'te irtibat kesildi. TİB, enkazın yerini belirledi. Koordinatlar 1 saat 40 dakika sonra İl Jandarma Alay Komutanlığı'na iletildi. Ancak, 17: 25'te karargahtan çıkan Albay Sezai Akgün, 'yanlış yere' gitti. Kazaya 'derhal müdahale edilmiş' izlenimi yaratmak için de harekat zamanı tutanaklarda 1 saat geriye çekildi.

Kaynak Gazete
Giriş Tarihi:
Komut'ansız!
TAKVİM, 25 Mart 2009'da meydana gelen kazanın bir karanlık noktasını daha aydınlattı. BBP lideri Muhsin Yazıcıoğlu ve 5 kişiye mezar olan helikopterin enkazından bu kez Jandarma Alay Komutanı Sezai Akgün çıktı. Yaptığı inceleme ile soruşturmanın seyrini değiştiren Devlet Denetleme Kurulu, "enkazdaki enkazı" tek tek tespit etti. O anlar DDK raporuna şöyle yansıdı:

Komut'ansız!-1 Yazıcıoğlu ve beraberindeki 5 kişiyi taşıyan helikopter saat 15:15'de Keş Dağı'na düştü. Telekomünikasyon İletişim Daire Başkanlığı (TİB), cep telefonlarından gelen sinyaller üzerine helikopterin yerini belirledi. Söz konusu verilerden oluşan harita hemen Jandarma Genel Komutanlığı'na iletildi.

Komut'ansız!-2 Jandarma Genel Komutanlığı da bu verileri iletmek üzere saat 16:27'de Kahramanmaraş İl Jandarma Alay Komutanlığı'nı aradı. Ancak yetkililer tam 30 dakika boyunca kimseye ulaşamadı. Bilgiler ancak 16:55'te komutanlığa aktarıldı. Jandarma Alay Komutanı Albay Sezai Akgün, o sırada karargahtaydı.

Komut'ansız!-3 Akgün, harita bilgisi verildikten yarım saat sonra Maraş'tan Çağlayancerit'e doğru hareket etti. Ancak haritada yer alan bölge değil, alakasız yerlerde aramalar yapıldı.

KAYIT DIŞI!
Komut'ansız!-4 DDK raporlarına göre asıl skandal ise "saat"lerde yaşandı. Aramadaki ihmali saklamak için saatlerle oynandı. Faaliyetlerin büyük bir kısmı birer saat geriye alınarak kaydedildi.

Komut'ansız!-5 Skandal bununla da sınırlı kalmadı. Arama kurtarma ile ilgili operasyonun kaydedildiği Jandarma Ceridesi'nin bazı sayfaları sonradan yeniden yazıldı. Hatta ceridenin bazı sayfaları imzalanmadı.
Ceride kayıtlarına göre Çoğulnan Bölüğü'nden 3 tim saat 18:01'de Göksun'a doğru çıkış yaptı. Ancak 156 kayıtlarında ise bölüğün gerçek çıkışı 18:59 olarak bildirildi.

156 JANDARMA İHBAR HATTI
Komutan Akgün, savcılığa verdiği ifadede "Bana harita gelmedi" dedi. Ancak 156 Jandarma İhbar Hattı kayıtları, komutanı ele verdi. DDK raporunda şöyle denildi: "Her harita, İl Jandarma unsurlarıyla paylaşıldı. 156 kayıtlarına göre Akgün, cep telefonlarından elde edilen koordinat bilgisini aldı. Ayrıca AVEA ve TURKCELL'den alınan sinyallerle aranacak alan 15 km.'den 1 km.'ye indirildi. Bu bilgiler de saat 23:30'da İl Jandarma Komutanlığına iletilmiştir."

Günün Manşetleri

Tüm Manşetler